Policijski glasnik

352

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРО.1 45

Ноћу пак између 8. и 9. октобра ове год., извршили су разбојништво иад Николом Мирковићем, трг. из Причевића и од њега узели и однели 4205 динара у новцу, две пушке магацинке, три револвера и један сребрни сат.

Заузимањем власти среза ваљевског, похватани су разбојници ови што се у горњој слици износе и то: 1. Ђорђе Шарковић - Јеровић из Бачеваца ; 2. Рајко Ђорђевић из Причевића ; 3. Танасиј-е Ранковић из Пакаља; 4. Данило Павловић из Равања; 5. Степан Крајиновић из Причевића; 6. Ђорђе Савић из Бачеваца; 7. Гаврило Савић из Бачеваца; 8. Сава Томашевић из Дубравчића у Турској; 9. Јован МијанацизИзбичине у Херцеговини; и 10. Јован Марић из Пљеваља у Турској. Ови су разбојници сем двојице млади људи и она горња дела потпуно признају. Начелник среза ваљевског послао је ову слику уредништву нашега листа да је изнесе, и нозива свакога, који би имао још шта да каже или да се жали на њих те да. и по тим новим делима оконча ислеђење над овим зликовцима.

КО ЈЕ И ОТКУДА ЈЕ? Још од 24. августа 1898. год., ово се лице налази у пожаревачкој окружној болници на посматрању, и доданасјош му се није могла пронаћи Фамилија. На питање ко је и одкуда је, одговарало је да се зопе Драгутин Драго - Милановић из Витанаца, у последње време опет вели да је из Клачевице. Толико само уме н зна да каже а даље, као на пр. из ког је среза и округа и од које је Фамилије — не уме да каже. Начелство округа пожаревачког, актом од 1. ов. мес. под ЛБр. 1339., послало је ову ФотсграФију уредништву »Полиц. Гласника", да је у цељи проналаска Фамилије овог непознатог лица у листу донесе. Моле се власти и грађанство ко буде ио овој слици познао овога, да о томе извести и начелство окр. пожаревачког с нозивом на горњу нумеру његову, и уредништво нашега листа.

П 0 Т Е Р А.. Светислав Јајић, из Бивоља, ноћу измећу 20. и 21. прошлог месеца покрао је на опасан наччн Мику Жикића, трговца

из Крушевца и побегао. Он има 16—17 год., стаса је омаленог, у опште је црномањаст. Начелство округа крушевачког актом својим од 1. тек. мес. Бр. 1 1483., моли све полицијске власти, да Светислава у својим домашајима потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Пронађени Светислав може се сгтровести и Управи града' Београда с позивом на Бр. 27158. Михаило Павловик, бив. слуга код Лзубомира Милановића, земљоделца из села Винораче, среза беличког, окр. моравског, 24. пр. мес. побегао је од свога газде, пошто му је претходно покроо ове ствари: једну сукнену антерију, једне сукнене чакшире, једну кошуљу и једну ђачку торбицу. За побеглим Михаилом наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно опровести начелству округа моравског с позивом па Бр. 12371.. или Управи града Београда на Бр. 27179. Љубомир, син Аврама Сииића, општинског писара из Сикирице, који нема више од 17 год., решењем ћупријског првостепеног суда од 6. Фебруара тек. год. Бр. 1096., стављеи јо под суд у притвор због покушаја убиства. Л>убомир је у бегству, па с тога поменути суд моли све полициске власти, да га у својим домашајима потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Акт Упр. гр. Београда Бр. 27178.

УХВАЂЕНИ Станимир Ковачевик и Марко Нешовановик , одбегли осуђеници управе београдског казненог завода, чије смо слике изнели у 43-ем броју нашега листа, ухваћени су 29. пр. мес., по истим, у селу Рогачи, округа рудничког.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Наша престоничка подиција имала је ових дана два виђена посетиоца из суседне нам Бугарске кнежевине: Г. ХристиФор Босмаџијсв Управник града СоФије и г. Христо Стефанов, инспекгор бугар. мииистарства унутр. деда, допутовади су 27. нр. мес. по налогу свога мистра да проуче уотројсгво наше полиције. Од стране наших меродавних дичности ова оу господа иримљена тако, да ће им тај иријем — како нам оии оами рекоше остати у трајној успомони, ради сећања на српску иредусретљивост и гостонримство. Наш министар унутрашњих дела г. Ђорђе Ренчи/5, два пут их је нримио врло љубазпо и подуже с њима се разговарао о нодицијској нашој установи и мерама за још боље њено папредовање. Уиравник Града Београда г. Риста БадеМлиИ, некодико је дана провео са њима давајући им обавештења из свију закона и законскнх прописа наших по струци подицијској, разних мипистрових наређења и других корисних наредаба својих, које је он за вроме свога уиравниковања издавао у цељн одржања реда и оснгурања јавне безбедности. Провсо их је кроз сва одељења Управе; показао им је све новино заведене. Како оу се госнода заинтереоовала и за „Подицијоки Гдасник" н његово уређење, г. Управник их је провео и кроз уредпиштво и фотографски атеље нашега диста. Уредник, г. Димитријевић, показао п« је и ту усганову, за коју они рекошс, да је у много придика учинила користи и њиховој полицији у хватању обедежених певаљалих људи. Наморни, да и сами нокрону овакав дист, пртпшди оу ова упуства и Формуле потребне око уређења албума и диста. Оба господина провсла су у нашој иреотоници 7 — 8 дана и одавдо отпутовала за Беч, одакле ћо со кроз 5 — 6 дана вратити непооредно вратити за СоФију. Пред подазак изјавиди су нашем уреднику, да ообом носе поред многих корисних ствари за употребу у њиховој подицијокој служби, још п вр.1 о депу и трајну усиомену на нашу предусретлЈИвост и гостопримство.

Наколико општ. писара тражидн су од Уредпика да им оно пошље све бројеве (( Иолициског Гласника" од почетка излажења, па ће они чим добију ове послати новац. На ово их уреднишгво извештава, да има још неколико комплета од ирошдих година и то повезаних у фином повезу. Ко хоће да их има треба да пошље уредништву за 1897 г. 12, а за 18 98, 20. динара. Од ове 189 9. год. могу се добити сви дооадаљн бројеви.

1ПТДМПА ИРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