Policijski glasnik

262

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК.

БРОЈ 34

-— Кааш ми још, како ти је право име, упита га писар? — Јован Грујић. — А што у пасошу турском стоји ЈоваиЛазић? — Нисам хтео казати право име. — За што ? — Имао сам разлога. — Каквих? — То су моје ствари. — Ја треба да знам те разлоге, иначе ћеш опет у ћелију. — Ја их нс ћу казати, па ма никад не изишао из ћелије. Према овоме исказу Јовановом, одмах је од команданта I. батаљона ст. кадра тражен нотребан извештај, али исти до данас није добивен. У осталом и овај исказ није са свим тачан. Из акта о бегству Јовановом, која су изнађена у архиви Управикој, види се: да је он пребегао у Србију 22. марта 18% год., више савског моста. Према свему овоме, изгледа, да је Јован неко по све сумњиво и проблематично лице, а можда и неки опасан лопов, па за то му и износимо слику, са овако опширним описом, и молимо сваког, ко ма шта о њему зна, да то што пре саопшти Управи града Београда с позивом на акта под Бр. 17623. Јоваи је још у затвору код Управе.

П 0 Т Е Р А. Ђура Врајовић, бив. служитељ крушевачког првостепеног суда, решењем истога суда стављен је под истрагу и у притвор. Он је 26. нр. мца побегао из Крушевца, и по свој прилици, сада се налази у Београду. Крушевачки ирвостепени суд депешом № 13077 моли све полициске власти, да Ђуру потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Пронађени Ђура може се спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 17793. Ђор^у Костурику,' каФеџији из Ниша, непознати лопов украо је кључеве од касе, исту отворио и украо из ње: једну ниску од 80 комада разног новца, 1 златан сахат мушки, 2 златна женска сата, 4 дијамантска прстена, 1 дијамантске минђуше, 5 пари златних минђуша, десет златних прстенова, неколико гривни и медаљона, један нож са два реза (кама) и један мали револвер. Мисли се, да је ову крађу извршио Драгутин Бркић, келнер, који је, одмах по извршеној крађи, побегао из Ниша. Наређује се најживље тражење за лоповом и покрађом. Пронађеног лопова са покрађом треба спровести стражарно начелнику окр. нишког с позивом на Бр. 13718 или Управи града Београда на Бр. 17355. Риста Загорчић, скитница, родом из Карана, среза и округа ужичког, окривљен је код начелства окр. ужичког због крађе волова Јовану Грујичићу, земљоделцу из села Рајковца, среза тамнавског, округа ваљевског. Он има 28 год., средњег је раста, танак у струку, црномањаст, у лицу је рапав од богиња, говори крупним гласом, неписмен је. Наређује се тражење. Пронађеног Ристу треба спровести начелству округа ужичког с позивом на Бр. 9306 или Управи града Београда на Бр. 17536. Начелство округа пожаревачког депешом од 1. тек. мца Бр. 14276, јавља ово: »Из суднице суда општине вел. лаолске у срезу млавском, 29. пр. мца украдено је седам сточних иасоша дупликата: сер. 82 бр. 8125, 8126, 8127, 8128, 8129, 8130, 8131, без поиречних реченица „општински сточни насош", што је при сечењу изостало. Обраћа се пажња полициским и општинским властима на ове покрадене пасоше. Акт Управе града Београда Бр. 17677. Страхиња Нинови^, притвореник среза ваљевског, који је био у притвору и окову због више казнимих дела, ноћу између 30. и 31. пр. месеца, побегао је из притвора. Он има 26 год, високог је стаса, добро развијен, црномањаст, у оделу сељачком. Начелник округа ваљевског, депешом № 8048 моли све полициске власти, да Страхињу потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Пронађени Страхиња може се спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 17492. Фридрих Колош, светска варалица, који је допутовао жељезницом из Крагујевца у Београд 22. тек. мес. по подне и

