Policija

–- 1

ПРЕ СТО ТРИ ГОДИНЕ,

7 ЈЕДАН ПОВЕРЉИВИ ИЗВЕШТАЈ —-

Београд — „кућа ратова“, као што су га Турци називали — са својим „брегом размишљања“ — данашњим Калемегданом — мамио је погледе многих походилаца Земуна, изазивајући у њих жељу да га походе, Из различитих записака старијег доба, нарочито у времену 1816—1883 године, могао би се извести леп преглед високих достојанственика војничког н грађанског реда из целе Европе па и из фантастичних земаља Истока, који су се, походама, дотицали и и ондашњега Београда. У низу таквих походилаца био је и учени Павле Ј. Шафгрик. Његова ориђинална похода, учињена Београду 26 јуна 1825 године са занимљивим и поучним извештајем о томе — излаже се у даљим врстам овог прилога.

Шафарик, млад а већ прослављен научник, живео је једно време у Новом Саду, где је био професор српске гимназије. Одатле је више пута слазио у Стару Пазову иу Земун. То му из новога Сада иије било тешко чинити: разгледајући књижнице фрушкогорских манастира, он би као на какав одмор долазио и до Земуна према Београду. Али прећи у Београд — није увек било лако. Често су, из санитарних 06зора, владали контумачни прописи, а они нису били ми лаки ни драгн. Само ко би хтео прећи у Београд обданце, и ко би се добро чувао да на себе не обрати посебну сумњу санитарних органа могао би добити одобрење за једнодневни прелазак. Тиме се користио и Шафарик, па је, реченога дана, походио Београд. То је био први и последњи Шафариков прелазак у Београду: даље Србије, с којом је толико општио и за коју је толико учинио, никада није видео!

Како је Павле Шафарик провео у Београду један дан свога живота казује нам једно хитно и Ддоверљиво писмо, које је из Београда послано у Крагујевац као главу земље. Треба уочити да је тај, стварно полицијски, извештај писао не какав

орган београдске полиције већ „учитељ П класе“ Лазар Марковић. ПОЉИнИЈА 4