Policijski glasnik

122

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 16

не би ни овако грдно прошао. Ал' шта ћу, кад ми је таква судбина. И за то, данас, кад год чујем да цигани певају ону песму: „да се јадан за зелен бор ухватим, и он би се зелен осушио« ја просто бацам паре кад имам. То је моја иајмилија песма, јер је спевана баш но — мени. Тако ми Вога, ја мислим да нема несре^нијег човека под небом, него што сам ја! Чујем, да је старац оног апелационог судије, прочитао ону грдну књижурипу коју већ 8 година чита, ал' бели, да он почне читати моје »житије« требао би да живи још педесет година, иа тек ако би дошао до — половине !

П 0 Т Е Р А. Недељко С. Јовановић, из Губеревца, среза лесковачког двадссето-годишљи робијаш, побегао је 6. ов. мес. из иишког казненог завода, приликом кад је био на раду у расадиику. Собом је однео иушку и муницију чувареву. Недељко је стар 28 година. Стаса средњег, косе црне, чела обичног, обрва цриих, очију плавих; ћосав, лица бледог , слабуљавог , погледа иодмуклог. Однео је на себи робијашки црии гуњ и беле чакшире. Недељко је врло оиасан разбојник. Осуђен је на 20 година робије у тешком окову и 5 год. иолиц. надзора за два извршена разбојништва. Он је једном већ побегао из полиц. притвора и оглашен је био за хајдука. Паређује се потера за овим зликовцем да се ухвати или убије. Ухваћеног треба под јаком стражом спровести Управи нишког казненог завода с позивом на Бр. 837., или Управп града Београда на Бр. 8256. Мидош Марковић, из Малог Пожаревца, 'ст&р 25 година, раста средњег, смеђ, бркова и браде мале, смеђе ; дежмекаст; од одела има на себи: тесне чакшире и копоран од сукна; на глави црну шубару; на ногама опанке и шарене чарапе; Милан Лукик, из Малог Пожаревца, стар 29 год., раста средњег; бркова осредњих, црних; у гаћама и кошуљи; на глави црну шубару; на ногама чарапе и опанке ; н Миденко Аврамовик, из Тулжа среза колубарског; стар 26 год.; смеђ, ћорав, висок, сув ; у гаћама и кошуљи, у гуљу од старог сукиа; на погама чаране и опанке; од гвожђа по ногама раљав; — побегли су 31. пр. м. исиред снроводника, на нуту између Гроцке и Београда. Окривљени су и нритворени били код среза грочанског због више опасних крађа. Они су отели од спроводника пушку нибодијева система и дугачак револвер црних корица. Наређује се живо тражење. Пронађене треба спровести начелнику среза грочанског с позивом на Бр. 4654. или Управи града Београда с позивом на Бр. 7862. Станко Арсенијевик, родом из Старе Србије, поданик турски, стар 35 година, по заиимаљу касапин и калдрмција; и Сима Ђор1,евић, надничар — дунђерин, родом из Тетова у Турској, живи у Србнји од пре 20 година, не жењен, — пре две и по године извршили су разбојпиштво и повреду тела Живци ж. Цветка Ђорђевића, тежака из села Бањице и побегли. Начелник среза врачарског актом од 28. марта тек. год. № 10.001. моли све полициске власти, да Станка и Симу потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Оми се могу спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 7806. Рил Франи, кројачки калФа, побегао је 29. пр. мес. од свог газде Бранка Николића, кројача нз Шапца, и однео му у стварима до 200 динара и 150 динара у новцу. Гил је Немац по народности, родом из Аустро-Угарске; има 21 годину раста је средњег, очију зелених, у лицу блед, малих наусница жутих. Од одела има на себи зимски дугачак капут од ластика; црпи мекани шешир; сако капут па два реда иди од црног шевијота жакет »анцуг«; на ногама ципеле. Наређује се тра-

жење.' Нађеног треба спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 8133. или начелству округа подринског с нозивом на Бр. 5368. Алекса Чолић, столар из Власотинаца, који је по делу опасне крађе био у иритвору судском у Лесковцу, нобегао је из затвора 6. ов. м. у вече. Алекса је раста средљег, пун, лица округла, црномањ &ст; од одела имао је на себи: жут капут и панталоне, шубару и опанке. Наређује се потера. Нађеног стражарно спровести дотичном суду с позивом на Вр. 4330., или Уирави града Београда на Бр. 8255. Јеврем — Јевта Ристић, надничар, родом из Босне, пресудом ћуприског ирвостепеног суда осуђен је на тридесет дана затвора због крађе н злоставе. Начелство округа моравског не зна гди се Јевта сада находи, иа за то моли све полицијске власти, да Јевту потраже и у случају проналаска љему стражарно спроведу с позивом на Вр. 2721. или Управи града Београда с позивом на Бр. 7254. Катарина Грујик — Чупић, удова, решењем кварта савамалског стављена је под кривичну истрагу н у притвор због тешке, телесне повреде, коју је нанела Петру Цветковићу, столару овд. Катарина има 60 год.; омалена је; сувоњава; црномаљаста. Не зна се, где се сада Катарина налази, иа за то Управа града Београда моли све полициске власти, да Катарину иотраже и у случају проналаска њој стражарно спроведу с позивом на Бр. 7438. Милан К. Димитријевић, војник II. чете III. гардиског батаљона, побегао је из команде 17. марта тек. год. Милан је висок 175 сантиметара: лица дугуљаетог; косе смеђе; бркова жутих; очију зелених. Наређује се тражење. Пронађеног треба спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 7266. —»>♦♦ . ^ ТРАЖИ 0 Е, Рада Петровикева, девојка, 20. марта тек. год. побегла је од свог стрица Милана Радовића, из Крагујевца. Она има 17 година; средњег је стаса; смеђе косе; округлог, пуног лица; плавих очију; носа мало уковрчена. Нарећује се тражење. Дронађену треба спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 7353. У селу Брестовику, срезу грочанском, нађен је на путу неки човек, који је напрасно умро. Полициским увиђајем и лекарском секцијом нађено је : да је непознати умро од запалења плућа; да је стар 50 година, средње величине танак, сув, црномањаст, косе црне, бркова риђих повеликих. Од одела има на себи капу г и панталоне сигаве материје, поцепано и искрпљенб^ на глави црну стару шубару; на погама старе поцепаие опанке са обојцима од џакова. Не зна се ни ко је, ни одакле је ; а изгледа да је какав Србин из Аусгро-Угарске. Овим се путем тражи Фамилија овог неиознатог умрлог лица.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Из овог броја изоотао је Никода Мидојевић. О њему имамо да доиеоемо још много ствари које ће интересовати наше читаоде. А.ш, како нас многи читаоци питају шта је оа Никодом и гди со налази, ми их овим иутем извештавамо : Нпкола је за ноодедљу извршену превару издржао у Пироту двомеоечни затвор п отуда је 7 о. м. спроведен Унрави града Београда. Одавде је 8. првом дађом протераи у Земун, дакде у Аустро-Угарску, одакде је и довдао. Иа иоврагак Иикодин из прогонотва, треба отрогу пажљу обраћати. Иј? прошдог броја изостале су многе отвари, као : Упуства за исдеднике, Формуде, Извештај г. Д-р Суботића и др. Тако смо учинили, да ускршњи број, кога смо наменили широј пубдици, буде за оебе цедина и да има што више забавие садржине. Уиравницима ношта. Уредннштво је решидо: да се да беопдатно ((Подицијски Гласник" свима оним Управницима пошта из унутрашњости Орбије, код којих има најмаљо иет претпдатнпка. Према томе, дотпчна господа управиици, код којих већ има горњн број претилатника, нека се обрата уредништву за лисг. Због ускршаих правника а и због чекања на израду кдишета иобеглог робијаша Недељка С. Јовановића, овај број издази у место суботе у недељу.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.