Policijski glasnik

304

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 39

— А ти си свему овоме крив — рече Ј... — хоћеш да копаш паре; хоћеш хлеба без мотике, убио те бог да бог да; куд ћу сад од бруке. — — Разуме се већ да су сви отишли у кварт.

* * Ислеђењем, које је поводом овога вођења, утврђено је: да су Андреја Димитријевић, варалица из Солуиа и Никола Живковић, ковач, родом из Алексинца, обмањивали већ од дужег времена лаковерни свет, тиме, зато што су показивали „чаробни кључ" и давањем неких записа, означавали места где има закопаних новаца. Андреја је, као старији човек, представљао тајанственог дервиша, чувао и показивао »чаробни кључ С( , и давао записе, а Никола је доводио муштерије. Добивени новац делили су. Да би обмањивање што боље за руком испало, Никола је, као ковач, удешавао неке катанЦе тако, да се одмах разлабаве, чим се на извесном месту пригисну. Кад је неко долазио да види »чаробни кључ«, дервиш, да би му показао моћ истога, додиривао је њиме означено место на катанцу, који је увек Никола држао, и тиме учинио да се катанац разлабави — да се у неколико раствори. Разуме се већ, да после тога нико није могао сумњати у моћ »чакоји је био један од најобичнијих кључева неко дрво,

Андреја

робног кључа® Јвијен у восак и за које Андреја тврди, да је „свето". Закопано благо није могао сваки наћи већ само онај који је био који ии са знања , није

»чист«, т. ј. знањем ни без имао никаквих

веза са нечастивим. То је био узрок, што се и сам [Андреја није могао користити »чаробним кљуљем«, јер су њега, још док је мали био, обилазили врло често нечастиви због његове матере која је била чувена врачара у Солуну. Овако мајстор Никола објашњаваше својим и Апдриним клијентима моћ »чаробнога кључа«. * * * Износећи слике ове две јединствене варалице, које се сада налазе у затвору Упр. гр. Београда, молимо све, који о њима још нешто будузнали, да одма,х известе било нас, било кривично одељење Управе града Београда. За дискреццју јамчимо.

Нинола

ПОЗНАТ Лице, прегажено жељезницом, чији смо леш изнели у слици прошлога броја на страни 295., познато је по истој слици од неких грађаиа, који су то доставили нама и полицијској власти. То је био неки Павле Ковач, бив. дугогодишњи машин-шлосер при државној лабораторији. Још из раније на њему су опажени знаци душевног растројства, услед тога је 29 јула т. г. отпуштен из службе, као опасан због запаљивих материја у лабораторији. Пре неколико дана, као песпособан за рад, отпу-

штен је био и из овд. Фабрике задруге столарско-браварске. Самоубиство је извршио по свој ирилици у неурачунљивом стању. Павле је био вере римокатоличке, поданик аустроугарски, имао је 59 година.

П 0 Т Е Р А. Непознати лопови извршили су крађу накита из отворене собе Алекси БогдаиовиКу, трговцу из Пожаревца, 8. тек. мес. и однели му: две дијамантске гране у злату, једна већа, једна мања ; једну бисерну шамију ; један женски сат са поклопцима и монограмом »Т. Б. к који је уједно са дугачким златним ланцем; једну дијамаптску минђушу у злату; један златан дијамантски прстен; три сребрне игле са бисером и три просте црне куглице, све у врецности 1200 динара. Како се крадљивци до сада нису могли пронаћи, начелство округа иожаревачког, актом својим од 16. овог мес. Бр. 15430. моли све власти у земљи да обрате пажњу на лопове па нађене њему стражарно спроведу. Исти се могу упутити и Управи града Београда, с позивом на Бр. 22584. Ђурица Гашпар, родом из Аустро-Угарске, бив. притвореник ср. ражањског, побегао је из притвора 9. тек. мес. Он има 38 год., средњег је стаса, плав је, говори покварено српски; при затварању био је раденик на мајдану у ,/Пићевцу с( . Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести начел. округа крушевачког с позивом на Бр. 9714., или Упр. града Београда на Бр. 22861. Исајило Јеремик, родом из Лепенца, који је био под истрагом иу притвору код начелника среза копаоничког, 21. тек. мес. у вече, побегао је из иритвора. Он има 35 год. средњег је стаса, црномањаст је, у оделу је народном. Наређује се тражење. Проиађеног треба стражарно спровести поменутом среском начелнику с позивом на Бр. 8176., или Управи града Београда на Бр. 23196.

ТРАЖЕ 0 Е *) Управа града Београда тражи ова лица: (наставак) Данила Видојковика, који је био наредник у војсци па из исте отпуштен и ражалован; Вука Завишика, из Мораче, за кога се сазнаје да је у округу топличком. Вуко има 30 год., високог је стаса, смеђ је, малих бркова, очију зелених; Косту Н..., бив. ватрогасца онштине београдске, који је у последње време живео у Крајови у Румунији, а који је пре 2 месеца дошао у Београд; Илију Булајића, бив. ноћњег стражара у Београду, родом из И,Р н е Горе; Ристу Дивца, бив. служитеља, родом из Улшца. Риста има око 40 год.; Георга Христова, родом из Тракије. Георг има око 30 год., високог је стаса, развијен је, очију граорастих, бркова малих, косе смеђе; па десном образу има повећи младеж; Зеку|Радосавл.евића, родом из Црне Горе; Тодора Попова, родом из Велеса. 'Годор има 35 година, омален је, црномањаст; Радослава Маркови&а, молера, родом из Београдз, који је до скора био у Румунији; Анту Косића, родом из Херцеговине; Огњана — Мату Павловика, родом из Крушевца, који је 1894 год. био надзорник дувана у Неготину. (Наставиће се).

Тасу — Танчу Стојановића, из Алексинца, окривл.еног због кријумчарења, тражи начелство округа пишког актом Бр. 17877. Пронађеног треба стражарно снровестн иоменутом начелству или Упр. гр. Београда с позивом на Бр. 22862.

*) Вдаст, која ухвати ма које од ових .шцз, нека о томе одмах извести Уираву града Београда, ради даљих наредаба.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ.