Policijski glasnik

316

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 40

Опех нас један општиноки пиоар пита: да ,ш члан општинског суда, који заступа председника, који је смењен, има права на нредседничку пдату иди не, и, ако има, да ли је за такав издатак потребно парочито одобрење? Одговарамо му : да смо на сдична питања до сада давали некодико пути наша обавештења. По тим обавештењнма а по јасној одредби тачке 8. чдана 47. закона о општинама, члан, који заступа председника нема права на плату председничку, али, ако суд и одбор налазе, да би му са каквих оправданих разлога требало дати већу накнаду за то заступаље но што је његова чланска плата, онда треба да о томе донесу своју одлуку у којој ће означити одакле ће се тај издатак учинити, па, ту одлуку послати преко надлежне власти господину Министру Финансија на одобрење. Док г. Министар Фивансија ту одлуку не одобри, дотле се издатак по њој не може учинити. Опширније објашњење по овој ствари одштампано је у 24 броју „Полицијског Гллсника" од ове године.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Мијанло Секулић, келнер, украо је од Радована Јовановића мех. из Младеновца један сребрн сат анкер ремонтоар са два капка, накоме је урезано (( Војислав Р. Јовановић" и један четвороструки сребрни ланац са дугметом но средини на коме има с једпе стране црвен а с друге плав камен. Комесар одељења полицијског у Младеновцу, актом Бр. 114 11. моли све полицијске власти да Мијаила потраже у своме кругу и њему га стражарно спроведу. Михајло Гаснер, родом из Б. Пеште и бив. заповедник брода (( Стига", као што смо јавили у 3 5-ом броју нашег листа, проневерио је 14 00 дипара српском бродарском друштву и побегао у Аустро-Угарску. Он има 4 6 год., омален је, слабуњав, има округло лице и плаве очи; говори пемачки, мађарски и но мало орпски. И ако је уирава града Београда још под 2. септембром тек. год. актом својим Бр. 23.267, молила Аустро-Угарске власти за тражење овога Раснера, ипак је он, све до да" нао, остао непронађен. С тога, а на модбу српског бродарског друштва, изиооимо олику побеглог Гаснера ради његовог што успешнијег проналаска. Иограничке власти треба да обрате нарочиту пажњу на Гаснера, јер се сазнаје, да је он неколико пута досада виђан у пограничним местима дуж Дунава. Марко АрсиК, сдуга, родом из Кнежице ореза млавоког окр. пожаревачког, решењем првостеп. суда окр. београдског од 2. септембра 1897 № 12462 отављен је под суд и у притвор за то, што је на дан 3 0. августа 1897 г.

у атару села Бенчана пуцао из пиштољна Драгића Лакића из Венчана у намери, да га убије. Како је Марко убрзо после овог деда утекао, те га ни начел. ср. Космајског, који га је оптужио : није ни могао суду спровести уз акта ислеђења па о тога је суд под данашњим наредио потеру за Марком. Марку је 62 године. Пронађеног Марка треба стражарно спровести иотоме оуду о позивом на Бр. 3309. Мнлица, шена Мирка Миловановика, баштована из Београда, с којим се венчала пре 8 месеци, одбегла јо од свога мужа 9 тек. месеца и том приликом покупила и однела ове своје ствари као и сав готов новац у суми од 1600 динара, који је Мирко радом својим заслужио у току последњих година. Милица је родом из Босне, има 2 1 годину, омалена је, плава, сувоњава, без оообених знакова. Нре удадбе за Мирка, служила је у Шапцу и Београду. На модбу мужа Миличиног, кварт налилулски управе града Бео. града актом својим од 1 0. тек. месеца Бр. 94 4 4, моли ове полициске власти за њено тражење. У случају проналаска, Милицу, треба прво претреоти и одузети јој новац и ствари, па по том је с провеоти дотичном кварту. Слика Миличина као младе, коју износимо на молбу кв. палилулског, поолужиће за што успешније трагање подиц. властима за бегуницом. Акт управе града Београда Бр. 27.3 58. * При закључку лисга добили смо извештај да је Милица ухваћена од стране ореске вдасти у Љубовији заједно са покрађом.

