Policijski glasnik

192

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 24

Михаидо — Радован — Раде — Радовановић — Јовановић — Ивановић, коцкар и лопов. Колико је префињен, вешт н управо јединствен у својој струци, види се из ових љегових оволиких имена и презимена. Ово су само она његова имена и презимена под којима је од разпих власти и у разна времена осуђиван, а колико ли тек он мора још имати имена, која властима нису дошла до знања и којима се он служи путујући по своме занату из места уместо спанађура на панађур ? Као год што се не зна право име и презиме овоме коцкару, тако исто иепознато је и његово место рођења. Он је једном ро^ен у Бељини у Босни ; други пут опет у Ваљеву, за тим у Богатићу, Шапцу, Обреновцу, па онда у Крагујевцу, Смедереву и т. д. Да би се једном утврдила идентичност овога самозваног Михаила; да би се знало ко је и од куда је он, — ми му, ево, износимо слику и молимо све оне, који о љему ма шта знају, да о томе известе нас, или Управу града Београда с позивом на Бр. 12255. »Михаило« је сада под истрагом и у притвору код поменуте Управе због крађе. Украо је 10. пр. мца један златан сат Мијодрагу Крчединцу, овд. Сем овога, »Михаило« је 1894. год. од стране првостепеног суда за град Београд био осуђен на пет год. робије у лаком окову опет због крађе. Украо је 4559 Форината Станимиру Марковићу, трговцу из Ореовице. Ову крађу извршио је у хотелу „Националу« 11. септембра 1893. год. »Михаило® има 26 год., средњег је стаса, добро је развијен, у лицу је смеђ, има ма.че смеђе бркове, лице му је округло, на десној страни врата има један мали младеж, прилично је нисмен, јер је, како вели, једно време био трговачки помоћник.

П 0 Т Е Р И, Мидан Николајеви^ — Грбић, бивши слуга. Пре неки дан извршио је једну крађу у Београду, — коју сада због извесног узрока не дајемо јавности — па по тој, извршеиој крађи, побегао некуд. Управа града Београда наређује живу нотеру за овим бегунцем и позива све полицијске власти у земљи да га озбиљно потраже, па нађеног њој Управи — стражарно упуте с позивом на ову потерницу, иначе да о неироналаску његовом одговоре. Милану је 21 година, средњег је раста, сувоњав, црномањаст, без браде и бркова. У оделу је зеленкасте или плаве боје. Сликан је прошле године, но и сад изгледа овакав, те се лако може познати. Милан се издаје да је родом из Ужица. али неки тврде да ј е нз АустроУгарске. Служио је махом по већим кућама у Београду. Милан Гавриловик, родом из Помијаче, ср. јадранског, притвореиик среза поцерског, где је окривљен за извршену

опасну крађу Панти Таукићу земљод. из села Варне, побегао је из шабачке окр. болнице 10 ов. м. изјутра, где је од 28. Фебруара био на лечељу. Милану је 17 — 18 година, раста средњег, крупан, косе смеђе, без наусница и браде; од одела однео је болничку кошуљу и гаће. Начелник среза поцерског, актом од 11 ов. м. Бр. 4660, моли све полицијске власти да бегунца потраже и њему стражарно спроведу. Акт Управе гр. Београда Бр. 14438. Станко Величковик, земљод. из Прокопове — Кутине, ср. нишког, који је био у притвору при среској канцеларији због извршене опасне крађе, ноћу између 13. и 14. ов. месеца побегао је из истог. РБему је 26 година, омањег раста, бркова малих, плавих, брија се. Од одела имао је на себи чакшире, јелек, копоран, све од сељачког сукна ; на ногама опанке и на глави шајкачу. Начелник среза нишког депешом од 15. ов. м. Бр. 6726. моли све полиц. власти да га у кругу своме потраже и нађеног њему стражарно упуте. Власти ближе Београду могу га унутити и Управи града Београда с позивом на Бр. 14603.

Т Р А Ж Е 0 Е. У реци Думачи, близу утока у Саву, у срезу поцерском окр. подринском, нађен је 30. пр. м. један непознат утопљен леш. Чобани, који су били у близини причају, да је се утопљеник купао са још двојицом непознатих, и да су ова двојица ношто се овај утопио, отишли негде, однев собом хаљине утопљенога. Како исти чобани веле, утопљеник је био средњег стаса, смеђ, кратких малих бркова; а од одела имао је на себи гуњ и чакшире од белог сукна, као што носе Бошњаци. Од оне двојице један је био средњег раста, у лицу плав, малих, жутих бркова, у оделу: црн капут и црне панталоне и на ногама штављене опанке. Други је био иовисок, бркова малих црних, на себи је имао плаву стару војничку блузу, био је у гаћама, и на глави имао је шубару. — Ради проналаска, који је овај утопљеник, и који су му били ови другови, — начелник среза поцерског актом Бр. 4351., издао је овај распис и позива свакога, који би по овој ствари знао ма шта да каже. О истој сгвари може се доставити и Управи града Београда, с позивом на Бр. 14439. Павле Стојановић, бив. корекгор „Дневног Листа« који је пресудама ово земаљских судова осуђен на три месеца за■гвора због штампарских преступа, побегао је из Београда. Иавлу је 28—30 год. стаса је малог, у лицу црн, натмуреног погледа, наусница црних. — Управа града Београда моли све власти у земљи да Павла у своме кругу потраже и нађеног спроведу стражарно, с позивом на њен акт од Бр. 14093. Јевта Томик, бив. ђак III разреда гимназије из Београда, син Јована Томића притвореника првост. суда за варош Београд, чим је Јован због извесних кривица стављен у притвор, покупио је све његове ствари из куће, па неке распродао, и нобегао. По достави Јовановој Јевта је тражен по Београду али се иије могао пронаћи. С једне стране сазнаје се да је отишао у Загреб, а с друге опет, да је у унутрашњости Србије код неке путујуће дружине. Јевти је 17 година, средњег је стаса, сувоњав, смеђ, очију жућкастих; на средњем прсту једне руке одсечена му је јагодица. Наређује се тражење од стране Управе гр. Београда, којој пронађеног Јевту треба и спровести. И прошле, године Јевта је бегао од куће па је се задржао био код неког дућанџије у Раљи. Добро би било видети да случајно и овога пута није тамо отишао. ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА За нашег малог Ђенадија, *) чију смо слику изне.ш у прошлом броју ради сазнаља ко је и откуда је, и том приликом молили добре л.уде да за њ' пошљу штогод од одела — донели су и то : г. г. Ешкинази и Херцог један пар новог одсла од материје; Стојан Живковић служитељ жељезничке дирекције донео је: 1 иолован каиут и прслук, 1 кошул.у и нар чарапа и Милорад Јовановић овд. опанчар, пар нових и врло лепих опанака. Оа наше стране нека је хвала дароваоцима овог сиротана.

*) Доциије тек разумели емо га да му је име Ђенадије а ие Ненадија, као што је у прошлом броју изнето.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ.