Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 4

П 0 Т Е Р А. Стојан СтојановиЂ — Фујор (онај ве*и у црном капуту) из Велике Јасике, среза брзопаланачког, и Миленко Михаилови^ (онај мањи, у белој џоки) из Подвршке ср. клјучког побегли су 13. тек. месеца из кладовског града, где су били у притвору и окову. Оба су оглашени хајдуци. По врсти својих недела, долазе у ред правих зверова. Њихова ужасна зло-

чинства описана су у 16. броју нашега листа од пр. године, када смо им и слике донели. Ми смо нарочито нагласили још тада, да су склони бегству, јер су веЋ једном били побегли из судскога притвора. Као да смо предвиђали, да Ђе Једнога дана оба ума"ћи. Казали смо: да се на њих строга пажња обрати. И, чудновато! У један исти мах оба бегају. Како, на који начин, са чије непажње, то нам у овај мах није познато. Ми им понова доносимо слике и свраЋамо на њих пажњу свима државним властима, јер Ђе их по њима сваки моЋи лако познати. Истина, они -ће се сада веЂ чувати, па ако буду опажени, очајно Ће се борити, јер им се не иде више у казамате. Њима треба слобода, да могу и дал>е изводити своја крвничка дела. Наше власти треба све своје силе да употребе, те да ове зликовце похватају и да спасу поједине од могуЂих зала. Стано.је Станковић, слуга из Деана, среза власотиначког, који је окривљен за крађу, 5. ов. м. нобегао је из притвора. Он је висок, црномаљаст, ста)> 28 година у лицу црвен, малих бркова и браде. Одело му је: чакшире и јелек од белог сукна, шајкача на глави, а иа ногама цокуле војничке. Ко га пронађе нека га упути власти с позивом на депешу начелства округа крушевачког од 8. ов. м. № 104 или распис Управе града Београда № 525. 98. године.

РЕЦЕНЗИЈЕ НА „ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК". „Ловац" орган савезних ловачких удружења у Србији, у предпоследњем ирошлогодишњем броју свом, доноси : Полицијски Гласник. Ми поздрављамо појаву овога диста и увериди омо се, да потпуно одговара оној дељи, којој је и намењен, јер је богат поуке н упутства за оне, који су се одали полицијској иа и судској. струци. Шира пубдика пак наћи ће у љеговим ступцима не само занимљиве радове стручљака, на првом месту нашег г. Тасе Миденковпћа, већ ће помоћу сдика, које у дисту издазе упознати се са свима оним дицима, од којих јој се ваља чувати као од „живе ватре". С тога нека је овај дист препоручен, не само људима од струке, већ и грађанству особито трговцима и каФеџијама.

ЕБИЖЕБНООТ. Изашла је нова књижица „Поротник", гласник кривичних догађаја и суђења. Св. I. — Уз сарадњЈ српских правника и књижевника уређује Милан Ст. Марковић. Ми топло препоручујемо издање ово свима полицијским и судским чиновнпцима. У »Поротнику® расправљају се многв правничка питања, а има п веома занимљивих кривичних прича, у којима ће правници наћи обилата градива за своје студије.

»Полицајнц". Молимо све оне, којпма смо послали „Полицајца* да нам најдаље до краја месеца новац пошљу.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. "Ј* Перка, супруга г. Аце Стеванови^а, инспе^тора министарства унутрашњих лела, премину^лаје 12. тег^. месеца а сарањена је 13. у 10 сахата пре подне уз учешђе ммогобројног грађанства и чиновништва. Смр^у поЈ^ојнице, г. Аца изг^убио је п«деменитог друга, а деца његова добру и нек н У мај^у. И ми узимамо ис^рено учешЈ^е у н.еговој големој ^а^аости.

Вољни сло да пошлемо и четврти број оним нашим повереницима, к°Ј и нам Ј ош нису спис^ове претпиатни^а пос<да.ди. А.д' ово је пос^ледња е^спедиција и ве^ ј ^ од иду^ег броја обуставиђемо шиљање свима, ^оји нам дот^ле не буду пос,да^ли спис^ове својих претп.латни^а, и свеш^емо штампање на оно^ли^о примера^а, 1^о.ли1^о се Фа^тич^и по спис^овима буде претп^атни^а води^ло. Ми ово не чинимо из ^а^ве бојазни и^ди других ^ојих обзира, ве^ за то, што је штампа сг^упа, и што су нам издаци у опште ве.ли^и, Надамо се, да ђе наши повереници испунити према нама своју ДУЖиост, ^ао што ми према њима испуњавамо... Да би наш лист одговарао потпуно своме постављеном циљу, отварамо у нашем дисту и ове две рубрике : 1.) Бедежићемо веридбе иодицијских чиновника; и 2.) Доносићемо иекродоге подицијских чиновника и њихових нородица у сдучају смрти. — Ово важи само за нашес талне претпдатнике. У оба сдучаја модимо наше претпдатнике да нам се иисмом јаве. Претплатницнма из Веограда, који до пдуће суботе не подоже претпдату обуставићемо дист. Претплата се прима у свако доба дана у уреднииџ-во ((Подицијокога Гдасника® на {( Теразијама» Краљ Милаиова удица број 16. Г. г. Коети ЂукиКу, начед. среза нишког и Свет. ПоновиКу, писару начедства падринског. Примиди смо иослату иову претплату. Ио вашим иорукама извршиће се тачно. Хвала па тако брзом и оддичном заузимаљу. Ону госноду из унутрашњости, што се писмима без претидате јављају за дист, молимо, да се обрате тамо нашим повереницима, те да их они уврсте у снисак и за њих дист поруче. Разуме се, њима треба и претндату да подоже. Ово објављујемо с тога, што на писма појединаца без претплате, не можемо се одазивати. Ко хоће да нма све бројеве од почетка године, тај треба бдаговремено и да се претпдати. Доцније, кад сведемо штампу на онолики број кодико се претплатника јави, нећемо моћи новим претплатницима да дамо све бројеве. Ванредан број нашега диста посдади смо, сем окружним и ереским властима, још и свима железничким станицама дуж пруге. Овај број штампали смо у цели бржег пронадаска донова који је ону похару у Ћуприји извршио, и чију смо сдику у томе ванредном броју донели. Ми ћемо овако ванредне бројеве штампати увек, кад год се иојаве важнији криминални догађаји, ма да је то штампање скончано са великим материјалним жртвама. А.ш општи интереси нретежнији су пам од свију других интереса. На томе путу нећемо посустати. Разуме се, ако буде потпоре од страпе наших читалаца. У данашњем броју доносимо две слике разбојника Трете. У идућем бројхЈ донећемо још једну, боље израђену.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.