Policijski glasnik

9

128

ПОЛИЦИЈКИС ГЛАСНИК

ВРОЈ 16

товали, па није искључена могућност, да су баш ова два неваљалца опљачкали оног нашег Србина на белој лађи, тим пре, што оба говоре доста добро српски. Путници, чувајте се ове две препредене варалице, а чувајте се у опште од свакога непознатога кад сте у лађи и на железници.

Јован Првул-Његран, из Злота, има да се стави под кривичну истрагу и у притвор за убиство и разбојништво. Убиство је извршио над Адамом Јовановићем-Бакераном, трг. из Злота. Он је 1. ов. мес. побегао испред спроводника. Влах је, али добро српски говори; стар је 35 год. повисок, црномањаст, носи кратку црну браду и бркове, напред иа челу има дугачку велику црну косу, у оделу влашком, са белом влашком шубаром на глави. — Наређује се потера за њим и пронађеног упутити начел. окр. тимочког с позивом на Бр. 7919. или Управи гр. Београда на Бр. 24510. Сава Ђирић, бив. механџија из Гроцке, који је окривљен за више опасних крађа, ноћу између 14. и 15. о. м. провалио је зид на апсани ср. грочанског и побегао. Сава је стар 40 год., средњег стаса; дежмекаст, смеђ, бркова повеликих пуних — риђих, косе смеђе, брија се, али скоро није, за то је у лицу коснат. Од одела има на себи: црни штоФани капут и прслук, нанталоне грао у дуж штрафтама — од материје, на ногама ципеле а на глави гаубару јагњећу; има никлован сат са три капка, са челичним простим ланцем ; у оду трапав, кад говори заноси бугарски; врло је вешт и опасан лопов и варалица, — Нађеног Саву стражарно упутити начелнику среза грочанског с позивом на акт № 12023)97, или Управи гр. Веограда на Бр. 24639. Максим Савић, слуга изЋуприје, осуђен је пресудом начелства окр. моравског од 25. пр. мес. К№ 8394, која је постала извршна, на 200 дин. новч. казне или 40 дана затвора, због кријумчарења дувана. Максим је отумарао незнано где у намери да осујети извршење горње пресуде. Он је средњег раста, црномањаст, има 23 год., доња трепавица на левом оку повучена је доле. Од одела носи: чакшире, опанке, на глави шајкачу. — Нађеног треба стражарно упутити истом начелству с позивом на нумеру пресуде или Управи града Београда на акт Бр. 24601. Радован Н. из Буковара, Аустро-Угарске, слуга Тасе Цветковића, пекара из Смедерева, 17. ов. м. изјутра украо је од газде 54 динара, завијени у једну мараму шарену и побегао путем Београду. Радован има 19 година висок, смеђ, не брија се, но могуће, да ће се у цељи прикривења обријати. Носи врло малу брадицу, шешир црн стари, капут мали затворене боје, врсканут велики поцепан — избелео, панталоне шарене зелено беле, поцепане, цокуле војно аустријске поцепане и узицама од џакова крпљене и шивене. — Пронађеног треба стражарно упутити Начелству округа подунавска, с позивом на Бр. 19.907 или Управи града Веограда Л« 24.826.

Марко Јовановић, из Венчана, стар 30 год., смеђ, очију граорастих — малих, крије очи од човека а жив му је поглед; ћопав у палцу једне руке; окривљује се за опасну крађу извршену Грујици МилутДновићу из Дудовице, а налази се под судом за крађу оваца, но суд га пустио да се из слободе брани. Марко је побегао заједно са својом женом, која је висока, око 20 година стара, у опште црномањаста. У оделу сељачком. Кад Марко долази у Београд, одседа код »Тетова« или у оној околини. Зна се намера његова да хоће ареко, с тога треба обратити строгу пажњу на њега. Ухваћеног треба спровести начелству ср. колубарског с позивом на Бр. 10569 или Управи града Београда на Вр. 24871. Драгољуб Тврдишић, винарски иомоћник, 17. ов. м. извршио је опасну крађу у Шапцу, па је по извршеној крађи побегао у Београд. Драгољуб је стар 19 год., стаса средњег. Нос има кукаст и подугачак, у лицу је смеђ, одевен немачки. Има црн мекан шешир и на ногама ципеле. — Нађеног Драгољуба треба стражарно спровести Начелству округа иодринског, с позивом на Бр. 14.621, или Управи града Београда с иозивом на Бр. 24.907.

ИЗЈАВЕ, П0РУЕЕ Ж 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА

Модимо наше претпдатнике, чиновнике подицијоке, који су носледњим указима премештени, пензионисани или отпуштени, дан ам јаве: први. кад су разрешени од дужности и отпутовали на ново определење, а други и грећи, куда су отишли да се настане. То нам је потребно да знамо где да им лист шаљемо. Од предпрошлог броја ми смо за све ореске начелнике адресовали бројеве са : »Господину Начелнику среском". То смо учинили с гога, да би они, који су већ отпутовали у други срез, могли да узму број који се у оно место шаље. Они пак чиновииди који су последњим указима враћени у службу и досада нису били наши претпдатници, немају права на бројеве које се шаљу и ако на адресу његовога звања. За њих имамо бројеве испочетка и они греба за то да се обрате уредништву.

У данангњем броју доносимо распис Господина Министра унутрашњих деда, од 11. октобра т. г. У идућим бројевома донећемо ц све остале до данас издате расписе, па ћемо тако у будуће, сваки распис чим буде изашао одштамиати у нашем листу.

КЊИЖЕВНОСТ Изашла је из штампе књига: »Збирка расаиса иолицијске струкв* М. С. Владисављевића, писара министар.,'унутр. дела, у којој је отштампано преко 230 нигде не штампаних расДиса, а сем тога и регистар расписа, који су у зборницима налазе. Цена 1 • 50 динара.

^ХХХХХХХ ХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХХ ххххххххх хххххххххххл X ИЗРАЂУЈЕМО НАЈБОЉЕ И НАЈЈЕФТИНИЈЕ УНИФ0Р1Е ЗА ПОЛИЦИЈСКЕ ЧИНОВНИКЕ КРОЈ И ИЗРАДА ИЗВРСНА. Највеће стовариште за спрему, као што су: капа, нарамњак, сабља, кајас, темњак, рукавице, мамузе, несесеЈзи за пут и за јело, чутурице и т. д. Најновији ценовник и мустре шалтемо на захтев бесплатно. — Молимо за што веће поруџбине М0РИЦ ТИЛЕР и комп, ДВОРСЕИ ЛИФЕРАНТИ Њ. В. Краља од Србије, Њ. В. Цара и Краља Аустро-Угарске, Њ. В. Краља Грчког. Њ. В. Шаха персијског, у Њ. В. Престолонаслед. грчког и Њ. В. Надвојводе ЈосиФа. X Београд, Краљ-Миланова улица (Теразије) бр. 9. ч:хххххххххх XX ххххххх ххххххххххх хххххххххх хххххх!

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.