Policija

— 842 —

пуноважних или нема никаквих писмених доказа о своме праву и праву ранијег држаоца... ако по учињеном извиђају и слободној оцени поднесених доказа и утврђених навода нађе, да: је право молиоца доказано“.

„Ако општински суд — вели се у чл. 5. овог правилника — по оцени свих поднетих доказа и навода молиочевих, и пошто је учинио потребан извиђај, нађе да наводи молиоца убаштињења нису утврђени и да не може да стави предвиђену потврду на тапији, он ће цео предмеш послаши надлежном првосшећеном суду са својим извештајем и разлозима са којих не може шаћију 80шврдиши, на даљи поступак, а неће сам молиоца од убаштињења одбијаши“.

Св. Бр. 2235.

ХХХ. Суду одштине рачанске :

По чл. 1. правилника о употреби народне сааге за оправку јавних путева државни службеници ослобођени су од рада на овој оправци, а под државним службеницима, у смислу закона о чиновницима и осталим државним службеницима грађанског реда подразумевају се акфивни и Бензионисани државни чиновници, званичници и служштељи. Ова лица не. уводе се ни у спискове кулучара према чл. 2. истог правилника. · |

Св. Бр. 2971.

ХХХЕ. Суду општине гњиланске (срез нишавски) :

Како се има поступити са сведоцима, који се не одазивају позивима општинских судова ради сведочења у грађанским споровима прописано је у чл. 16, уредбе о убрзању рада. Ако суд има уверење да часници суседне општине намерно избегавају да сведоче, нека се обрати среском поглавару и умоли га да им он нареди, да изврше једну јавну дужност, прописану 5 208. грађан. суд. пост. који гласи: „Сваки је дужан на позив суду ићи и о спору сведочити или о трошку парничара издати писмену сведоџбу потврђену окружним судом“.