Policija

~

— 857 —

пада суду, који је дужан по 9 5. трг. закона потврдити сваки оглас о протолацији фирме чим се поднесе одобрење од Трговачке Коморе“ — а у 1927. г. Београдски Трг. Суд је без одобрењи Коморе донео решење о протоколацији извесне фирме и кад се Комора на то жалила Касац. Сулу овај је вратио акт нерасмотрен са разлога да суд оцени: „да ли и на основу ког прописа има места датој жалби од Београдске Трг. Коморе ....... пошто је Трговачка Комора „надлежна само да према принетим доказима заинтересованих лица даје одобрење за протоколацију фирме, али је суд једино позван да цени те доказе независно од тога да ли ће Комора судском одлуком бити задовољна или не,“

Господин Министар Правде поводом тога молио је Касац. Суд. да донесе своје начелну одлуку у погледу тумачења чл. 5. зак. о радњама.

РАЗЛОГ СУДА.

Касациони Суд је у данашњој својој општој седници узео у оцену истакнуто питање и изложене одлуке свога Ш одељења па је нашао:

По чл. 5. зак. о радњама предвиђено је да лице, које жели да упражњава ма какву радњу која подпада под закон о радњама, дужно је пре него је отвори да се обрати дотичној Комори са доказима да има све законске услове за то; као и да му је Комора дужна у року од 15 дана од дана пријема пријаве издати одобрење ако молилац испуњава законске погодбе. А у противном случају по истеку горњега рока подносилац пријаве може отворити радњу и упражњавати је и без њеног одобрења.

Према наведеном законском пропису, а у случајевима у којима је дотично лице тражећи протоколацију поднело суду одобрење надлежне Коморе, суд ће према њему, ако су испуњени и остали законски услови из Трг. Закона, донети своју одлуку о протоколацији, пошто је то једна чиста и јасна неоспорна ствар, где судском одлуком има само да се декларира да неко кроз тај оглас добија протоколисану фирму, о чему нема потребе да се извештава и Трговачка Коморг.

У случају пак ако Комора није у закону предвиђеном у року од 15 дана дала „одобрење“ суд ће према поднетом

#