Policijski glasnik

348

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 44

косе и очију црних, лица округла, говори орпски, немачки и мађарски. Управа града Београда актом Бр. 29.949 позива све полиц. власти, да овога крадљивца у својим домашајима потраже, а у случају проналаска њој стражарно опроведу. Виктор -Геза Кечкемети, родом из Шимега, (општине Цала) у Мађарској, за кога смо у прошлом броју јавили да је, као бив. порески званичник у Будим-Пешти, проневерио 588.000 круна и побегао, поред најживљег трагања Аустро-угарских власти није ни до данас пронађеп, нити му се ушло у траг, 0 тога, а на молбу аустро-угарских власти, износимо ову слику Гезину те да би га наше власти, у случају да пређе у Србију, могле познати и ухватити. Тачан лични опис бегунчев ми смо јавили

у ирошломе броју, па с тога овде само додајомо, како није искл.учена могућност, да он путује под лажним именом свога бив. друга Карла Чолања, правника коме је, на дан пре бегства, узео индекс, под изговором вађења улазница за позориште. Ако би ко ма шта сазнао о овом великом крадљивцу моли се, да то телеграфским путем достави управи града Београда. Акт управе Бр. 30.03 4. Ноћу, измођу 0. и 7. тек. месеца украђена су 2 вола Стапиславу Миловановићу, механџији из Стублпна, среза иосавског, о[;руга в1'л,евског. Од украђепих волова један јо.длаке жуто-беле у оба је уха ровагаен и пма 5 година, а други је бело-зеленкаст, стар 7 год. и без роваша, Начел. срески из Обреновца депешом бр. 9272, моли за тражење крадљивца и покрађе Акт уираве града Београда Бр. 3 02 1 2. Иван ИвановиЦ родом нз Аустро-Угарске, који је био помоћник код Косте Бимбањића, берберипа у Крагујевцу, ноћу између 3 1. про-

галог и 1. тек. месеца покрао је свога газду и побегао однев му том приликом: 5 мамудија, 3 шарене поњаве, 1 секиру и 1 нож са канпјом. Начелство округа крагујевачког актом Бр. 17.134 моли за тражење крадљивца и покрађе. У случају проналаока крадљивац се може спровести и управи града Београда с позивом на акт Бр. 30.1 17. Мара — Мица Радик — Јовановић, бив. собарица а у последње време служавка код Сидоније Јохерац, удове овд. обила је 7. тек. ме-

сеца куфер своје госпође и из истог украла и однела: 1 брилпјантски прстен са 2 камена, 1 златан прстеп без камена и у готовом новцу 17 дииара. Крадљивица Мара родом је из села Жаркова, среза врачарског, има 17 — 20 год., омалена је, пуна, смеђа, по пекад се облачи и у сољачко одело. Кварт палилулски управе града Београда актом Бр. 10213 молн за тражење ове крадљивице коју, у случају проналаска, треба стражарпо спровестн управи Београда.

Гласника" (види стр. 3 3 4.) једини је скоро од наших патентираних, који је за данас у слободи. Док «Дука од Медуна" студира Мало-Азијске затворе, а Алекса Костић очекује с нестрпљењем да буде спроведен у београдски казамат на издржавање 7-мо годишње робије, дотле се а Госиодин Јово", како сељаци називају ову варалицу, као пајмлађи међу овим лепим друштвом, окита по сеоским општинама и мањим варошицама по унутрашњости издајући се, према приликама, за л дијурнисту", ( <земљомера", «исиитаног рачуноисиитача", тајног аолицајца", а по најчешће за «Политичког мученика".

Т Р А Ж И С Е Милицу, жену Владимира Мандића из Баљова, која је 3 тек. месеца одбегла од свога мужа, и однела много ствари и новца, тражи начелство округа ваљевског депешом Бр. 16.960. Милица има 3 8 година, раста је омалепог, црномањаста је, по једном образу има брадавицу. Пронађену треба спровести поменутом начелотву, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 29.933. Димитрија Јовановића, бив. грговач. помоћника, окривљеног због утаје, тражи кварт теразиски управе гр. Београда актом Бр. 89.27. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом кварту, или управи гр. Београда с позивом на акт Бр. 29.8 17. Милоша Роштова, слугу, родом из Суботице и жену му Мериму, окривљене због крађе, тражи управа граду Београда актом Бр. 22.100. Пронађене троба стражарно спровести помен. управи.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА Јован Михаиловић, звани „Пустоглавад/ препредена варалица, чија је генијална превара врло лепо описана у прошлом броју „Полиц.

Поред многобројпих превара, које је ова варалица до сада извршила, махом према сел.ацима, најинтере--антнија је, и у нашој криминалистици, нема сумње, јединствена је она коју је извршио према Цветку Пегаићу, земљоделцу из Дубља, ороза ресавског. Она у исто време најбоље . доказује колико је «Господин Јово* „мајстор" у своме запату. Због ове преваре, оп је пресудом првостепеног суда за град Београд од 19. маја 1 89 8 год. Бр. 1 1 308 био осуђен, поред губитка грађанске части, и на годину дапа затвора, коју је казну издржао у позкаревачком казненом заводу. За време судског ислеђења Јован је успео, једини у току последњих 5 година, да побегне из затвора, а у бегству је провео пуних 2 месеца. Ухваћен је у близини Умке, у моменту када је хтео подвалити једном општин. председнику да га прими за општинског писара. По што је Јован у олободи од пре годину дана, а издржана осуда није ни у колико утицала на љега, но је шта више, како смо извештени, постао још неваљалији и дрскији, то смо сматрали за дужпост да му изнесемо' слику и тиме скренемо пажњу свима полицијским и општинским властима на његове особине и склоности. «Пусгоглавац" је родом из Ужица, има му 32 год., стаса је повисоког, дица округлог, сувоњавог и по мало роавог, смеђ је, има мале и упале очи и подмукао поглед, а кад говори афектира као и већина варалица од заната. Ако ко о њему буде што више знао, моли се да нам то достави.

Садржај : I. Службени део . 1)Укази; 2) Расписи— II. Стручни и научни део: 1) Кретање казними дела у нрестоници, од Д. Ђ. Алимпића; 2) Жена под истрагом.— III. Поучно забавни део : I) Непознате лешине, из Горонових мемоара; 2) Пољупцима угушена. — IV. Поуке и обавештења. V. Службене ибјаве: 1) Потере; 2) Тражи се.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕ/1ЕФОН БР- 296.