Policijski glasnik

352

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 45

због опасне крађе ; побегао је 3. ов. мес. Њему је 50 година, стаса средњег, лица плавог, косе црне, обрва и бркова црносмеђих, очију плаво шарених, дежмекаст, носа и уста правилних; на једној руци има белегу од пушчаног пробоја. Начелник среза сврљишког расписао је тражење и моли, да се у случају проналаска, Станисав шему спроведе с позивом на Бр. 7526. (УБр. 28039). Милан Марковић, из Извора, који је био под кривич. истрагом и у притвору код начелника среза сврљишког, због опасне крађе и браколомства, побегао је с лисицама на рукама, 13. ов. мес. Милану је 26 година, крупан, висок, добро развијен, смеђ, лица дугуљастог, очију плавих, бркова смеђих, брија се. Од одела имао је гуњче и чакшире од сукна, а на ногама опанке, на глави шубару. Поменути начелник расписао је тражење и моли полицијске власти, да у случају проналаска именованог Милана њему стражарно спроведу с позивом на Бр. 7632. (УБр. 28035.) Непозиати лоиови. Ноћу између 29 и 30 пр. мес. укради су три комада свиња и једног бика Матеји ГавриловиКу из Ресника ср. крагујевачког. Свиње су поклане и однете. Исте ноћи украли су и једног вола Мијајлу Селенићу онд. Бик је длаке мрке, по леђима жућкаст, во је длаке шарене. Оба су средње величине, матори по 2 и по године, угојени. Начелник ср. крагујевачког актом Бр. 13599 моли све полиц. власти, да

лопове потраже у своме кругу и са њима надлежно да поступе. (УБр. 26.486.) Јакума Доленика, који се друкчије зове Думеник Карико, доставио је полиц. власти Никола Басорић, шлајфер у улици Краљв Александра бр. 25 — да га је овај Думенико ноћу између 29 и 30 пр. м. покрао, однев му један куфер и у њему разне ствари у вредности 50 динара, и поред тога да му је украо 1 чекић и 12 ком. »шпицајзни«. Лични опис ДоДомеников је: омален, плав, у лицу црвен, има му 19 година, по народности Талијан, вере римокатоличке. Других чнакова нема, нити је пак када је у стан дошао праву истину казао о своме карактеру. Кварт палилулски Упр. града Београда актом Бр. 8642 моли све полицијске власти да Јакума потраже и нађеног му стражарно упуте. (УБр. 26.555.) Алекса син Арсенија Јеремића из Барича, оптужен је за убиство Констандина Спасића из Барича. Он је 30 пр. м. отишао из свога села и по мишљењу власти отишао је за Београд. Алекси је око 24 године, пун, у лицу плав, буцмаст, образа пуних, очију зелених, великих, носа великог, обрва малих, риђих, брија се; у чакширама, гуњу и гуњићу, носи сат са ланцем о гуњу, опанцима, чарапа дугачких. Начелство округа београдског расписом Бр. 5385. моли све полиц. власти да Алексу у кругу своме потраже па нађеног стражарно му спроведу. (УБр. 26529.)

Ко је ово? На главном друму званом »Цариградски«, између села Дедине Баре и Соришине у рејону општ. грделичке ср. власотиначког нађен је 2 ов. м. овај у слици човечији леш, бачен у трње. Секцијом је утврђено, да је заклан ножем и избоден на више места по телу. Истрагом полиц. власти још није утврђена идентичност убијенога, с тога је леш Фотогра®исан, и овим путем даје се јавл^сти, да би се сазнало ко је. Опис леша је овај: висок175 см., главе округле са кратком ошишаном косом, очи граорасте, нОс обичан, зуба здравих, танких, ретких и смеђих бркова, браде кратке црне, стаса иеразвијеног, груди испупчених. Од одела има на себи сукнено одело црно и дугачку сукпену гуњу онако како носе сељаци у пчињском и масуричком срезу, појас црвен, кошуља од српског платна, шумадиског кроја, на ногама шарене чарапе као што носе сељаци у крушевачком округу, опанци од јаке бивоље колсе у врху зашивени жутом жицом. Начелник ср. власотиначког у вези своје

депеше од 3. ов. м. Бр. 14515, спроводи акт Бр. 14715 и ову слику да се јавности ^преда и моли све полиц. власти да настану, да се индентичност овога леша пронађе. (УБр. 26927.

Н А Ђ Е Н 0 Нађен је један во, 9 пр. м. у шуми код »Широке ливаде" близу границе окр. нрањског где сам скита по шуми; во је длаке плаве, стар 8—9 година, рогова јеленастих, на левом рогу жигосан, оба увета сечена, других роваша нема. Начелство окр. врањског актом Вр. 14227 даје ово јавности и позива сопственика да са доказима о својини тражи вола. (УБр. 27500.)

СКРЕЂЕ 0Е ПАЖЊА. Урош Маринковић, из Равни, који је био осуђен на робију за опасну крађу, па који има по пресуди судској да издржи једну годину дана полицијског надзора, отумарао је незнано где из свога места. Њему је 33 год. раста је круиног, добро развијен, има велике бркове, очи велике граорасте, лица округлог, врат шишкав, ноге доста дебеле; од одела је носио:

кошуљу од дебелог платна, куповни грудњак, зубун и гуњ од сукна; на глави шајкачу, на ногама чарапе и опанке. Начелство окр. ужичког актом Бр. 12150. моли све полиц. власти да у случај проналаска Урошева, да га подвргну издржању полиц. надзора. УБр. 20766.

НАГРАДА ЗА ПРОНАЛАЗАК УБИЦЕ Начелство окр. крушевачког објављује расписом од 13 о. мес. Бр. 11890, да ће дати 12000 динара (а 10.000 дин. округ крушевачки) награде ономе ко ухвати или пронађе убицу Миодрага Протића бив. окр. начелника у пензији. Награда ће се издати одмах. ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Из овог броја због нагомиланог материјала изоотали су: чланак Саслушавање и роман „Злочин и казка",

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕ/1ЕФОН БР. 296.