Policijski glasnik

БРОЈ 19.

У БЕОГРАДУ, СУБОТА 13. ДЕЦЕМБрА 1897.

ГОДИНА I.

^ ^ ^ ^ ^ с/у: ууо уу: >у- ххг уот лб тУјр^Г35Г^Г5^ ^ ^ -»о &*, ууј ж *п уп ууо ууд уу:. ^ ^ ^ ^ ПОЛИЦИЈСКИглдсник СТРУЧНИ ЛИСТ 3А СВЕ ПОЛИЦИЈСКЕ РАДЊЕ

^ ^ с«оо >90 У?О кур адо соо УУР ооо УУР а&с ууд уур УХЈ с^: ^

УУР УУР ое/с УУР >9ђ ОЈО У90 сло слс ооо /50 /50 /У5 У9Р У9Р ^ У9Р УУ УУД /X) ОУ- У9Р У9Р ОУ. '/УГ Ј>У !/>С !УУ

»ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК® излази једанпут недељпо. — Иретнлата ее нолаже у Београду код Уредништва »Краљ-Миланопа ул. бр. 16. Теразије* а у унутрашњооти код овлашћених скупљача или на цошти. — Цена је листу на годину 20 дннара, на ио годнпе 10 динлра. За иностранство на годину 30 динара.^За^ писаре при начелствима, практиканте у опжте, општинске писаре оних општипа које су већ претплаћене и за жапдарме, у пола дене. Поједини бројеви не нродају се. — Рукописи не враћају се. — Писма само плаћена иримају се. — Огласи нримају се по погодби.

с*у? сдо мд ^ ЈУ. УУЗ хјс ота >9Р УУ5 -УЈ ЛО :✓/. слс С лп -/то /УО УИ /и с^с -/и ОУ. с лг: с/у: ух -/уд уу: с/у: с^о

ЛИСТ УРЕЂУЈЕ ОДБОР

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ

,/у Р ^ 2/УГ <?С УА / >? V/"- УХ С/5СЈ/У У/] >/: у/Г уу: уу ^ ух У/ ''"Т V"/: -/у^ у/ у/ 2/У

НАШИМ ЧИТАОЦИМА. Још само један број, па »Полицијски Гласник" завршује прву годину свога опстанка. Наши читаоци имају досадање бројеве пред -собом и могу лако оцепити: колико је наш лист одговорио свом обећању. Са наше стране слободни смо само напоменути: да је сва српска штампа, без разлике партија, поздравила наш лист са похвалном оценом и, у исто време означила га као праву потребу у нашем дршгвеном животу. Такав пријем у новинарству и леп одзив, који смо нашли у публици, храбре нас, да у овом нашем предузећу продужимо с већом вољом и јачом снагом. Ми ћемо се и у новој години трудити, не само да оправдамо успех, који смо до сада имали, него да наш посао на листу још више развијемо и обилатију садржину погптованим читаоцима изнесемо. Тако, одмах у арвом броју, који ће изаћи на нову годину почеће опет излазити ;; Тасина Писма" из бечке подиције. Радови г. Тасини познати су и у нас и на страни. Ранија његова писма из берлинске полиције, читали су наши читаоци, и сва наша штампа иоздравила их је најодличније. Али писма о бечкој подицији биће још интересантнија, и донеће богати материјад за реформу наше полиције. Осим тога, „Полицијски Гласник" расправљаће сва питања полицијско-правна; штампаће упутства за полицијске чиновнике; износиће ислеђења из наше и стране праксе; штампаће редовно слике и погере злочинаца и опасних лица; и најзад, за забаву публици доносиће истините приче из наше и стране криминалистике. Лист ће излазити као и досада, једанпут недељно; ну по потреби биће и ванредннх бројева. Цена : чиновницима, учитељима, практикантима, општиноким нисарима и осталим званичницима у опгате, годишње 12, полугодишње 6 динара. — Гостионичарима, механцијама и каФеџијама: годишње 12, полугодишње 8 динара. — Жандармима: годишње 6, полугодишње 4 динара, ну ови се могу по овој цени претплатити само преко својих команданата полицијске односно пограничне жандармерије. — Надлепггвима у опгпте 20 динара на годину. УРЕДНИШТВО.

Број за овим изаћи ће на Божић. Он ће се изузетно од осталих иродавати и на број по цени од 20 пара динарских. Продавци из унутрашњости који хоће да га продају, треба благовремено да пошаљу новац упутницом јер се на поруџбину без новаца неће слати никоме. Даће им се 2о°/ 0 процепта. Божићни број биће најмање са 12 страна. У њему ће изаћи више слика но и у једном досадањем, а биће и неколико интересантних криминалних прича из живота. Експедиција извршиће се тако, да га сва места у земљи добију најдаље на Бадњи дан.

СЛАВА У ДБ0РУ

Његово Величанство Краљ Александар I., свечано је прославио своју славу Св. Николу у своме владалачком двору. Слава је била тиме свечанија, што је уз младога нам Краља био и његов узвишени родитељ Њ. В. Краљ Милан. Ова свечаност, у свима њеним појединостима, изнета је у »Срп. Новинама« бр. 271. Ми љ са наше стране придружујемо топле наше жеље уз жеље васколиког народа српског: да нам милостиви Бог поживи дуго и дуго љубљеног нам Крал>а Александра I. на понос и дику Србије и целога Српства! Живео !

ВИС0КЕ П00ЕТЕ

Његово Величанство Краљ Александар I изволео је 9. овог месеца посетити господина Андоновића министра унутрашњих дела, у његовоме кабинету. Његово Величансгво Краљ Милан, изволео је о св. Николи посетити поред осталих, за које су други наши листови донели и господина Мих. Кр. Ђорђевића министра на расположењу и бив. министра полиције, где му је лично славу честитао. Поред ове високе пажње учињене господину Ђорђевићу, њему је и Његово Величанство Краљ Александар писмом славу честитао.