Policijski glasnik

ВРОЈ 10

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

'75

При оцењивању тога, ваља ире свега обратити пажњу на то, какве особине дотична пушка, за коју се држи да је повреду нанела, има, и какве повреде у опште и у ком облику она може да наиесе, па тек онда приступити прегледу и тачној оцеии саме повреде која је панета.

ПОЛИЦИЈСКИ РЕЧНИК

Образап, за вођеље кривичиих истрага. Полицијскоме чиновнику нужно је да зна, како се и на који начин, и по коме обраецу извиђају извесна кривична дела. Ми ћемо овде изнети један случај опасне крађе и цео ток ислеђења, те да се види све оно, Што спада у оквир оваке једне радње : Ра})вно 26. Апрпла 1897. године, у канцеларији ср. Н. Данас престаде Иетар Марић из Оглађеника, па изјави: Даиас, око шест сах. нре подне, приметио сам, да ми је отворен подрум, у коме држим рубље, сукно и друге кућевне ствари. Катанац је био обијен и бачен пред врата подрумска. Сама пак врата — брава — одкључана је неким удешеиим кључем, пошто кључ од тих врата држим у вајату под сламњачом. Из подрума однето ми је: труба платна за кошуље од кудеље; комад' сура сукна од прилике 60 арш.; двајелека женска, троје тканица, један белокораст нож и још друге ствари, у вредности 300 динара. Сумњам, да ми је ову крађу извршио Исидор Дулић, бесиосличар сеоски, јер вели Станко Окановић и Миљко Бојичић, да су Исидора видели синоћ око 10 сахати на домаку моје куће, где је по свој прилици мотрио ноложај, како би лакше ову крађу извршио. Тражим, да се Исидор за ово дело узме на одговор, па ако буде крив, накнади ми однете ствари, и још платп 200 динара на име дангубе и других трошкова. Писмен сам Летар Марнћ. Оверава Начел. ср. Илијп Марковић. Решење. Г. Славко Шајковић, писар, сходно §. 51. крив. суд. пост., нека одмах учини полицијски увиђај на месту извршене крађе, па за тим даље поступи по закону. 26. Априла 1897. год. II Начел. срески Илија Марковнћ. Рађено на лицу места извршене крађе, 26. Августа 1897. год. у Оглађенику. Полицијски уви^ај По делу извршене опасне крађе Нетру Марићу из Оглађеника. Увиђај је вршен у присуству подиисаних грађана. Кад сам, са подписанима, дошао на само место, где је крађа извршена, нашли смо овако стање: Подрум оштећенога Иетра стоји испод куће, у којој Петар са чељадима својим станује. У подрум се улази по степеницама, којих има четири. Врата су од тешких растових дасака, која се отварају на двојак начин. Ирво је реза затворена катанцем, а за тим има брава, у коју се кључ увлачи и врата отварају. Катанац је разбијен и бачен код врата од подрума, а за тим је лопов удешеним кључем отворио браву на вратима и ушао у подрум. У подруму има доста разбачених ствари. Види се, да је лоиов

нарочито тражио новаца, јер су два сандука, у којима се остављају ствари: стајаће одело, рубље и т. д., обијена, па пошто, по казивању оштећеног, није у сандуцима било новаца, то је лопов — опет ио казивању оштећеног — однео: једну трубу платна кудељног ; комад сурог сукна од прилике 60 аршина; два јелека женска, троје ткапице, један белокораст нож и још других ствари у вредиости 300 динара. Према начину а и времену, јер је ово извршено по свој прилици иоћу, налазимо, да је ова кра! ; а извршена на оаасан начин. На све ово што смо утврдили, можемо се и заклети. Имамо још да додамо, да се на катанцу виде трагови од воска — по свој прилици од воштане свеће. Извршио увиђај писар Славко Шајковић. Нрисутни грађани : Тоја Соколовић. Милија Јанкови]]. У моме присуству Петар Марић. Бр. 1530.

Решење: У смислу §. 51. и 117. крив. суд. ностуика, прибрати доказе, сведоке испитати, па за тим иостунити даље по закону. 26. Априла 1897. год. Н . . . Начел. срески Илија Марковић.

Рађено 26. Августа 1897. год. у канцеларији среза Н. Испит еведова, По делу извршене опасне крађе Петру Марићу из Оглађеника. Испит је вршен у присуству подписатих гра^ана §. 28. крив. суд. иоступка. Први сведок. I Опште питање из §. 103. и 107. крив. поступка. I Зовем се Станко Окановић, имам 35 година, родом из Оглађеника, жењен ал немам деце, неосуђиван, вере православне. Способан за сведока.

II На стварно иитање каза:

II

Синоћ, око 10 сахати, враћао сам се са појате кући. Тада сам близу куће оштећенога Петра, видео Исидора Дулића из нашег села, где стоји прислоњен уз плот ирема кући Петровој и нешто гледа. Пут ме је водио баш поред куће Петрове. Кад сам Исидора спазио, он чучну поред плота, а ја се учиних као да га нисам ни спазио и отишао сам даље својим путем. Знам, да је Исидор насртљив, па за то га нисам ни ословио. Толико знам о тој ствари да сведочим, а на то ћу се и заклети. Дангубе тражим 5 динара. Писати не знам. + Станко Окановић. Подписао га Трифун Жарковић. Пред нама без примедбе: Трифун Жарковић. Мојсило Иванић. Оверава иследник, Начед. срески Илија Марковић. Деловођа, писар Славко Шајкови!..