Policija

— 1088 —

«одредбе чл. 4. реченог закона, за шта могу одговарати и по закону о чиновницима грађанског реда“.

О ПРЕПИСЦИ СА СТРАНИМ КОНЗУЛИМА (од 10-Х1-1928 г. УБр. 44325)

" Министарство Иностраних Дела актом својим ПовљЉр.

11797, од 9-Х-1928. године доставило је:

„У одговор на акт тога Министарства Сл.Ст. 4276, од 17. септембра тек. год. а у вези са својим писмом Пов.Бр. 8174, од 31. јула т л. Министарству Иностраних Дела част је замолити Министарство Унутрашњих Дела да упути свима подручним органима и општинским властима један циркулар, да ни он једног страног Консулата не могу примати пред«ставке, које би биле редиговане на другом језику, изузев на нашем државном. Само се италијански Консулати у Дал"мацији могу служити у саобраћају са нашим властима поред државног и са француским језиком. По себи се разуме да ће локалне власти овакву преписку, за њих неразумљиву, достављати на превод Министарству Иностраних Дела“.

Доставља се предње Великом Жупану, с молбом на знање да о овоме обавестите и подручне вам власти ради "знања и управљања.

О ОСЛОБОЂЕЊУ ОД ТАКСЕ ПО ЗАКОНУ О НАСЕЉАВАЊУ НОВИХ ЈУЖНИХ КРАЈЕВА

(од 13-Х 51928 г. УБр. 43444)

Господин Министар за Аграрну Реформу „актом Бр. 37496, од 1. новембра 1928. године доставио је:

„Чланом 17. Закона о Насељавању Нових Јужних Крајева ослобођене су од плаћања таксе све молбе, уверења и прилози, који се односе на додељивање земље колонистима у Јужним Крајевима.

Како овоме Министарству стижу жалбе појединих молилаца, да им полицијске и општинске власти и мимо поменутог законског прописа наплаћују таксе на молбе и уве-