Policijski glasnik

136

ПОЛИЦИЈКИС ГЛАСНИК

ВРОЈ 17

на десној руци нема једног арста. Говори мађарски и немачки, има пасош за иностранство. Франц се тражи по депеши пештанске полиције, њега треба потражити, па нађеног стражарно спровести Унрави града Београда с позивом на Бр. 25.156. Димитрије Мијалковић, родом из Вражогрнца окр. тимочког, који је у овд. болници за душевне болести примљен на лечење априла пр. год., — 17. ов. м. пред вече побегао је из овог завода незнано куда. Димитрије је омален, прилично развијен, црне коже, без особених знакова; побегао је у болничким хаљинама: плавој блузи и панталонама, шајкачи плавој и опанцима. — Која власт пронађе Димитрија, нека га спроведе Управи града Београда с позивом на Бр. 25.067 или Управи болнице-за /|ушевне болести, с позивом на Бр. 1.529. ТриФун Тошић, касапин из Зајечара, но^у између 7. и 8. ов. м. извршио је крађу разних ствари из механе Вула Премовића, овд. мехапџије где је био на преноћишту. Он има 25 —26 год. величине средње, сув, плав, мали смеђи бркова, обријан. Од одела имао је на себи: шарену шлофијанку (на штраФте) поврх ове сури стари капут, шарене панталоне, на глави шубару а на ногама ципеле. — Иронађеног Трииуна треба страЈкарно упутити пачелству окр. крагујевачког с позивом на Бр. 15.650. или Управи града Београда на Бр. 25.172. Неки Марко и Никола из Лом Паланке и неки Мика из Варне, у Бугарској, враћајући се својим кућама са параћинског вашара напали су свога сапутника Ђорђа Радова из Бериловца, на месту »Радомирче« у атару општине Вел. Изворске 28. јуна ове год. Напали су га ножевима у намери да га убију и опљачкају, али буду примећени те побегну. Марко је висок, у лицу пун, црвен, бркова малих црних, очију жутих; у панталонама и гуњцу, у чарапама и опанцима, а на глави има војничку бугарску капу. Никола је висок, танак, сувоњав, црномањаст, малих бркова црних, очију граорасти, упанталонама и капуту, на глави плетену црну шубару, на ногама опанке. Мика је омален, сувоњав и црн, јер је циганин, бркова великих црних, браде црне повеће, у чакширама и гуњцу, на глави капу као и Никола, на иогама опанци. Сви су око 35 година а војни бегунци. — Наређује се тражење, па нађеие стражарно спровести Начелнику среза зајечарског, с позивом на Бр. 12.359 или Управи гр. Беогр. с позивом на Бр. 25.228. Анђелија, жена Милорада Бранковића из Шопића, који је војник сталног кадра и сада на одсуство дошао, утекла је од куће и однела све ствари. Она је око 20—22 године стара, у опште црномањаста и носа шиљастог. По сазнању очешљала се девојачки, а конђу скинула, и има при себи неко уверење под именом „Милева Стевановић® и да је отишла за Шабац, по свој прилици да служи или да ступи у какав проститутски завод. — Анђелију пронађену треба спровести Начелству окр. подунавског с позивом на Бр. 19.860 или Управи града Београда на А« 25.237. Бошко Радовановић-Миленковик, калФа ткачки, украо је своме газди Милану Плазинићу из Уба, 20. ов. м. у зору:

један зимски капут црнкаст нов, Један пар ципела са дугметима нове, једне папуче и једну кошуљу мушку везену, па побегао. Он има 20 година. висок је, образа дугачких, косе, очију и обрва смеђих, бркова и браде нема. — Пронаћеног Бошка треба отражарно упутити Начелству среза тамнавског с позивом на Бр. 14.238. или Управи града Београда на Бр. 25.162.

ЈЕДАН К0РИ0ТАН ПРЕДЛ0Г Да би се стало на нут честом враћању из ирогонства по.јединих лица, која се протерују у извесна места дуж железничке пруге; бегства њихова из железиичког воза, као и саме крађе које оне врше у самоме возу, а сем тога н публици уштедила непријатност коју изазивају ова лица приликом заједничке вожње, Управа града Београда предложила је г. Министру унутр. дела, да се за први мах цабаве два затворена железничка Фургона, у која би се оваква лица затварала и у одре^ена места пуштала. Заиста веома користан гтредлог. На овај само начин оваке индивидуе биле би одстрањене од остале публике, а тиме би се осигурало и њихово бегство, које задаје доста иосла полицијским органима.

КОРИСНА ПОЈАВА

»Грађанин«, лист који у Ножаревцу излази, у своме броју од 13. Новембра тек год. доноси ово: »Сликани . Начелство ово-окружно иаредило је те су сликани опасни зликовци, који се у притвору код суда ово-окружног налазе. Слике са њиховим биограФијама иослаће се »Полицијском Гласнику« ради штампања. Врло умесно и за похвалу к . Ми са радошћу поздрављамо ову корисну појаву, као једну неоцењиву добит за остварење нашега задатка, и надамо се, да ће се и друге наше власти угледати на Начелство окр. пожаревачког те похитати са сликањем опих опасних зликоваца од којих наше друштво пати.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА

Неки од окупљача поолао нам је 133 примерка разних бројева „Полицијског Гласника 8 . Пошто се не види ни од куда пакет долааи ни ка га шаље, за то молимо тога непознатог пошиљаоца, да нам се одма јави јер нам је то врло потребно да знамо. Г. Ст. Ј. зван. среза крајиноког. Не можемо оиу погерницу пусгити у лист, пошто немамо никакве гаранције да је иотинита. Ми такве отвари доносимо само на основу званичних пзвештаја.

^ХХХХХХХ ХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХј X ИЗРАЂУЈЕМО НАЈБОЉЕ И НАЈЈЕФТИНИЈЕ х УНИФОРМЕ ЗА ПОЛИДИЈСКЕ ЧИНОВНИКЕ К 8

ЕРОЈ И ЖЗРАДА ИЗВРСНА.

Највеће стовариште за спрему, као што су: капа, нарамњак, сабља, кајас, темњак, рукавице, мамузе, несесери за пут и за јело, чутурице и т. д. г\ Најновији ценовник и мустре шал.емо на захтев бесплатно. — Молимо за што веће поруџбине М0РИД ТИЛЕР И Е0МП. ДВОРСКИ ЛИФЕРАНТИ Њ. В. Краља од Србије, Њ. В. Цара и Краља Аустро-Угарске, Њ. В. Краља Грчког. Њ. В. Шаха персијског, Њ. В. Престолонаслед. грчког и Њ. В. Надвојводе ЈосиФа. Београд, Краљ-Миланова улица (Теразије) бр. 9. ч:хххххххххх хх ххххххх ххххххххххх хххххххххх ххххх:

ШТАМПА КРАЉ. СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.