Policija

— 957 —

Из Опште Седнице Главне Контроле од 18. септембра 1928. г. Бр. 84083.

КАО ВОЈНА ЛИЦА

На представку Министарства Војске и Морнарице ЂБр. 93871/98 како се имају сматрати контрактуални војни музичари: да ли као војна или грађанска лица, — Главна Контрола на својој општој седници од 95. септембра 1928. г. одлучила је: да се контрактуални војни музичари имају сматрати у смислу чл. 40. зак. 0 устројству војске и морнарице за особље војног реда и да се, према томе, на њих не може применити Уредба о контрактуалним чиновницима и дневничарима. (|

Из Опште Седнице Главне Контроле од 25. септембра 1928. г. Бр. 83359.

ВАЖНИЈА ОБЈАШЊЕЊА ГЕНЕРАЛНЕ ДИРЕКЦИЈЕ ПОРЕЗА

НАПЛАТА КОМОРСКОГ ПРИРЕЗА

Трговачка и Обртничка Комора у Осијеку обратила се Министарсту Финансија Генералној Дирекцији Пореза својом преставком односно жалбом од 2. октобра 1928. год. Бр. 11.399/1928. у којој наводи, да ни Среске Финансијске Управе односно Кр. Порески Уреди, а нити Општинска Поглаварства на територији Коморе (т. |. У цијелој области сремској и на територији Кр. Фин. Равнатељства у Осијеку и Слав. Пожези) не посвећују довољно пажње наплати и књижењу коморског приреза, већ га више или мање занемарују, услед чега је настало такав поремећај у финансијама ове Коморе, да јој је онемогућено створити реалан буџет.

Како су Трговачке и Обртне Коморе (Занатске) Коморе зване на заједничко унапређење интереса трговине и обрта, а стоје под врховном влашћу Господина Министра за Трговину, то ова Дирекција држи, да важност ове институци је није потребно још посебно овде истицати, обзиром на сврху ради које су и основане.

Према законском чланку МЕ. од 1868. год. а трговачко-

«+