Policijski glasnik

120

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 15

цијског Гласника" доне.ш су ииз лепих чланака, који се могу уврстити у праву науку и упутства за полицијско органе, при разним иследним кривичним случајевима, нарочито му служи за препоруку сарадља нашег одличног криминалисте г. Тасе Мнленковића, чија су писма из Берлина пуна лепа материјала за организацију полицијске службе. „Полицијски Гласник" донео је и слике еадашњег министра унутрашњих дела г. Јеврема Ацдоновића и његовог претходника г. Мике Кр. Тзорђевића, с кратком биограФијом њиховом и уверењем, да и садашњи г. министар неће му одрећи своју моралну потпору, коју он доиста заслужује, „Полицијски Гласник" доноси редовно у сваком броју слике зликоваца, коцкара, лопова, те је тако и ширем грађапству пружеиа могућност, да се будући им је познаг лик њихов, чува додира с њима и, можда. буде и на руцп полицијокој власти, да со те покваренс и оиасне индивидуе похватају и спетљају на сигурно месго. Дакле, не само полпцијски чиновници, којима је „ Полицијски Гласник" искључиво намењен, већ и само грађанство треба.ш би да својом материјалном погнором обезбеди живот оваком листу, који је у нас леаа новина. Не морамо ваљда напомињати, да се та материјална потпора састоји у претплаћивању. „Општинске Новине" службани лист суда оиштине градп Ниша у 45. броју од 26. октобра т. г. доносе : ((Полицијски Гласпик". — 11од тим нменом почео је ове године излазити у Београду стручаа лист, који уређује г. Н. Димитријевић. На њему ради чувепи и уважени орпски криминалиста, г. Таса Милепковић. До сада је изашло 12 бројева. Нарочиго смо се' уздржали, да изрекнемо свој суд о њему, чекајући да видимо како ће се уређиваги и хоће ли одговараги своме задатку. Досадањи дванајест бројева потпуно су оправдали наше мишл»ење : да је „Полицијски Гласник" заиста једна потреба, која се давно осећала. Полицијски и општински чиновници наћи ће у њему поуке и упутства за рад. Од колике је помоћи најбоље утврђује Факт, што је већ неколико коцкара похвагано по сликама, које је тај лист донсо. Шира публика, такође, наћи ћо у њему интересангне и поучне чланке. Трговци нарочито моћиће наћп поуке, које су им веома потребпе да знају све мариФетлуке коцкарске. С тога »Полицијски Гласник" топло препоручујемо чигалачкој публици, а нарочито полицијским и опшгинским органима, ако желе, да се у својој служби усаврше како взља, те да у свакој прилици знају шта им ваља радити.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА

Г. Павле Дени}., проФесор војне академије, обећао нам је дати на употребу свој албум криваца, кога је саставио док је био управник вароши Београда, и ми ћемо се њнме користити чим га будемо добили. Хвала му на пажњи.

Још једном, одговарамо онима, што траже наш лист а новац не шаљу, да му се не може слати док не пошаљу претплату.

Ж—ћу Крагујевац. Хвала Вам на пажњи коју нам указујете, али Ваш се рукопио не може употребити пошто је о истом било у 7. броју нашег листа.

Понова молимо све скупљаче да нам врате онај вишак бројева што им је слат до 10. броја, јер нам за састав комплета не достају бројеви од 3. ло 10-ог броја закључпо.

Исиравка. У прошлом броју а у рубрици „Полицијске РеФлекоије <( , погрешком слагача и непажњом коректора, подкрале су се две круггније погрешке. Тако, на страни 106-ој а у реду петом стоји: власт, имање, живог и т. д. а треба да је часг, имање, живот и т. д. — На истој страни, а у реду 17. и 18. стоји : из (( Тасиних Писама" од именованог Тасе Миленковића п т. д. а треба да је : „и з Тасиних Писама* од иоштовпног г• Тасе Миленковића и г. д. Молимо читаоце да ове погрешке исправе.

КЊИЖЕВНОСТ

Дооили смо на приказ: „Из душе народне", од Анд. ГлигоријевиКа и » Јелисавка, ОбилиКа мајка"- од Мих. Сретеновића. Оба ова делца издата су накладом наше вредне књижаре В. Валбжића. У њима су верно нацртана предања нашега народа. Писци су изнели нашој омладини онај чаробан бисер, који нам показује мајке у— бајци, а најлепшим данима наше младости. Препоручујемо тоило оба дела пажњи наших младих чнталаца, јер ће у њима наћи забаве и лепе моралне поуке.

„ПОЛИЦАЈАЦ"

Г. Милутин СтепановиЦ благајник министарства иностраних ГотОВ је. За који дан биће разаслат онима, који су се дела, предао нам је на употребу албум од преко 6 0 ФотограФија разпих за њ јавили и новац послали. Молимо и друге наше скупљаче, зликоваца и коцкара. Албум је остао од покојног му брата Ми- да прикупе иовац и пошљу га што пре уредништву „Полициј. јаила Стенановика, који је, вршећи по.шцијску службу са особитом Г ласН ика с< вољом саставио овако богат албум. Г. Милутину хвала, а иокојном Мијаилу нека је трајан иомен међу нама.

КХХХХХХ ХХХХХХХ XXX ххххххххх ххххххххх хххххххх ИЗРАЂУЈЕЖО НАЈБОЉЕ И НА.ЈЈЕФТИНИЈЕ УНИФОРМЕ ЗА ПОЛИЦИЈСКЕ ЧИНОВНИКЕ КРОЈ И ИЗРАДА ИЗВРСНА. Највеће стовариште за спрему, као што су: капа, нарамњак, сабља, кајас, темњак, рукавице, мамузе, несесери за пут и за јело, чутурице и т. д. Најновији ценовшгк и мустре шаљемо на захтев бесплатно. — Молимо за што веће поруџбине МОРИЦ ТШЕР и комп. ДВОРСКИ ЛИФЕРАНТИ Њ. В. Краља од Србије, Њ. В. Цара и Краља Аустро-Угарске, Њ. В. Краља Грчког. Њ. В. Шаха персијског, С5 Њ. В. Престолонаслед. грчког и Њ. В. Надвојводе ЈосиФа. ^ Београд, Краљ-Миланова улица (Теразије) бр. 9. ^ХХХХХХХХХХ XX ххххххх ххххххххххх хххххххххх ххххх:

ШТАМПА КРАЉ. СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.