Policija

— 807 —

чаша вина или воде која је наводно била отрована били су смештене на сто.

Једна је жила кандидата била отворена и квасећи своју руку својом крвљу он је пружио руку сакупљеним камористима и заклео се да ће чувати тајне друштва и слушати налоге. Онда је морао бости камом у сто и да запиње ороз ва пиштољу, и да држи чашу на уста и тиме покаже готовст да умире за друштво. Онда је његов учитељ положио десвицу на главу кандидата, док је левицом опалио пиштољ и разбио чашу са отровом и извукао каму из стола и дао је новом другу кога је после грлио и љубио, што су и остали учинили.

Од тог часа је члан уживао све повластице „Камористе“.

· Знао је добро каквим је опасностима изложен ако би био неверан, јер су га његови другови упознали са правилима Каморе, која су се предавала усмено од једног колена на. друго. Увиђао је да ће му донети „добро понашање“ унапређење и добитак и када би његови злочини дошли до врхунца, он ће бити уведен у „Тридесет и Три“ између којих се бирају велики шефови.

Представите га сада на раду у Напуљу: мршав, бркат са пакосним очима, нахереним шеширом, он тражи пустоловине које ће му прибавити поштовање својих старешина и донети лепу будућност у једној колонији робијаша. Успе ли да измакне жандарима и полицији он ће одгајити своју фамилију по начину камориста — родитељи, браћа, сестре, нећаци — сви живе у једној соби. У овој атмосфери неморала и прљавштине отац ће да учи своју децу ономе што јеи сам научио, јер је Камора наследна болест. Он ће платити свој део зејтина који гори пред сликом Св, Марије или светаца; јер камориста воли своју веру. У затвору или слободи он се поноси својим положајем, својим ожиљцима и злочинима. Кад добар камориста доспе на праг старости, он је сигуран у помоћи, а кад умре неће биги његова породица у беди.

Кажу да су у једно доба све камористе тетовиране жигом друштва; уз жиг су додане тачке према унапређењу у разне степене. Тако су имали „сагош Ф! таја уна“ познати и као „елоутпон опоган“ само једну линију. Једна је тачка додавана кад су постали „рзсон“, а две кад су ступили у