Policijski glasnik

96

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 12

можемо без бојазни изрећи наш суд о „Полицијском Гласнику* : «Подицијски Гласник" потпуно одговара своме задатку да подмири нотребу, која се давно осећала. Полицијски чиновници наћи ће у њему поуке и унустава за рад, а и шира публика моћи ће се зауставити на којим интереснијим чланцима из „Полицијског Гласника". На њему ради и наш одлични и уважени криминалиста, г. Таса Миленковић. Техничка израда, штампа и илустрације, је изврсна. Ми га топло препоручујемо нарочито људима из административне струке. ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Од готових слика за наш лист, имамо још слику г. Мих. Кр. Хорђевића, министра на расположењу. Ми смо обећали у првом нашем броју, да ћемо са биограФијом донети другу његову слику, пошто се прва датира из млађих година г. Ђорђевића. Реч морамо одкупити. Даље, имамо слике г. А. Пантовића начелника министарства унутр. дела, г. Ристе Бадемлијћа управника града Београда и г. Свет. Јањића бив. инспектора министарства унутр. дела а сада начелника минист. правде. У идућим бројевима донећемо редом ове слике, ма да оу неке промене учињене. Постараћемо се, да добијемо ФотограФије и других личности, чије ћемо слике такође у нашем листу донети.

Неки наши скуњљачи још у почетку излажења „Полицијског Гласника" писали су нам, да шаљемо лнст именованим лицима, означеним у послатом списку. Том приликом известнли су нас : једни, да се претплага прикупља, а други опет, да је претплата покупљена. И од једних и од друтих има, који нам ни до данас новац не послаше а ми лист редовно шаљемо по норуџбини. Молимо их, да то учине одмах, јер у скоро имамо велику поруџбину слика да иснлатимо, која и велику суму новаца засеца.

Огварамо рубрику за похвалу жандарма и осталих државних службеника, који се буду у службеној својој дужности одликовали каквим примерним делом. За то молимо г.г. команданте и командире појединих одреда, као и друге старешине, да нам одмах доставе такав случај, а уз то пошљу и слику дотичног заслужног органа, како би је, ради угледа осталима.. могли у нашем листу донети. Случајном омашком 10. број „Полицијског Гласника" одштамнан је више од половине са датумом 11 Сеатембра а требало је 11 Октобра. Молимо читаоце, да ову погрешку исправе.

Први и други број нашега листа прештампани су још нре десет дана, и ми смо многим нагеим претплатницима, што смо им ове бројеве дуговали — послали. Ко још на те бројеве има права, а није их добио, молимо га, да се јави уредништву преко скупљача коме је и претплата положена. Непосредно уредништву нека се обрате само они, који су и претплату непосредно послали.

РАДИ ЗНАЊА

Јављамо нашим читаоцима, да се у државној штампарији већ у велико ради наша објављена књижица »Полицајац® са календаром за идућу 1898. годину. Књижица је удешена за џеп. До сада у њој има ово: До тридесет и више слика опасних лица, са кратким онисом њиховим. в Кесарош прича о кесарошима из Тасиних бележака и дневника. Лоиовски језик, речи из коцкарског говора. Кратак извод из полиц. уредбе; Уауство за жандарме удешено по правилима њиховим. Формула за полиц. и општинске чиновнике и т. д. Цела књижица биће скроз занимљива и корисна за сваког. Цена је књизи 1 динар. Да би знали, колико ћемо штампати од ових књига, молимо наше скупљаче да нам што аре јаве, колики се број у њиховој околини може растурити.

РЕД ПРИМАЊА:

Г, Министар унутр. дела нрима: понедеоником, средом и петком, од 10 сати пре подне, до 1 сата ио подне. Пачелник министарства прима сваког радног дана од 1 0— 12 пре и од 3 — 6 по подне. Инспектор министарства сваког радног дана од 3 — 5 по подне. Управник града Београда сваког дана изјутра од 8 — 9 и кад се врати са рапорта из Двора и министарства од 11 —12 а после подне од 3 — 6. РЕД ПЛОВИДБЕ: ПРВОГ КРАЉЕВСКОГ СРПСКОГ БРОДАРСКОГ ДРУШТВА

Из Шапца за Београд понедеоником, средом и петком, у 7 сати изјутра. Из Београда за Шабац недељом, уторником и четвртком, у 7 сати изјутра. Из Београда за Дубравицу сваки дан у 6 сати изјутра. Из Београда за Градиште, средом и недељом, у 6 саги изјутра. Из Градишта за Београд средом и недељом, у 12 сати у подне, Из Дубравице за Београд понедеоником уторнпком, четвртком, петком и суботом, у 1 1 сати пре подне, а средом и недељом у 3'/ 2 сага но подне. —-

/ОСХХХХХХ ХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХ > ХХХХХХХХХХ^

ИЗРАЂУЈЕМ НАЈБОЉЕ И НАЈЈЕФТИНИЈЕ ШФОРМЕ ЗА ПОЛИДИЈСКЕ ЧИНОВНИКЕ КРОЈ И ИЗРАДА ИЗВРСНА. Највеће стовариште за спрему, као што су: капа, нарамњак, сабља, кајас, темњак, рукавице, мамузе, несесери за пут и за јело, чутурице и т. д. Најновији ценовник и мустре шаљемо на захтев бесплатно. — Молимо за што веће поруџбине МОРИЦ ТИЛЕР и комп. ДВОРСКИ ЛИФЕРАНТИ Њ. В. Краља од Србије, Њ. В. Цара и Краља Аустро-Угарске, Њ. В. Краља Грчког. Њ. В. Шаха персијског Њ. В. Престолонаслед. грчког и Њ. В. Надвојводе ЈосиФа. уЈ Београд, Краљ-Миланова улица (Теразије) бр. 9. ч:хххххххххх XX ХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХХ XXX

ШТАМПА КРАЉ. СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.