Policijski glasnik

■V

152

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 19

Мијат Огњановић из Скобаља окр. нодунавског и Живадин МилосављевиК из Забрђа окр. пожаревачког, осуђеници београдског казн. загзода, побегли су 8. ов. м. са рада из Љубичева. Мијат има око 30 год. средњег раста, у опште црномањаст, носа великог и образа дугих. Шивадин је стар 35 год. раста средњег, косе и бркова плавих, браду брија, очију смеђих и образа округлих. Од државних стварн однели су по један пар кошуља, гуњ, чакшире и капу. — Наређује се тражење и пронађене треба под јаком стражом спровести Управи држав. ергеле у Љубичеву с позивом на Бр. 3689 или Управи града Веограда с нозивом иа Бр. 26521. Љуболир П. ЗлајиК редов II чете III гард. батаљона, родом из В. Плане среза јасеннчког окр. подунавског, иобегао је 4 ов. м. из команде. — Нађеног треба спровестп својој команди. Никола Црнчевићј из Босне, слуга. г. Јосе Куртовића пенсионера из Шапца 8. ов. м. око 6 сати у вече са Радованом II. слугом тамош. и још једним ненознатим лицем, на разбојнички начин нанао је на кућу свога газде, у намери да изврши иљачку, па како му то није испаЛо за.руком, он је побегао са непознатим лицем, а Радован је ухваћен и иалази се у рукама власти. Никола има око 27 год. висок, плав. Од одела има на себи капут грао, чакшире црне, на ногама опанке бапаћанске а на глави црн шешир. Оног непознатог лица опис је неиознат. — Нађене треба стражарно спровести Начелству окр. подринског, с иозивом на Бр. 15736, или Управи града Београда иа Бр. 26516.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Да би „По.шцијоки Глаошш" у будуће што боље одговорио овоме задатку уредништво је по нарочитом одобрењу Г. Миниотра Правде" предузело с.шкање свију осуђеника у земљи. До сада је већ у беогр. казненом заводу с.шкано нреко 1000 осуђеника. За који дан ће бити готово са с.шкањем и оста.шх у овоме заводу. За овим ће ФотограФ уредништва са апаратом отиутовати у Пожаревац и Добричево (одакле мало ког дана да по који осуђеник не побегне) да тамо посао настави после ће се с.шкати и они осуђеници у Нишу. Разлог за ово слнкање тај је, што већином све бивши робијаши врше крађе, убијства, разбојнишгва и одмећу се у хајдуке. Тако, за годнну-две, уредништво ће бити у етању да све оне, шго се расписима траже са њиховим сликама у листу донесе. То ће бити велпка олакшица властима, јер сваки који се по слпцн тражи, апсолутно мора бити пронађен само ако је у земљи. Па и да оде којп од њих и на отрану, и тамо ће се пронаћи. Њиова ФотограФија нослаће се на све стране да се кроз тамошњс листове тражи, јер уредништво већ отоји у вези и са страним нолицијским властима. Ну, да ово сликање и израда клишета стаје врло скупо, то не трсба доказивати. Тај вишак треба да уредништву накнаде полицијска,

државна и општинока надлештва. Могу му помоћи тиме, ако ое ови благовремено за идућу 1 8 98. годину претплате. Од дотичних полицијоких стареишна дакле зависи, да се ова замисао потпунце оствари и тиме потпомогпе ово корионо предузеће, које иде на то, да буде помоћно оредство полицијским властима. Цена листу, због искл>учиво овог предузећа, остаје за надлештва иста у идућој години.

Прошли број ((Полиц. Гласннка" обуставили смо многим нретплатницима, за које нам није иоелата нретилата. Идући — Божићни број — обуетавићемо и свпма другима без разлике, који нам такођа нису до сада платили (а и до 22. ов. м. ие пошаљу). — Међу огшма што смо им већ обуставили лист, има како оазнајемо и претплатпика који су дали новац скупљачима. Ми их овим молимо, да нам то докажу иризнаницама њповпм, па ћемо им лист послати, а наћићемо н пута и начпна, како да се од скупљача наплатимо. Нека с.е дакле, прегплатници, којима смо обуставили лист, обраге нопосредно уредништву. Поред објаве на челу листа у прошлом п данашњем броју јављамо да ћемо од 1-ог Јануара идуће године спуотити цену листу на 12 динара годншње. То ће важити п за ове кафеције и друмске механције у унутрашњости Србије, којн нам се до 1-ог Јануара са годишњом претндатом јавс. Тако чидимо да се ови могу сви претплатпти, јер су то месга где се иајлакше могу наћн хрђави људи, што се преко лисга траже. Уредништво спрема да новеже комплете ( ( Полиц. Гласиика" за 1897. годину са регистром. Повез ће бити врло елегантан и овакав ће добити сваки окупљач његов који благовремено покупи претплату за идућу годину.

М. Т. Шабац. Поред вашег писма, добили омо и исиравку Микину. Онај је списак званичан акт. У њега је Мика увршћен на основу расписа Начелства округа подринског од 8. јуна тек. год. Број 8,229. Поред осгалога и та околноот ставља нас у положај, да му не можемо исиравку штампати. НАШ ПРИКАЗ. У краљевско-дворској ФОтограФској радионици г. Милана Јовановнћа има ових слика : слика Његовог Величанства Краља Александра, у униФорми гардијског пуковника. Сем тога врло дивне и живописне слике из наше историје : Таковски устанак; Прелаз Срба иод иатријархом ЧарнојевиКен; Бошко ЈуговиИ, које су ФОтограФски израђене у висини 66 сантиметра а у шнрини 50 сантиметра са надписима, а стају 10 динара по комаду. Ове смо слике добили на приказ и ми их топло ирепоручујемО свима окружним, среским п оиштинским властима, јер оне су врло леп украс за канцеларије и одговарају потпуно и духу н осећају нашега народа.

/ОООООООС ХХХХХХХ XXX ХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХЈЧ л X ИЗРАЂУЈЕМО НАЈБОЉЕ И НА.ЈЈЕФТИНИЈЕ | УНИФОРМЕ ЗА ПОЛИДИЈСКЕ ЧИНОВНИКЕ КРОЈ И ИЗРАДА ИЗВРСНА, Највеће стовариште за снрему, као што су: капа, нарамњак, сабља, кајас, темњак, рукавице, мамузе, несесери за пут п за јело, чутурице и т. д. Најновији ценовник и мустре шаљемо па захтев беснлатно. — Молимо за што веће иоруџбине 3 М0РИЦ ТИЛЕР и комп, ^ ДВОРСКИ ЛИФЕРАНТИ И>. В. Краља од Србије, Њ. В. Цара и Краља Аустро-Угарске, Њ. В. Краља Грчког. Њ. В. Шаха персијског, О Њ. В. Ирестолонаслед. грчког и Њ. В. Надвојводе ЈосиФа. X Београд, Краљ-Миланова улица (Теразије) бр. 9. Ч.ХХХХХХХХХХ XX ххххххх ххххххххххх хххххххххх ххх ххх:

ШТАМПА КРАЉ. СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.