Policijski glasnik

376

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 48

За тим долазе вигае чланова друштва в с1е8 ^епз с1ез 1е1;1;ге8" на ред, и они, упитани од председника о значају израза »велики таленат", кад се тај израз употреби према ком књижевнику, изјавише једнодушно, да одиста нема веће увреде и да тај израз неће употребити ни један критичар, који самог себе поштује. »Књижевник, за кога се каже, да има талента, ствара се управо немоКним", додао је господин X.; и он више нема изгледа, да икад вигпе изда и један примерак свог дела <( . Државни тужилац тражи заслужену казну, али препоручује суду да узме у обзир олакшавне околности. Одбрана. Речитим говором тражи бранилац да се његов клијенат иросто ослободи. Он скреће пажњу на то, да је то први критичар, кога је књижевник убио, докле су на против критичари небројено много књижевника морално помлатили. »Бабен је", завршаваше бранилац своју реч, »данас мирнији; дуго лежање у истражном затвору довело га је до умеренијих мисли, Он ће се у будуће задовољавати тиме, да критичаре презире. Осем тога критичара имамо свуда и на сваком кораку, а великих песника и књижевника врло мало". Бранилац моли суд, да друштву врати једног великог иесника. Нресуда. После саветовања, које је трајало читав сахат излази председник и објављује пресуду, која је гласила, да се Бабен одмах пусти на слободу.

КО ЈЕ 0В0? У близини Љубичева нађено је 9 тек. мес. једно лице у несвесном стању и пренето у смедеревску болницу, у којој је, после кратког времена умрло. Како се код тог лица није нашло никаквих исправа, из којих би се могло видети: ко је оно и од куда је, нити га је пак ко могао познаги, то је начелство округа подунавског наредило, те је оно сликано, и послало је преко Упр. града Београда слику, коју износимо у данашљем броју. Моле се они, који ово лице буду познавали, да о томе одмах известе било уреднигатво нагаег листа, било Управу града Београда, или најзад непосредно само начелство подунавско с позивом на акт Бр. 18108. Непознати је имао на себи од одела: блузу и панталоне од белог сегелтуха, на ногама опанке а на глави сламни гаешир. Акт Управе града Београда Бр. 28899.

П 0 Т Е Р А. Младен Стевановић, бив. шегрт код Косте Петровића, обу^ара у Брањи. решењем начелства округа врањског сгављен је под кривичну истрагу и у притвор због тровања свога газде. Младен. који је по извршеном злочину одмах побегао, има 18. год., омалеп је, црномањаст. Начелство округа врањског актом Бр. 18044, моли све полицијске власти да Младена у својим домашајима живо потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Акт Управе гр. Београда Бр. 28818. Мита Илић, бив. слуга код Милована Исаиловића, каФеџије у Крагујевцу, извршио је крађу своме господару и однео му: једно бело Кебе, једне ципеле, пет чаршава, осам салФета, множину женских хаљина, једну велику теглу слатка и још

много ситница. Мита има 35 год, малог је стаса, пун, плав, дугачких образа, у лицу је сувоњав, има велике плаве бркове, у оделу је цивилном. Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести начелству округа крагујевачког с позивом на Бр. 17960 или Управи гр. Београда на Бр. 28871. Душану Јовановићу, земљоделцу из села Јовановца, среза и округа крагујевачког, непознати лопови украли су, нођу између 21—22 тек. мес. два вола, од којих је један длаке жуте и по мало шарен, а други је длаке сиве. Оба украдена вола без роваша су и имају по 5 год. За крадљивцима и покрађом наређује се тражење. Пронађене треба спровести начелству среза крагујевачког с позивом на Бр. 12812, или Управи града Београда на Бр. 26184.

Т Р А Ж Е 0 Е Димитрија Станковића и Арсенија Николика, бив. чуваре осуђеника у Добричеву, тражи начелство округа моравског актом Бр. 12240. Пронађене треба сировести поменутом начелству, или Управи града Београда с позивом на Бр. 28139. Ђуру Живковића, зидара, родом из Меленаца у АустроУгарској, тражи Управа града Београда актом Бр. 28465. Пронађеног треба стражарно спровести поменутој управи.

УХВАЂЕН Рајко Радовановић, одбегли осуђеник Унраве београдског казненог завода, чију смо слику изнели у 46. броју нашег листа, ухваћен је у својој кући — селу Новаку, среза тамнавског, округа ваљевског и 17 тек. мес. спроведен Управи казненог завода на даље издржавање осуде.

ПОЗНАЛИ ГА Лице, чију смо слику изнели у прошлом броју нашег листа, коју смо добили од начелства округа пиротског, јесте Стеван Чолић, бмв. управник канцеларије судбеног стола у Загребу, који је проневерио 20.000 Форината и побегао. Стевана су по нашој слици познале аустро-угарске власти и преко овдашњег аустро-угарског консулата тражили, да се задржи у притвору док не буде дипломатским путем решено питање о његовом издавању.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Још једном смо принуђени да скренемо пажњу среским начедницима, да нам протплату на лист не шаљу прско Упраке града Београда, већ непосредно на адресу уреднииггва, као што то стоји и у заглављу свакога броја. Шиљаљем преко Управе ствара се излишан посао и љој — Управи — и нашем уредништву, које мора око сваког пошиљка да копира акта и спискове, — Са пошиљком дужне претплате молимо пх да по послатим обрачунима измире уреднишгво до рока означеног у рас.пису Господнна Министра Унутрашњих дела од 3 ов. м. ПБр. 23.618.

Уредништву је потребан преводилац руског језика. Награда је врло добра али зато и преводилац треба да је познат као добар.

((Полицајац® са сликама опасних Ауди но друштво и оних који се траже од стране власти, биће за који дап готов. Уз <1 Полицајца в је и календар за 1 900 годину. Дена 1 дин. На већу количину 2 5°/ 0 рабате за гогов новац,

Кроз кратко време почећемо донооити одабране приповетке и научне студијо из талијанске криминалистике од првих талијанских писаца, као што су Берсецио, Сигеле и Бианки. Овим ћемо задовољити и укус наше читалачке публике и уједно је упознати с талијанским производима ове врсте.

ШТДМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.