Policija

— 1039 —

рења, која подносе овом Министарству у смислу чл. 13. горе пом. закона а у сврху насељавања — то ми је част замолити Господина Председника, да изволи раписом својим упозорити подручне му органе на горе поменути члан закона и скренути им пажњу да у будуће у ИЕ случајевима од молилаца не наплаћују никакову таксу“.

· Доставља се предње ради знања и управљања с тим, да о предњем изволите упознати подручне Вам полицијске и општинске власти ради управљања.

О ПРИЈАВЉИВАЊУ ЧАСОВНИЧАРСКИХ (САЈЏИСКИХ) РАДЊИ (од 13-Х1-1928 г. УБр. 43444)

Генерална Дирекција Пореза при Министарству Финансија расписом Бр. 129770, од 15-Х-1928. год. доставила је:

„На питање :да ли часовничарске (сајџиске) радње морају имати поред обртнице још и пријаву предвиђену У Т.Бр. 96. так. тар. 3. о. Генерална Дирекција Пореза даје сходно чл. зак. о таксама следеће објашњења:

Да сопственици часовничарске (сајџијске) радње-часовничарски (сајџиски) обртници без обзира да ли продају само сребрене и златне — или још и друге сребрене и златне израђевине морају поред протоколације (регистровања) фирме — односно обртнице — или концесије на територијама оних области, у којима се овакве радње не морају протоколисати — регистровати — да сходно ТБр. 96. так. тар. зак. о таксама пријаве овакове своје часовничарске (сајџијске) радње, и да за ову пријаву плате таксу из ТБр. 96. други став (4 износу 250.— динара.

Ако пак наведене радње имају још и радионице златвих и сребрних ствари онда се и овакове радионице морају · пријавити и платити таксе из првог става ТБр. 96. поред поменуте тарифе, у износу 50.— динара.

Овом пријављивању и плаћању напред наведене таксе подлеже часовничарске (сајџијске) радње, које су отворене после 15. новембра 1923. године, када је ступио на снагу

-