Policijski glasnik

426

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 54

да то достави или поменутој Управи или уредништву »Полицијског Гласника«. Опис је његов: висок 165 см., стаса витког, косе и обрва кестењасто проседих, бркова црвенкастих, чела широког, очију кестењастих, носа великог иовијеног, у.ста великих, зуба сечњака покварених, а лице му је дугуљасто, бледо мршаво и изнурено, ход прав.

П 0 Т Е Р А, Л.уку Миложевића, млинарског помоћника из Смедерева, тражи начелство округа подунавског актом ЈУ« 24051. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом начелству, или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 30500. Бернхард Хирш, берзански агент из Будим Петте, проневерио је у Бечу суму од 26.720 Форината у вредећим папирима, па је из Пеште утекао некуда 8(20 децембра ове године. Бернхард има 36 година, Јевреин, ожењен и има двоје деце. Телесно је развијен, здравог изгледа, лица пуног, округлог, косе и очију загасито смеђих; бркова густих, црних и напред завијених; има пуну браду, напред зашиљену; нос му је кратак, дебео и прав; чело високо. Аустро-угарски конзул у Београду актом Бр. 15712 моли Управу града Београда. а ова све полицијске власти, да се Бернхард живо потражи и на случај проналаска под јаком стражом упути њој — Управи — с позивом на Бр 30588. Стеван Атанасов Адебаков, бивши слуга у гостионици „Метропа" у С офији , украо је двојици путника 31 наполеон и побегао. Он је родом из Катура у Македонији, има 22—24 год., средњег је раста. Мисли се, да се Стеван сада налази у Србији, а нарочито у Шапцу. где, како се сазнаје, има неке родбине. Наређује се живо тражење. Пронађеног треба стражарно спровести Упр. гр. Београда с позивом на Бр. 30653.

Т Р А Ж Е 0 Е, Душана, сина Јулке Стевановић, удове овдаш., тражи Управа града Београда. Он има 11 год., црномањаст је, има велике црне очи. у оделу јв летњем — униФорми „Душана Силног к . Пронађеног треба спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 19917. Даринку СтојановиК, удову из Београда, тражи првост. суд за град Београд актом № 23178 радп извесног саопштења. Иста нека се сама јави поменутом суду, или Управи града Београда с позивом на Бр. 29758. Г. Сави Ј. Јовичику, учитељу у пензији из Краљева, украден је пре неког времена орден Св. Саве У степена са кутијом и ратном споменицом из II рата са Турцима. Он крадљивца врло добро ^познаје, но рад је да га поштеди и зато га овим путем позива да му орден на какав било начин у року од месец дана врати. Не учини ли тако, г. Јовичић ће га и преко своје воље са доказима тужити суду и изнеће му име на јавност. Крадљивац, вели г. Јовичић, није из Краљева.

У ХБ АЂЕН Радоје Радољик, овд. продавац књига, чију смо слику донели у потерници прошлога броја, ухваћен је у Београду и према распису начелства округа крушевачког спроведен је пре неки дан у Крушевац.

КЊИЖЕВНИ 0ГЛА0 II. „Полицајац", са албумом криваца од 79 слика, и календаром за 1899 год. — готов је. II. »Полицајац« је заступљен још једном важном рубриком. У њему су изнети бројеви са серијама, свих сточних билета који су покрађени у разним општинама Краљевине Србије. Са тога »Полицајац« је потребан не само органима власти који потврђују сточне објаве, но и свакоме марвеном трговцу који стоку купује. Он ће тада избећи да купи крадену стоку, која је често пута доводила људе на беду. л

Цеиа је „Полицајцу« само 1 дин. Ко за готов новац узме преко 25 примерака, рабат је 25°/ 0 .

НАШИМ ПОВЕРЕНИЦИМА Што је »Полицијски Гласник" и у 1898 години тачно и на време излазио у многоме је заслуга једног дела наших одличних повереника. На њихој З ом труду, који у осталом значи изјава љубави према својој струци — мп им изјављујемо наше признање и благодарност, са жељом, да ове благе дане пријатно ироведу, а у идућој, Новој Години, да се видимо здраво н весело. И онима пак осталим повереницима желимо све ово; али,.. али би их молили, да своју дужност према нама, иснуне још у овој години. Уредништво.

0ДГ0В0РИ НА ЗАДАТАК ИЗ 51 БРОЈА Доцкан омо доби.ш одговор на задатак «једна одбијена забрана," која је одшгампана у нашем листу у бр. 51., још од ових општиноких писара: Милана П. Зарића, писара општипе Вишњичке ; Доситија Р. Станисављевића, писара општине КнеЖичке; Драгутина М. Ћировића, иисара општине Сибничке. —• који оу се изјасни.ш, да је регнен.е о одбијеној забрани нротивзаконито и непра.видно. Разлози су нм за то они исти које су изнели и остали, који се са љима слажу. Миливоја Б. Николића, писара општине Пииооавачке ; Јанићија Митића, писара општине Ивковачке, — који се слажу с тим, да су разлози о одбијеној забрани правилни и на закону основани. Нека и за њнх важи наш одговор који смо дали одштампати у прошлом броју. Овом приликом нека нам се дозволи да опшгинским писарима изјавимо нашу захвалност, што не само праге радњу опшг. послова, коју износимо у нашем листу, но се и одазивају са разрешницама на постављене задатке. Ово ;је депа нојава, из које се види, да наш лист доиста одговара иостављеном му задагку.

ЛИЧНИ 0ДН0СИ П0У1ИЦ. ЧИНОВНИКА Г. Јеврем Андоновић., минисгар -унутрашњих дела, за време свог бављеша у Нишу, оболео је од ишијаоа и неко.шко дана лежао је у овом стану. Његово Величанство Краљ Александар благоволео га је посетити 18 овог мес. по нодне, и задржао се код г. миниЗтра једаи читав сахаг. : — 20. ов. м. г. Андоновић је допутовао у Београд овојој кући но и овде још не напушта своју собу. Г.Г. Антоније Пантовић., начедник министарства унутрашњих деда и Живојин Протић., секретар истог министарства донутова.ш су да за време скупштннског одмора проведу ове благе дане у кругу својих породица.^

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Норед онога што смо на другом месту овога броја јавили, да ће нас и у идућој години помоћи својом сарадњом наш крнминалиста г. Таса Ј. Миленковић, извештавамо читаоце, да су нам за идућу годину обећа.ш своју сарадљу и г.г. Д-р М. Јовановин-Батут ироф. Велике Школе, Д-р Мнденко Веснић проф. Велике Школе и бив. министар правде ; Мијаидо Јовановић бив. упрг. вар. Београда и бив. окр. начелник; Божо Маршићанин окр. начелник; Д-р Мплан Васић, и Д-р В. М. Суботић (млађи) декари ; Јанко Бе^ре.шновић, Драг Брзак, Р. Домаиовић, М. Митровић и М. Павловић књижевници и још многи други полицијски и судски чиновници. Према томе в Подицијсд^1 ћасник® за 1&99 год., у име Бога, биће још бол.е уређиван.

Нашим претплатницима који држе лиет од ночетка ове год. шаљемо и садржај уз овај број, да га са осталим бројевима повежу. Због настунајуких празника и свршавања овогодишњих ]»ачуна, први број иду].е године изаћи Ј.е у суботу 8. јануара, сем случаја да се што ванредно деси, као бегство ког осуђеника ит.п. — Ми смо у овој години претплатницима дали два броја више, а у идућој години гледаћемо да дамо још и више. ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.