Policijski glasnik

382

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 49

вораше, како о похватаним хајдуцима тако и њиховим јатацима, — у томе времену јављају ее у Посавини нова разбојништва ; појављују се неки нови хајдуци, : — јавља се једна пова дружина хајдучка. Вођа те дружине не беше нико други, до овај, толико слављеп, угледан, имуКан и уважен »газда Периша". Разуме се већ, да дружина »газда Перишина 11 не беше сталпа, већ се према потреби састајаше, али баш зато она беше опаснија од сваке познате дружине хајдучке. Поље операција Перишине дружине беху срезови: посавски и оба колубарска, а иста беше састављена из људи сва три среза. Захваљујући својим многобројним јатацима, ова дружина и старешина јој знађаху свагда веома тачно материјално стање појединих грађана и увек нападаше с Јспехом. * * Све има својих граница, па је тако и »газда Периша" једном морао пасти у клопку. Приликом деобе једне пљачке-, он закине једноме члану дружине извесну суму новаца.. Овоме то буде криво и они се око тога позаваде. Ствар се најзад сврши тиме, што му Периша обећа, да ће од првог плена добити закинуту суму. Тај први плен требало је отети од једног Колубарца, и Периша се креие са овом двојицом: Јованом и Петром да га отме. Веше уговорено, да их у близини куће Колубарчеве, сачека и онај шихов друг, коме Периша беше обећао највећи део од овог плена. Он их је доиста и сачекао али не сам, већ са начелником среза колубарског и великом потером, која похвата ову тројицу. Пехар Перишиних неваљалстава овога пута препунио се. Он је цајзад долијао. * * * Како Периша тако и његови другови: Јован и Петар, не хтедоше апсолутно ни једно дело нризнати, нити открити остале другове. Од толиких разбојииштава, која је Периша са дружином извршио, само су два потпуно доказана. То су ова: Ноћу, између 11 —12 јуна пр. год. ГГериша, Јован и Петар, на разбојеички начин напали су на кућу Јакова Марића из Луковице; овога тукли и злостављали, и том приликом отели му 186 дин., а Новембра 28 пр. год. у вече, опет ова три зликовца, напали су на кућу Деспота Вегачевића из Јунковца и отели му 456 динара. Ова два разбојништва, иотцуно доказана, била су довољна, па да првост. београд. суд окр. нодунав. пресудом својом од 25. септембра тек. год. осуди : Перишу на 15, а Јована и Петра на ао 20 год. робије у тешком окову. Октобра 10. ове године сва три зликовца спроведена су Управи београдског казненог завода на издржање осуде, после које ће имати да издржавају полиц. надзор, сваки по 5 год. Да речемо неку и о Перишиним друговима: Јовану и Петру. Оба ова зликовца родом су из села Вранића, среза посавског ; ирви има 37, а други 35 год.; обојица су пре осуде били посве. р1 ( ,чвог владања, а Пегар је, године 1887. био осуђен на две године робије због опасне крађе, коју је извршио Лази Димитријевићу из Вранића. Због свог рђавог владања осуђени су више но Периша. Још нешто. Периша и његови другови надају се, да ће се некадањи Перишиви пријатељи заузети, да они по штб по то буду помнловани. Бојимо се само, да на помиловање дуго не чекају.

П 0 Т Е Р А. Воривоје Радивојевић, шегрт опанчарски, родом нз села Јасенице, среза брзопаланачког, округа крајинског, решењем неготинског првост. суда од 13. августа тек. год. Бр. 10516,

стављен је под суд и у притвор због убиства Андре Гуцића, б. шегрта опаичарског из Неготина. Не зна се, где се Боривоје сада налази, па за то неготин. првост. суд актом својим № 13587, моли све полициске власти, да Боривоја живо потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Он има 18—-19 год., средњег је стаса, очију. косе и обрва плавих. Пронађепи Боривоје може се спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 13587. Огдашен за хајдука. — Љуба Нитик, родом из села Молова, среза пољаничког, округа врањског, на основу чл. 3. зак. о хватању и утамањивању хајдука, оглашен је за хајДука. Начелство окр. врањског депешом од 15. тек. мца № 14132, моли све полициске власти да ово обзнане у својим подручјимас тим, да је свакоме слободно убити Љубомира. ■■■«-»-» .ТРАЖЕ 0 Е. Стевана, сина Дазара Шајковића из Брачина, који је до скора стално живео у Параћину, тражи ћуприски првостепени суд ради изцесног саопштења. Власт, у чијем се подручју овај Стеван иаходи, нека о томе извести ћуприски ирвостеиени суд с позивом на Бр. 17706. Вељка Маричи1а, бив. чувара осуђеника, тражи Управа града Београда. Пронађеног треба стражарно спровести поменутој Управи с позивом па Бр. 27251.

СКРЕЂЕ 0Е ПАЖЊА Печат за Фарбу суда општине доњо-вратарске изгубљен је. Начелство округа крушевачког актом № 13234, моли све полициске власти, да обрате пажњу на појаву овог печата и о томе одмах да га известе.

УХВАЂЕНИ Јован Недељкови^, родом из села Јасенова у АустроУгарској, чије смо тражење објавили у 47. броју нашег листа, пронађен је по тој нашој објави и притворен 14. тек. мца. Њега је пронашао Марјан Станковић, жандарм кварта теразиског. Адекса Костић, позната препредена варалица, чију смо слику изнели у 45. броју нашег листа, а у рубрици »Скреће се пажња?, у току последњег месеца извршио је у Београду читав низ превара. Ове преваре толико су интересантне, да ћемо о њима морати опширно говорити у једном од идућих бројева. а за сада јављамо читаоцима само то, да је Алекса због истих стављен под кривичну истрагу и у притвор од стране кварта варошког.

ЛИЧНИ 0ДН0СИ ПОЛИЦ. ЧИНОВНИКА Г. Стева Гудовић., наче.шик среза орашког, иде ово дана у Беч за више образоваље у ио.шцијској струци. Иа ову цељ добио је годину дана осуства. — Још један доказ назкље од стране г. Министра, за унапређење нодицијске струке.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. II Полицајац са календаром за 1 899. год. даг је у штампу и биће готов до краја овога месеца. Молимо све новеренике наше који још нису послади обрачуц за овогодишњи календар, да то одмах учине п нераспродате календаре да нам врате. Све пак поверенике модимо да нам пошљу поруџбине за повн кадендар. У овом новом Полицајцу калепдару биће око 80 слика сваковрсних кривапа, са кратким описом њиховим и склоностима на рђава дела.

ЦЈТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.