одавде одмах сутра дан побегао, — тражи се на све стране. Он је омален, плав, опаљен у лицу, у оделу пепељавом, а можда га је већ и променио. Пронађепог под јаком стражом спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 188. Марку Стрвановићу, из Уроваца, среза посавског, округа ваљевског, украдени су 24. пр. мес. коњ и кобила. Кобила је длаке доратасте, висине 148 см., стара 8 година, има на врату војни жиг „К", предње копите уздуж прсле, на гребеиу бела белега величине 0*20 п. дин. никла, без роваша. Коњ длаке доратасте, стар 3 године, величине као и кобила, белега нема никакових. Препоручује се свима властима да трагају за лоповима и нађене да спроведу начел. среза посавског, окр. ваљевског с позивом на Бр. 7050. Онај ко пронађе или лопове прокаже, добиће од сопственика Марка 100 дин. у име награде. Спасоју Исаиловићу, из Звечке, среза посавског, окр. ваљевског нестала је 22. ов. мца једна кобила ждребица у 3-ћој години, длаке доратасте, висине 143 см., у обе задње ноге путоногаста, без икаквих роваша. Препоручује се свима властима да трагају за лоповима и нађене да снроведу начелнику среза посавског, окр. ваљевског с позивом на Бр. 7107. Решењем првост. београд. суда окр. подунавског од 30. јула ове год. № 11757 стављен је под поротни суд, притвор и оков Илија Петровић, звани »Мајор«, стар 35—40 год., надничар и слуга воденичарски при поточарама, родом из Босне, вере православне, у последње време служио је у општ. ругпанској: за то што је 25. маја 1895. год. по подне око 5 сати разбио катанац иа затвореној воденици поточари, у месту званом »Маџарица«, Гаврила Радојчића из Пиносаве, из исте украо 12-15 дин. готовог новца и 1 велики црноглави револвер преламач — од 6 пука са Футролом и 12 метака, које по процени вреди 15 дин., а које је својина Петра Жујовића, воденичара, слуге поменутог Гаје. Како је оптужени Илија одмах по учињеној крађи побегао, то га ни иследна власт није могла заједно са актима његове кривице суду спровести, с тога је суд под данашњим наредио потерницу за побеглим Илијом. Пронађеног треба стражарно спровеоти првостепеном суду, с позивом на Бр. 11757 или Уирави града Београда на Бр. 17679. Рафаидо Вукићевић, бив. чувар винограда села Ресинца, среза прокупачког, ноћу између 28—29. м-ца убио је Радосава Петровића, земљоделца из истог села, па по извршеном убиству побегао. РаФаило има 30 год., средњег је стаса, добро развијен, црномањаст, у оделу сељачком. Наређује се живо тражење. Пронађеног треба спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 17862 или начелнику среза прокупачког на Бр. 7072.

УБИЈЕН У П0ТЕРИ Г. Владимир Поновић, начелник ср. студеничког, 30. ир. месеца у вече дочекао је у заседи оглашеног хајдука Велисава Ердоглију и на месту га убио. Г. Поповић је врло вредан срески начелник. У хватању и утамањивању злих људи он се већ одликовао још онда, кад је на познати — јуначки начин ухватио хајдука Бркића и неке његове другове, зато, он и сваку похвалу заслужује.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И ОДГОВПРИ УРЕДНИШТВА. У данашњем броју, у рубрици „ Полицијски Речник" доносимо између осталога и Формуду уверења, које ће према новом закону о Лову, огипгински судови давати на захтов појединпм ловцима. Последњп нут опомињемо наше претпдатнике да претплату за II. полгође пошљу уредништву, јер ћемо обуставити дист и свесги штампање листа на мањи број. После ће бити узалудно тражење накнадних бројева, јер се вишо неће моћи добити. Има извесан број читаоца, који ннсу ни за I полгође нлатили. За њих у то.шко пре важи ова опомена.

За Београд дали смо признанице да се купи претплата за II полгође. Нризнанице вазке само оне, на којима је утиснут жиг а Уредништво Полицијског Гласника, Београд.»

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.