Policijski glasnik

374

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 48

Док је у Београду живео, становао је на »Варош капији« у кући Младена Стојчевића. Тада смо га често виђали са по неким странцем кога је он домамио. Обично им је причао да је Србија Мисир, да се у њој могу милиони зарадити. А аконто тих милиона дизао им је по неку стотину динара. У осталом његове су лажи и преваре тако велике и многобројне да је простор нашега листа врло мали све то да изређа у овом једном броју. Остављајућу да о њему опширније проговоримо кад суд тто делу превара и опасне крађе — каже своје, ми за сада доносимо његову слику и пропраћамо је овим неколиким речима. Јосиф се налази у затвору Управе града Београда. П 0 Т Е Р А, Димитрију Рајичику, тежаку из Пајате, окр. крушевачког украдена су три коња и једно мало ждребе. Две кобиле, обе длаке доратасте, имају: једна 8 а друга 6 год., а коњ има 1'/„ год., длаке је такође доратасте. Ждребе нема витпе од три месеца. Наређује се тражење лопова покрађе. Пронађене треба спровести нач. окр. крушевачког с позивом на Бр. 12216, или Управи гр. Београда на Бр. 25480. Никода Мидојевик — Начелник ср. алексиначког актом од 5. овог месеца Бр. 13347'доставља : »Никола Милојевић из Вакупа, позната светска варалица, који је решењем Упр. гр. Београда осуђен на 1 год. дана прогонства у место рођења у село Вакуп, — отумарао је незнано куд. Његова слика са биограФијом налази се у Бр. 12, 13, 14 и 15 »Полицијског Гласника" за ову годину." Достављајући ово , ср. начелник моли све власти, да на Николу обрате пажњу, да се пронађе и њему стражарно спроведе. Никола је врло добро познат нашој читалачкој публици. То је онај ретки неваљалац, што је на врло дрзак начин вршио преваре. Узмите од бр. 12. ове год. па ћете кроз читав низ бројева наћи врло занимљиве ствари, шта је све овај лупеж починио. Са каквом је тек дрскошћу преварио блаженопочившег митрополита Михаила кад му се представио као свршени философ и молио га да му Да неки манастир где ће да изради један историјски темат. То је уникум преваре какве се само догађају у великоке свету. И друге његове преваре које су изређане у нашем листу као на пр. она у бр. 14. стр. 103. где је преварио попа из Ваљева — не мање заслужују пажње наших читалаца. Доносећи ову потерницу, ми му доносимо поново и једну слику од оних већ једном донетих у споменутим бројевима. Власти ближе Београду, могу ухваћеног Николу спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 26783. Ђор|у М. Петровићу, земљод. из Личног Дола, среза власотиначког, ноћу између 4—5 тек. мес. непознати лопови украли су два вола. Један од украдених волова има 7 год., длаке је црвено плаве, рогова кратких, а други има 6 год., длаке је сиве. Наређује се тражење. Пронађене лопове са покрађом треба стражарно спровести начелнику среза власотиначког с позивом на Бр. 10006, или Управи гр. Београда на Бр. 26458.

Милана Димитријевића^ родом из Београда, лаког јахача Управе државне ергеле, који је побегао из Љубичева и однео собом државно одело, тражи иста управа депешом Бр. 3378, да се пронађе и њој стражарно спроведе. Исти се може спровести и Управи гр. Београда с позивом на Бр. 26802. Мартина Сонтага, родом из Беле Цркве у Аустро-Угарској тражи Управа града Веограда. Пронађеног треба стражарно спровести Управи с позивом на Бр. 27058.

СКРЕЂЕ 0Е ПАЖЊА Ноћу између 3—4 тек. мес. непознати лопови провалили су зид на судници општине петничке и из исте украли и однели 103 комада, непоиуњених сточних аасогиа иод серијом 1^ХХ1Х, иочев од бр. 7298— 7404. Сваки од украдених пасоша снабдевен је таксеном марком од 0'5 дин. Начелник ср. трнавског актом № 10317 моли све полициске власти, да на украдене пасоше обрате најстрожу пажњу.

ОГЛАОИЂЕ 0Е ЗА ХАЈДУКА Сава, син Јанка Петровика, родом из села Шљивовда, среза и округа пожаревачког, биће оглашен за хајдука од стране начелства округа пожаревачког, ако се у року од 15 дана не пријави сам поменут. начелству или најближој полицијској власти. Сава је, као одбегли војни осуђеник, на разбојнички начин напао са дружином на кућу Илије Раденковића, из Влашког Дола и од овога изнудио знатну количину новаца. У истом циљу ухватио је био Крсту, сина Николе Бабића из Шљивовца и одвео га у шуму, али је, притешњен од потере, морао Крсту оставити. Сава има 25—26 год. средњег је стаса, добро развијен, образа округлих, очију зелених, браде мале, ретке и жуте, а таквих истих и бркова. Наоружан је кратком острагушом, а у оделу је сељачком. Акт управе гр. Веограда № 26739. Т Р А Ж Е 0 Е. Радована, сина Јована Виројевића, земљоделца из Жуља, окр. крушевачког, тражи начелство окр. крушевачког актом Бр. 12710. Пронађеног Радована треба спровести поменутом начелству, или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 26723. Илију Мићика, калфу кројачког тражи Управа гр. Београда актом Бр. 26521. Пронађеног треба стражарно спровести Управи. Ђор ^а Најдановића, скитницу и коцкара, родом из Пожаревца, тражи ћуприски првостеп. суд, те да му саопшти решење, којим се ставља под суд због опасне крађе. Он има 30 год., сувоњав је, црномањаст; има мале бркове. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом суду с позивом на акт под Бр. 6320, или Управи гр. Београда на акт под Бр. 26474. Панту Ђор^евика, пекара из Алексинца тражи начелство округа нишког актом од 8. тек. мес. № 9674. Пронађеног треба стражарно спровести помен. начелству, или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 27015.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Од више отрана имамо одобраваше за наш нреддог о друштву за отпуштене ооуђенике. Као што је познато, има већ одобравања и у штампи. Ми ћемо све то у овоје време иредати јавности, као што ћемо нарочито штампати и из (( Тасиних бедежака" како су ова друштва постала у Америци, Русији , Енглеској , Француској, Немачкој и т. д.

Два прошлогодишња комплета „Полицијског Гласника" елегантно новезана иша на продају но цени од 12 динара.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈД.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ.