Policija

— 1054 —

"особљу, закона о устројству војске и морнарице „ако су пре тога служила на територији који од бивших држава на које «се односе одредбе уговора о миру наведене у тач. 2. 5 53.

5 55. Држављанство становника некадашњих крајева "турске царевине, који су после ратова од 1912. и 1913. тодине жтрисаједињени одређује се по овим прописима:

Постали су држављанима Краљевине они некадашњи турски поданици који су 25. августа 1913. године били жи-. "тељи које општине на територији присаједињеној од стране пређашње Краљевине Србије, као и они, који су били 8. новембра 1913. год., житељи које општине на територији анектираној од пређашње Краљевине Црне Горе, и који су то зостали до 1. децембра 1918. године.

Лицима која су се иселила у Бугарску, ако се врате у земљу у року од три године дана од ступања на снагу овога закона, признаће држављанство својим решењем Министар „Унутрашњих Дела.

Несловени, који су ју смислу другог става овог паратрафа постали држављани Краљевине, престају то бити, ако У року од пет година од ступања на снагу овог закона изјаве код надлежне ПАРА ИААА управне власти да иступају из дрокављанства. Првостепене управне власти доставиће речене изјаве војним и општинским валстима, које су дужне дотичог одмах чизбрисати из војних и општинских спискова.

Ова ће лица бити дужна одселити се из Краљевине у року од једне године дана од дана учињене изјаве, при чему ће моћи слободно од сваке дажбине понети собом сва своја покретна добра.

Министарски Савет ће на предлог Министра Унутрашњих Дела прописати олакшице овим исељеницима за исељење и за продају њихове имовине.

8 56. Држављани „који су после Уједињења и пре стутања на снагу овог закона, добили од Министарства Унутрашњих Дела редован отпуст из држављанства, као и њихове законите жене и њихова законита деца млађа од 21 године у тренутку отпуста, нису више држављани ове Кра„љевине. Ово исто важи и за ванбрачно дете држављанке, која је у том међувремену добила редован отпуст, ако је дете