Policijski glasnik

176

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАОНИК

БРОЈ 22

се неће никада ни посумњати да је Марија убијена. А он би доцније писао да је умрла и тако би цела ствар на томе остала. Али, камила једно мисли а камилар друго. Па тако је и у овом случају. Сестри Маријиној, која живи у Бечу, пало је у очи да јој се Марија од половине марта никако не јавља. По што јо разабрала од куће када је Марија отпутовала из Дајч-Брода са Бартоломејом, учини јој се то чудно те се распита о Бартоломеју и сазна, да то није баш најчеститији човек и да је склон неваљалству. С тога она концем маја представи целу ову ствар полицији, која одмах предузме истрагу. Благодарећи умешности комесара одељења сигурности, г. Д-ра Рајхла, једног од најбољих млађих бечких полицајаца, и нештини полицнјских агената, цела је ствар за два дана расветљена и обелодањена и као несумњиво утврђено: да је Марију убио Бартоломеј између 15. и 23. марта на путу Боденбах-Дрезден. Истрагом се дознало да је Бартоломеј по повратку у Беч 23. марта донео собом један иовеКи дрвени сандук и продао га једном толалу. Одмах је тај телал нађен и ма да су прегледали сандук, нађено је у њему женског рубља са жигом »МУ, у коме је сестра иок. Марије, познала њено рубље и монограм. Сада се очекује да американске власти издаду Бартоломеја те да дође по заслужиу казну — вешала.

П 0 Т Е Р А, Милан Свет. Минић, бив. дијурниста државне штампарије, решењем кварта палилулског Унраве града Београда стављен је под кривичиу истрагу и у нритвор због ФалсиФиковања. Милан, који је у бегству, родом је из села Кличевца, округа пожаревач.; има 23 године, виеоког је стаса, црномањаст је. Управа града Београда моли све полициске власти да Милана у својим домашајима потраже, и у случају проналаска њој стражарно спроведу. Душан Никшић, родом из Аустро-Угарске, бивши слуга Марије Тешић, пекарке из Крагујевца, 14. пр. мес. напустио је слул^бу и побегао, пошто је претходно покрао разне ствари осталим Маријинии момцима. Он има 17 год., средњег је раста, смеђе косе, дугуљастих образа, обрва и очију црних. Наређује се трансење. Пронађеног треба стражарно спровести начелству округа крагујевачког с позивом на Бр. 7805, или Управи града Београда на Бр. 12987. Сима Каперић, слуга, родом из Босне, до пре две године живео је у селу Мишару ср. поцерског у округу подринском. решењем првостепеног шабачког суда од 26. маја т. г. Бр. 14581, стављен је под поротни суд п у притвор, због извршеног разбојништва, ноћу између 22. и 23. септембра, 1897. године над Љубииком Танасићем, тежаком из Мишара, па по извршењу овога дела побегао. Сими је 28. год., стаса високог, нлав, образа пуних у оделу сељачком. Моле се све власти да Симу живо потраже и нађеног стражарно спроведу првостеп. гаабачком суду, с позивом на Бр. 14581., или Управи града Београда на Бр. 13423. Петра Пауна Ћосића тежака из Лознице, који је у друштву са оглашеним хајдуком Иваном Петра Шћопуловића извршио неколико кривичних дела, па побегао ј шуму да продужи зла дела. — Начелство окр. пожаревачког актом Бр. 8698 од 29 пр. м. позива, да се у року од 15 дана преда ћгчближој полиц. власти, иначе ће га огласити за хајдука. Поред тога наређује се и нотера за овим разбојником. Он има 25 годииа, раста је високог, смеђ, има малу дугуљасту плаву браду. без бркова, лица је сувоњавог, очију црних. Кардо Унгвари, књиговођа, проневерио је једном новчаном заводу у Канешвару — Мађарска, 36,000 Фор. иа побегао. Карлу је-50година, раста високог, снажан, цлав, ћелав, просед, очију граористих, бркова смеђих, образа црвенкастпх, без браде. Говори: немачки, мађарски и мало енглески. Канешварска штедионица обећава 200 круна награде ономе лицу које Карла ухвати или прокаже. Варошка капетанија у Канешвару депешом од 2 ов. м. моли за живо трагање. Нађеног Карла треба стражарно спровести Управи града Београда, с позивом на Бр. 13299.

Арсеније Маркови1г, обућар, родом из Краљева, који је био на лечењу у овдашњој болници за душевне болести, побегао је из исте 27 пр. мес. и однео на себи болничко одело: блузу, паиталоне и капу-шајкачу од плаве чохе. Арсеније је високог раста, добро је развијен, плав је. Наређује се тражење. Пронађеног треба страдсарно спровести управи помепуте болнице с позивом на Бр. 780, или Управи града Београда на Бр. 13010. Миливој Јовановик, земљоделац, родом из села Понинаца, среза сврљишког, округа тимочког, који је био на лечењу у овдашњој болници за душе.вне болести, 25 пр. мес. побегао је из болнице однев са собом и болничко одело: блузу, панталоие, прсник и капу-шајкачу од плаве чохе. Миливој има 31 годину, високог је раста, добро "развијен, смеђ је ; има мале бркове и дебеле усне. Наређује се траж.ење. Пронађеног треба спровести управи поменуте болнице с позивом на Бр. 779, или Управи града Београда на Бр. 12927. Душан Јовичик, из Гроцке, осуђеник београдског казненог завода под Бр. 3341. побегао је 28. пр. мес. са рада из Добричева. Он је осуђен војним судом на 5 година робије за извршена два бегства из војске, и што је за време бегства извршио две крађе: прву 20 јула прошле године Сави Станковићу баштовану из Сеоие, а другу Петру Николићу, аласу из Смедерева. И раније, као иезаклети регрут он је побегао из војске, зашта је осуђен био на два месеца затвора; но чим је ову осуду издрж,ао, он је поново из војске побегао. Сад му је 26 год. Наређује се жива потера за овим бегунцем. Пронађеног ваља под јаком стражом спровести Управи београд. казненог завода~с позивом на њен Бр. 838., или Управи града Београда на Бр. 12315.

Т Р А Ж И 0 Е. Милоша, еина Јована Ристика, мутавције из Врања, кога је нестало 2 пр. мес. тражи начелство округа врањског. Милош има 14 година, средњег је стаса, плав је, има округле образе. Пронађеног треба спровести помен. начелству с позивом на Бр. 8545, или Управи града Београда на Бр. 12999.

УХВАЂЕНИ Драгутин ПавловвЉ, осуђеник београд. казненог завода, и Евгеније Ракиџић, секретар иародне кујне у Бечу, чије су слике изнете у прошлом броју »Полицијског Гласника" на страни 168. ухваћени су; први на Убу, а други у Београду. Исто тако ухваћен је у Топчидеру и Добросав Јанковик, бив. општ. писар, чија је потерница изашла у истом броЈЈ, на левој страни листа и већ је спроведен начел. ср. драгачевског, који га је тражио.

ЛИЧНИ ОДНОСИ ПОЛИЦ. ЧИНОВНИКА Г. Свет. Шурдуловић., начелник окр. рудиичког и г. Божа Маршић.анин, начедник окр. иодунавског доиутовади оу 1 ов. мео. у Београд, а г. Живојин М. Протић., секротар миниотаротва унутрашњих дода, 2 ов. мео. отпутовао је. ' « ♦ ♦ •ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА ЛЦ. Уредник је био па путу 3 — 4 дана. . Наредио је другоме да пошље у пиому озпачене податке, али је овај затурио био вашу адрооу. Сад ће се исправити.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕЛНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.