ТРАЖИ С Е Јована — Жоба Лиадио, по заиимању зидара, родом из Тошеца у Италији, који је нрешао у Србију од прилике пре 10 година, на молбу овд. италијаноког иосланства, тражи министарство унутр. дела актом од 5. тек. меоеца П№ 22878. Жоб има 50 год., средњег је раста, коое смеђе и ироседе, носа повијеног, лица округлог; на десну ногу иарамљује ио мадо. Ко о њему буде ма шта знао, моли се, да то достави иајближој полиц. власти, која се позива, да о томе одмах извеоти министарство с позивом на поменути претпис. Илија Савковић, земљодедац из Сдатина среза космајског, 3. ов. м. пошао је од своје куће у Београд код првосгепеног суда београдског, да 4-ог престане суду и да прими тапију на куиљену земљу од Мидутина Савковића из Тополе, Илија је понео собом 300 динара да исплати куповну цену. Па како се Идија ни до данас није вратио кући, а зна се

да је он уредап човек и никад није изоотајао' начелник ср. космајског миоли да је Илија негде у путу ногинуо, или га је неко, знајући да овај ноои новце пресрео и убио, па је иовео живу иотрагу и овим путем моли све полицијске власти за настајање да се Илија пронађе. Онје отпутовао из свога села преко села Стојника, Баба и Раље. Нма му 3 6- година, раота средњег, лица смеђа, брија се. Обучен је био у чакширама и гуњу од сељачког сукна, а ионео је и једну вунену алену торбу. О резултату треба известити среског пачедника с позивом на акт његов од 8. о. м. под Бр. 14438. КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ — По извешћу начелства окр. топличког Бр. 7834. ушло се у траг убицама који оу 26, пр. м. на друму Куршумдија — Прокупље удавили Нину Павићевића из Дубраве, кириџнју, Зарија Бојковића мех. из Куршумлије. По извешћу начел. окр. пожаревачког Бр. 14.787, 29. пр. м. увече, Сава Бабановић тожак из Шљивовца, враћајући ое из вароши кући, убијен је из пушке и оиљачкан на друму више села. Лучице. За убицом се трага. п По извешћу начелства окр. топличког Бр. 7896, ноћу између 2. и 3. ов. м. убијена је из пушке Јована, жепа Јанићија Ристића жандарма из Богујевца среза косаничког. За убицом се живо трага. X По извешћу начелотва окр. моравоког, 4. ов. м. увече, дошла су три непозната зликовца у поље седа Буљана среза Параћиноког, ту пред колебом заотали Богосава Јовановића и брата му Алексу из Буљана, па Алексу оставили у кодеби, а Богосава нагнали те их овај одвео у Буљане кући његова стрица Радисава Јовановића, од кога су тражили пара. Кад им овај није хтео дати, они оу отворили сандук, из њега узели 1500 дин. у банкама, иа затнм нагнади Богосава те их овај отпратио до међе села Буљана и Шолудовца. Ту су пустиди Богосава да иде и да каже, да су они хајдуци: Никодије, Јован и Илија Цугглић. Власт је предузела иотрагу и потеру. = По извешћу начелства окр. тоиличког, Цветко Апђелковнћ тежак из Житног Потока ср. прокупачког, 8. ов. м. у 3. сата ио нодно, тешко је обранио из пушке острагуше свога сина Николу. Куршум је остао у њему; рана је смртоносна. (?) По извешћу начелотва окр. крагујевачког Бр. 1 5802. 9. ов. м. нађен је убијен у овојој кући Јоваи оип Алексе Чемноровића из Кнића. Истрага је одма предузета за проналазак здиковца. $ По извештају начел. окр. смедеревског Бр. 10068, ноћу између 3. и 4. о. м. убијен је из пушке Баса Милооављевић, чобанин из Липа. Убиство је извршено у обору Кате удове Николе Урошевића где је Васа заноћио код стоке. За убицом се живо трага.

Садрзкај : I. Службени део. II. Стручни и научни део: 1) Кретање казними дела у престоници, од Д. Ђ. Адимиића; 2) Деца под исграгом; 3) Несрећни сдучаји — аксидани-лица; 4) Пред Гиљотином, од Ивана Тургењева. III. Поучно забавни део : 1) Посета; 2) Ко је убица, криминадна прича од А. Белоа у преводу од Ј. Угричића. IV. Поуке и обавештења: V. Службене објаве: 1)Потере; 2) Тражи се; 3) Криналне белешке.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВ

ЕФОН БР- 296.