Policijski glasnik

272

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 35

чицу, он је одмах разменио, испи две чашице јед-ку за другом, узе остатак новца и оде, а Митрија нисам у то време видео с њим. А сутрадан смо чули, да су Аљону Иваиовну и њену сестрипу Лизавету Ивановну убили сикиром, а ми смо их нознавали, и ја сам одмах посумњао због оних минђуша, — јер нам је било познато, да је покојница давала новац на залоге. Одем ја њима кући и станем паниљиво истраживати, да се нико не сети, и прво и прво запитам: је ли ту Миколај ? И Митреј ми рече, да Миколај лумиује, дошао је кући у зору, нијан, код куће је остао највише десет минута и онет отишао, а Митреј га носле тога није видео и посао сам довршује. (Иаставиће се). УХВАЂЕН Душан Поповић, шлосер, о коме смо у прошлом броју јавили да га тра>ки начелство округа ниишог, ухваћен је 17. тек. мес. у Београду и спроведен поменутом начелству. Душана је пронашао и ухватио Видак Мирковић, кап.кар жандармеријски на служби при Управи града Београда.

П 0 Т Е Р А, Јован П. Кржан из Дубоке, окр. пожаревачког, осуђеник београдског казненог завода под Бр. 3927, побегао је 23. овог мес. из Беле Реке где је био нараду. Јован је осуђен на 3 године робије у лаком окову зато : 1., што је новембра ир. год. у друштву са још једним извршио крађу Јовану Ст. Мокуљевићу, из Дубоке, 2., што је 4. децембра 1898. г. у друштву са још тројицом другова — лоиова, украо 25 брава оваца Петру Радуљераху из Дубоке; и 3., што је 6. истог месеца и године у друштву са још једним, украо две трнке с медом Петру Петровићу из истог села. Наређује се и-отера за одбеглим Јованом ; нађеног ваља стражарно спровести Управп београдског казненог завода или Управи гр. Београда с позивом на Број 20763. Одбеглом је ■ 4 осуђенику 22 године. Милан Павловик, бив. слуга Косте Ђорђевића, трг. из Крушевца, ноћу између 15 —16 тек. покрао је свога газду и побегао. Он има 18 год., средњег је стаса, плав је у опште. Начелство окр. крушевачког актом Бр. 12413. моли све иолицијске власти, да Милана живо иотраже и у случају проналаска њему стран^арно спроведу. Он се може спровести и Управи гр. Београда с позивом на Бр. 20629. Мити Адександрову из Александрова, окр. топличког, ноћу између 19—20 т. м. пепознати лопови украли су два коња, оба длаке доратасте и стари по 13 год. Наређује се тражење за крадљивцима и покрађом. Пронађене треба странсарно сировести нач. окр. топличког с позивом на Бр. 7014, или Управи гр. Београда на Бр. 20457. 'Ганасије—Таса Стојановик, бив. дијурниста министарства Финансије , решењем кварта налилул. Управе гр. Београда Бр. 7220, сгављен је под кривичну истрагу и у притвор абог ФалсиФиката. Не зна се, где се Таса сада налази, на с тога Управа града Београда моли све полиц. власти, да га живо потраже и у случају нроналаска њој стражарно спроведу с позивом на акт Бр. 20609. Мидан Гајић, бив. калФа, код Страшимира Миливојевића, кројача у Крагујевцу, ноћу изме^у 15 и 16. овог месеца покрао је свога газду и побегао.

Он је родом, из села Милојковца среза трстеничког, има 17. година, средњег је стаса, смеђ у опште. Наређује се тражење, пронађеног треба спровести стражарно начелству округа крагујевачког, с позивом на Бр. 12414, или Управи града Београда с позивом на Бр. 20840. 1—I ■ ф >*■■:Т Р А Ж Е 0 Е. Војина, сина Сибина Милојевића, земљоделца из села Поточца, округа моравског тражи јагодински нрвостецени суд актом Бр. 11318. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом суду или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 20075. Илија, син Радована Јовичића из села Стубла, среза и округа ваљевског, редов IV. чете XVII. батаљона V. пука, побегао је из своје команде 16. маја ове године и одметнуо се иснод земаљских закона у иамери да чини зла дела. Илија је у друштву са још два непозната зликовца извршио разбојииштво над Милицом, удовом Јакова Михаиловића из Стубла и над Јевремом Бранковићем из Пакаља, ноћу између 4. и 5. овог месеца. Илија има 22 год., 158 см. висок, у опште сме1), очију граорастих, бркова малих. Носи чакшире, копоран и гуњ, шајкачу и опанке. — На основу чл. 2. Закона о хватању и утамањивању хајдука, иачелство окр. ваљевског актом од 16. ов. мес. Бр. 8293., иозива поменутог Илију, да се у року од петнаест дана од дана кад је овај оглас изашао у »Сриским Новииама«, (19. августа тек. год.) нријави најближој. државној полицијској власти. Ако то не учипи, биће но истеку овог рока оглашен за хајдука. Анку, удову Јована Ведичковића, бив. надиичара из Београда тражи старатељски судија првост. суд за град Београд актом Бр. 16778. Пронађену треба упутити пом. судији. Обрена Стојановића и Симу Ваћанина бив. служитеље среза мачванског, и Владимира Лазића бив. жандарма нри канцеларији истог сре:т, тражи шабачки ирвостепени суд актом бр. 20.220, да му предстану 30 августа тг. кога је дапа претрес по кривици Милована Осећаиског, Алексе Драмића и осгалих из Богатића, ио њиховим тужбама због противстајања власти.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА. Риста Прови^ало, слуга, родом из села Добромани у Босни, поданик аустро-угарски, 24 тек мца ирогнат је на свагда у Аустро-Утарску ио наредби комесара топчидерске полициј« од 14 тек мца Бр. 1038. Истом пресудом он је, поред казне прогонства, био осуђен и на десет дана затвора што се вратио из прогонства на које је, пресудом истога комесара од 25 јула тек. год. био осуђен. И сада, приликом протеривања, Риста је изјавио, да ће се у најкраћем року но што по то опет вратити у Србију. Да не би тога било, ми му, ево, износимо слику *) и молимо све полиц. власти. да обрате најстрожију пажњу на Ристу и покугаај његовог иреласка у Србију. Узгред напомињемо, да је Риста, опасан склон на сва казнеиа дела јер је једном приликом покушао да изврши и једно разбојништво у Београду. Он има 20 год., високог је раста, крупан, добро развијен, у лицу је плав. -— —» » » 4 < . . ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Још само за десет даиа, придшћемо I. Иолицајца, оа калеидаром за 1898. год, с тога сви оии који још обрачун иису иослали уреднику, нека врате пераотурене кљиге до горњег рока ; иосде овога кљиге се ии у ком случају неће иатраг иримити.

Нашим читаоцима, који немају ирилике да виде зграду у којој Преки Суд оуди оггтуженима по делу велеиздаје и атентата, доиосимо у овоме броју на првој страни две олике унутрашњег изгледа исте зграде. У идућем броју пак, донећемо још једну слику, из које ће се видети место где је зграда поднгнута и њен снољни изглед.

*) Због сувишног материјала, слика је оотала за идући број.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.