Policijski glasnik

48

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 6

т. год. бр. 8477 о њиховом стављању под суд, због дела из § 99. крив. зак. Њихов лични опис, место рођења и иребивања непознат је. Траже се и да се суду спроведу. Управа пожаревачког казненог завода депешом од 8. септембра бр. 1597 јавља: да је Алекса Костић из Београда осуђеник пож. кази. завода побегао 7. о. мес. Он је плав, висок, сувоњав, носа танка права, бркова плавих подужих и танких. Носи кратко ошишан »бакенбард,« У опхођењу је фини . Поред српског говори још и немачки. Кад говори по мало замуцкује као кроз нос. Одело: капут од карираног жућкастог шајака и ианталоне од пругасто-жућкастог шајака, мекан — црн шешир, а ћа ногама ципеле. Алекса је веома препреден и лукав, а страст има да се издаје за чиновника. Наређује се тражење. Према акту суда општине смедеревске од 20. августа ове год. бр. 3573 има се ставити под суд због крађе неки Иван Н. келнер или каФеџиски момак. Исти је служио у каФани Влајка Крстића у Смедереву. Ивана треба потражити и с њиме по закону поступити. Лични опис непознат. Начелник среза нишког депешом јавља, да су непознати лопови, ноћу између 8. и 9. о. м., украли са паше у Бубњу 6 комада угојених волова браћи Митићима трг. из Ниша. Волови су два длаке беле, рогова виластих, стари 7—8 година. Трећи је длаке зелене, рогова јеластих, стар 8 година. Четврти је длаке нлавожуте, рогова обичних, стар 10 год. Пети је длаке сивозелене, рогова малих, белорепаст, стар 9 година и шести длаке зеленебеле, у један рог крњ, стар 10 год. — Наређује се тражење.

РЕЦЕШИЈЕ НА „П01ИЦИЈСКИ ГЛАСНИК"

Дневни Лист у броју 191. од 24. августа доноси : „Полицијски Гласник". Тако ое зове нов .шст, који, под одговорношћу Н. Димитријевића, једанпуг недељно издази. У »Иолицијском Гдаснику" саопштава се пуно занимљивих ствари, које моту послужити као корисна поука нашим полицајцима и њиховим номоћницима. Лист се добро уређује. Добра му је, и можда најбоља страна то, што доноси и слике појединих лица, која полицији увек треба да су пред очима. Јуче је изашао трећи број тога листа. Цена му је годишње 20 динара. С наше стране нека је препоручен. »Мале Новине" у бр. 239. од 31. августа : „Полицијски Гласник *. Од пре неког времена под уређивањем редакционог одбора, а одговорним уредништвом Наума Димитријевића покренут је дист под горњим називом. Овај лист је новина у нас, али, из досадањих бројева, којих већ има четири, може се видети, да смо овакав дист требали поодавно имати. »Полицијски Гласник" доноси лепе и интересантне ствари из наше и стране криминалистике, упознаје читаоце са оним опасним и сумњивим лицима, којима многи и многи лаковерни послуже као жртва, а осим тога доноси биографије и верно погођене слике . свију већих зликоваца и у опште лица ово врсте, којих се треба на сваком кораку чувати. На листу сад ради и познати криминалиста наш г. Таса Миленковић, те и поред остале добре садржине „Нолицијског Гласника (< овај лист заслужује пажњу читалачке публике. Српска Застава у бр. 102. од 2. о. м. : »Полицијски Гласник". Нов лист за изношење у ширем смислу онога, чиме се бави читаоцима познаги и ванредно примљени »Тасин Дневник" — изашао је до сад — и илустрован — у четири броја. Судећи по досадањем његовом уређењу, лист одговара своме програму и својој задаћи. До сад су код нас стручни часописи пропадали. Камо нам Порота и Бранич. Нестручни се нису за њих интересовали, а стручни још мање одазивали, па и уснеха није било. Ово жалосно интересовање и сувише је позната појава. Вредно би било само знати да ли оно долази од несталности у чиновничкој служби, са којом се мора рачунати, или од тога што наше чиновништво, без обзира на спрему потура књигу и науку чим се дочепа »хлеба." Свакојако резултат је

тога пропаст научне литературе. Но, унеколнко је и сувопарност појединих часописа доприносила сужавању читалачког круга. Полицијски Гласник као да је ногодио средину ; да задовољи и стручну потребу чиновника и да занима ширу читалачку публику ; а овим носледњим и свој опстанак осигура. Није нужно доказиваги, да један овакав лист треба ; јер пракса једног чиновника никад није исцрпена у само његовом кругу рада, Листови су за то, да износе све друштвене појаве. Свакојако, ако се лист буде и даље строго држао своје задаће, уснех му је сигуран, а као нрепорука најбоље му служи сарадња нашег познатог криминалисте г. Тасе Миленковића, чија Тасина Писма Полицијски Гласник на првој страни доноси, а која ће со и даље продужити поред друге разноврсне и поучне садржино.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА

На многа нитања из Београда и унутрашњости, одговарамо: да се ((Тасипа Писма 8 неће одштампавати у засебну књигу, она ће излазити само у овоме листу.

Пријатељу Н. Ужице. Наш лист није за то да водимо полемике, а најмање да тако што чинимо са Душаном Магазиновићем. Људи ове врсте имају у нашем листу нарочиту рубрику „Из нолицијског албума" гди и долазе. На оно дрско < ( припослано" ми ћемо одговорити исправком преко истог листа у коме је и штампано. Ради Вашег умирења јав.љамо Вам, да се у нашем листу уносе само истините ствари, које се црпе из званнчних подагака. Хвала Вам на пријатељском писму. Поздрав.

Молимо све наше скупљаче, да нам одмах доставе списак претплатника, јер хоћемо да штампамо адресе. Имена лица и.ш надлештава треба да буду чигко написана. Чинимо пажљивим наше скупљаче да ово учине, јер се адресе не могу сваки час штампати. Пошто се једанпут одштампају, онда је свршено са тим. Ко се доцније пријави тај до краја ове године не можс добнти лист са штампаном адресом. Према извештајима од стране више скупњача, да се претгглата купи и да ће се ускоро послати, одбор уређивачки решио је : да се шиљање листа продужи свима до закључно 8. броја, а дотле ко не буде послао претплату, да му се лист обустави. Молимо све оне који нам још нису ништа одговорали, да имају у виду ову напомену.

РЕД ПРИМАЊА:

Г, Министар унутр. дела прима : понедеоником, средом и петком, од 10 сати пре подне, до 1 сата по подне. Начелник министарства прима сваког радног дана од 10—12 пре и од 3 — 6 по подне. Инспектор министарства сваког радног дана од 3 — 5 по подне. Управник града Београда сваког дана изјутра од 8 — 9 и кад се врати са рапорта из Двора и министарства од 11 —12 а после подне од 3 — 6.

РЕД ПЛ0ВИДБЕ: ПРВОГ КРАЉЕВСКОГ СРПОКОГ БРОДАРСКОГ ДРУШТВА

Из Шапца за Београд понедеоником, средом и петком, у 7 сати изјутра. Из Београда за Шабац недољом, уторником и четвртком, у 7 сати изјутра. Из Београда за Дубравицу сваки дан у 6 сати изјутра. Из Београда за Градиште, средом и недељом, у 6 сати изјутра. Из Градишта за Београд средом и недељом, у 12 сати у подне, Из Дубравице за Београд понедеоником уторнивом, четвртком, нетком и суботом, у 1 1 сати пре подне, а средом и недељом у 3'/ 2 сата но подне.

ШТАМПА КРАЉ.-СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА