Policijski glasnik

ВРОЈ 15

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

119

АНТОН ФДОГИЈАНЦ допов. Антон је но занату молер. Рођен у Аустро-Угарској. Има 32 године. Висок је; лице округла. Од особених знакова има на лицу, с десне стране поред носа. један младеж у величини зрна сочивог. Говори језицима: немачким, мађарским и словачким а зна по мало и српски. Он је у друштву са својом женом, Маријом Бебел, извршио опасну крађу иа с њом заједно и побегао. Држи се да су обоје дошли овамо у Србију пли у Бугарску. Због ранијих учињених кривица Антон је затворен и уведен под бр. 193 казн. протокола. Његова је жена Марија још врло млада. Тек јој је 17 година. Високог раста; лица округла. По све плава. Слика је Антонова верна, тим више, што је сликан на најмодернији начин, јер му се и проФил види, и ми је доносимо ради пажње полицијских органа, а и ради наших грађана, да се чувају од оваких индивидуа што нам са стране долазе обмотани у јагњеКој кожи. Маријине слике немамо, али се поред њега и по опису може лако ухватити.

Димитрије Марковић из Крњева окр. подунавског и Милосав Миловановик из Таора окр. ужичког, осуђеници — побегли су са рада из Љубичева 6. ов. м. у вече. Димитрије раста је маленог, косе и бркова црних, у лицу црн, очију црни мали и жмирави, носа малог и шиљастог, стар око 25 година. Милосав је раста високог, косе смеђе, лица дугуљастог, очију плавих, бркова ретких и плавих, стар око 24 године. Пронађене бегунце упутити под јаком стражом Управи града Београда с позивом на број 24.037 или управи државне ергеле у Пожаревац бр. 3.372. Никола Ђорђевић, слуга, извршио је паљевину, трп сена своме газди Миловану Милићу из Дражња; за тим још две у срезу космајском и побегао. Никола је стар 40 година омален, црномањаст, брија се, образа сувих; глув је. Од одела има на себи гуњ и чакшире од црног сукна, на ногама опанке а на глави црвен Фес. Овај Никола опасан је зликовац, јер је до сад два пут осуђиван, једном за убиство и паљевину на смрт, па је био помилован. Наређује се живо тражење. Нађеног треба стражарно спровести начелнику среза грочанског с позивом на № 11.723. Обрен ЈовановиК, осуђеник београдског казненог завода, 11. тек. мца побегао је са рада из Тоичидера. Обрен је родом из Падежа, окр. моравског. Има 21 год.; средњег раста; округлих образа; чела обична; смеђе косе, бркова и обрва. — Препоручује се тражење. Нађеног треба спровести управи беогр. казненог завода с позивом на акт № 6140 или Уирави гр. Београда с позивом на акт № 24290. Котарска област у Земуну, актом својим од 26. пр. мес. Бр. 11299, доставила је Управи града Београда: да је Душан

Јовичић, наш војни бегунац, иобегао из тамошње стражаре, пошто је украо једном њиовом стражару: чизме у вредности 12 Фор. и џепни сахат у вредн. 2 Фор. Он је родом из Градске (биће ваљда Гроцке. Ур.). Стаса је средњег, округла лица, црних очију, иравилна носа, црне косе, смеђег лица и мало од богиња у лицу ранав. Бркова нема. Нађеног треба стражарно упутити Управи гр. Београда с иозивом на Бр. 22751. Стаико Богосављевић, парчетар Петра Пауновића, ћурчије из Рипња. однео је 14. пр. мца 8 комада кожуха — обушака у општину рушаљску, где је наплатио 30 динара вересије и 30 дин.. примио капаре па онда отишао незнано куда. Ои је стар 26-^27 год, Стаса је средњег, у лицу црн, бркова дугачких црних и мало грбав. Од одела има: кожух, кратки капут, ципеле и шешир чохани. — Ко Станка пронађе, нека га спроведе Начелству окр. подунавског с позивом на № 18901 или Управи гр. Београда, с позивом на № 24070. Апостол Миленкови11, надничар из Прокупља, кажњен је због горосече на два месеца дана затвора, на плаћање таксе н других трошкова. Он је побегао из Прокупља незнано где. Апостол има 22 год., стаса је средњег, у лицу пегав, у онште плав. Носи немачко половно одело. — Наређује се тражење. Нађеног спровести вачелству округа топличког с позивом на Бр. 5968, или Управи гр. Београда на акт № 24156.

ИЗ 0ТРАН0Г 0ВЕТА

ПОП — разбојник. Ово, што ћемо овде у кратко да нспричамо, догодило се у јужној Италији пре извеспога врсмена. Велико изнеиађење код тамошњих становника, изазвало је хаишење једнога попа по имену Маљана. Овај поп оптужен је : да је стајао на челу једне разбојничке чете, која је на све стране харала и отимала. На неколико недеља пре, но што ће поп бити затворен, добио је један богати трговац у Н. писмо од чувенога хајдучког арамбаше Рике, који се у томе времену био налазио у оној околини. У писму тражио је харамбаша од тога трговца, да му на извесно место остави 1.000 златних лира. Ако то у остављеном року не учини, претио му је, да ће га живог одерати. Трговац, чим је ово писмо добио, спреми. новац, али у исто време известн и најближу полицијску власт. Тачно у одређено време, дошао је трговац на означено место и новац оставио. Међу тим је и полиција дигла потеру. Мудро и опрезно опколили су жанддарми целу ону околину. Време лагано протицаше. Војници са највећом пажњом очекиваху онога, који ће по новац доћи. И дојиста. појави се из једне чссте човек. Лагано се приближаваше месту где је новац био остављен. Освртао се на све стране, да га ко год не вреба. Тек да подигне камен, испод кога је новац лежао, опколе га војници и ухвате. Какво беше изненађење код свију, кад у место злогласнога Рике, познаше смерног попа Маљана. Признао је, да је он то писмо писао; да је до сада многе на тај начин опљачкао, и да он већ одавна врши дужност арамбаше код једне разбојничке чете. За то је поп осуђен судовима на доживотну робију.

РЕЦЕНЗИЈЕ НА НОЛНЦИЈСЕИ ГЛАСНИК

Нвслужбени вечерњи лист СрпСКИХ НоВИНа, у 7. броју доноси: »Полицијски Глаоник <( , тако се зове лист, који је покренут про три меседа, а намењен је чисто подицијској струци. Уредништво тога листа, чијим уређивањем управља нарочити редакциони одбор, посладо нам је све досадање бројеве свога органа, из којих смо могли стећи уверење, да циљ, ради којега је лист покренут, не само није промашен, већ нам сваки број даје све више доказа, да редакциони одбор смишљено и ревносно врши своју задаћу. Досадашњи бројеви „По .Шч