Policijski glasnik

216

БРОЈ 28

Милоју отео и однео: 100 динара у новцу, једну пушку и један револвер; 2. Разбојииштво, које је исте ноћи извршено над Ранком Милошевићем, шумаром општиие барајевоке, истог среза и округа; 3. Разбојништво, извршено ноћу између 14. и 15. јуна 1893. год. над Димитријем Каранцем, трг. из Бељине. У овом разбојништву учествовали су још два друга Илијна, које он ни до данас није хтео проказати, а приликом истог, Димитрију је отето: 800 динара готовог новца, у разном еспапу 133 дин., једна пушка и један револвер, и 4. Разбојпиштво, извршено над Павлом Живановићем, дућанџијом из села Петковаче, ноћу између 23. и 24. Фебруара 1804. год. Вредност истог износила је око 300 динара. За ова четири разбојништва зликовац Илија осу^ен је на 15 година робије у тешком окову, коју казну сада издржава у управи београдског казненог завода. Његово понашање у заводу исто је онако као што је било и за време судске истраге. Нису ретки случајеви, да, због свађе с чуварима, одлежи сваког месеца по неколико дана у ћелији. — —■ — —

* * * Спасоје и Страхиња браћа Ненадовићи, од којих ирви има 22 а други 20 год., осуђени су: први на 20 а други, као малолетан, на 5 год. робије због три опасне крађе и два разбојништва. Пре ове осуде Спасоје је био осуђен на 5 година робије због две опасне крађе, па је са осуде утекао и у бегству провео иуне две године. Ухваћен је 1894. г. у Београду, за време трка на Бањици. Судећи по оној беспримерној дрскости и одважности, коју су ова несрећна браћа у неколико прилика, а нарочито у оној иобуни притвореиичкој, показала, изгледа, да ће они задати још много и много посла нашим властима, ако, по издржању осуде, божјом помоћу не пођу бољим нутем. А Илија ? Он још сад прети како Ј»е, чим улучи згодну прилику да побегне, клати и убијати горе но Бркић, Војко и остали познати, његови, некадањи другови. Желети је, да жељену прилику никад не улучи. -— ■ » ч»-Ч > «П 0 Т Е Р А.. Јосиф Генчи и жена му Ана. Још крајем 1897 године, ми смо добили иотерницу за овога Јосма, који је у Берлину извршио два грозна убиства. Његову слику донели смо у »Полицајцу« календару за 1898 годину на стр. 122. Али краљев. нолицијска управа у Берлину, штампала је пре неки дан засебне велике илакате са овом сликом на свима језицима и послала свима европским државама, молећи да се злочинац потражи. И наше уредништво умољено је да за Србију ренродукује ову слику и изда потерницу, што овим и чииимо. Генчи је 23 августа 1897 год. у улици „Кенигрец® убио Августу Шулц, удовицу и њеиу иасторку Клару Шулц. Оштрим и тешким оруђем размрскао им је главе, увио их у црну мушему, завезао, и у заковане сандуке закопао их у подрум њихове сопствеие куће, па у свет побегао заједно са својом женом Аном. Генчи има 47 година, 1*65 см. висок, косе проседе и коврчасте, коју Фарба црно, чело ниско, обрве затворено-смеђе и проседе, нос широк, очи мале смеђе, усне мало напућеие ; има велике ожиљке од десне стране врата па све до иза средине ува; олшљци су од онекотине и од шкрофула; на де-

сној плећки има младеж у величини грашка. Говори немачки, пољски, мађарски и румунеки. Његова жена Ана има 50 година, висока је Р62 см. деншекаста, уског лица, зуба покварених, очију затворено-смеђих; гушаста израстао на десној страни врата. За хватање н.ихово берлински суд одредио је 1000 динара награде. Зато ако би ко у нашој земљи пронашао ове бегунце, иека о томе одмах преко најближе вчасти извести Управу града Београда или уредништво »Полицијског Гласника." Никода Јовичић, звани „Бугарин," родом из села Пепељевца — притвореник»ваљев. првост. суда, 30 пр. мес. побегао је испред судског апсанџије. Он има 24 год., средњег је раста, у лицу раиав, косе је пл.чве, у оделу је сукненом. Ваљевски првост. суд актом Бр. 19767, моли све полиц. власти, да Николу живо потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Он се може спровести и Управи гр. Београда с позивом на Бр. 16470. Милисав Петровић родом из села Штипкова у Турској и Божидар Шаптавић, родом из села Радабуђе, ср. ариљског, решењем нач. ср. ариљског стављен је под кривичну истрагу и у притвор због крађе коња. Они обојица имају по 20 год., средњег су стаса, у лицу смеђи и пуни; по занимању су покућари. Наређује се тражење. Пронађене треба спровести поменутом среском начелнику с позивом на Бр. 6745, или Управи гр. Београда на Бр. 16452.

ТРА1И 0 Е. Мијаила Стојана Митића из Манојловца ср. лесковачког, који има да се подвргне казни ио пресуди лесковачког нрвостепеног суда од 3 маја тг. Бр. 7754 за повреду тела, — тражи начелник ср. лесковачког актом од 1. ов. мес. Бр. о817. Моле се иолициске власти, да иронађеног Мијаила упуте ср. начелнику с позивом на горњу нумеру, или Управи града Београда на Бр. 16^49.

КБИЖЕВНОСТ »Путовођа кроз Србију« тако се зове књига, коју је саставио Мих. М. Радивојевић, рачуноиспитач у иензији и наменио је: офпцирима, чиновницима свију струка, трговцима, председницима варошких и сеоских општ. судова, и у опште државпим и привагним службоницима као и сваком нутнику. Цеиа је књизи 2 динара. О књизи овој и њеној важности за лица којима је намењена, рећи ћемо онширније у јецном од идућих бројева.

РЕД ПРИМАЊА: Г. Министар унутр. деда, прима нонедеоииком и иетком од 11 ире до 1 о. по подне. Управник града Београда прима сваког дана од 8—9 и од 11 —12 оати пре и од 3—6 оати по подне. Начедник министарства унутраш. дела прима сваког радног дана од 10—■ 12 пре и од 4— 6 ио подне. Инспектор министр. унутр. дела, прима од 10—12 пре и од 4 — 6 по иодне сваког радног дана кад је у Београду.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА 2. Ог. Беч. Примиди смо иослато и као што си вндео употробљено је. Погаљи оие податке, које у писму номињеш, нггампаћемо.

За фотографску радиоиицу „Полицијског Гласника" шотребаи је шсгрт. Ои треба да је из Иеограда или да има овде фамилијо где }.е ноћивати; да нијс млађи од 15. годииа, и да иоднесо уредништву уверу од два добра грађанииа о своме владању.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ.