Policijski glasnik

356

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 45

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Један општиноки пиоар управио је на нао једно овакво питање : Љубица жена Н. Н. из оеда Н. родида је у ванбрачном животу са мужем Н. оина Живана и две кћери: Живану и Даницу, па се посде тога са истим мужем и венчала, али у брачном животу нису имади порода. Љубица је умрда, а по себи оставила је своје имањс — мираз, на коме сада живе Живан, Даница и Живана, и они сви подажу подједнако право за насљедство имања нок. Љубице. Овај нас писар пита сада: ко ће од деце Љубичине по закону бити наследник њеног имања, да ли оам син Живан или и он и обе њеие кћери ? На ово питање одговамо му: По § 3 9 6. грађ. законика наследство по закону припада најближим сродницима по крви, а по § 396. истог законика, имање родитеља наслеђују арво мушка деца и њихови мушки потомци ; они искључују: сеотре, оца и матер све претке њихове и њихово »отомство или побочне сроднике. Женокој деци, по § 397. поменутог закоиика, у овом случају, прииада, из заоставшег имања умрлог им родитеља, ушивање, издржање, снабдевање и пристојно удомлење по постојећем обичају. (Види § 529. грађанског законика). Наследотво на женоку децу по § 4 00. истог законика, предази тек онда ако мушке деце нема. И син и кћери покојне Љубице, и ако су рођени ванбрачно, равнају се брачној деци пошто се је Љубица посде њиховог порођаја венчада са истим мужем са којим их је и родила — § 134. грађ. законика; а по § 4 09. истога законика: деца изван брака рођена добијају право на наследство као и други закони наоледници, само онда, кад би познијим закопим браком она озакоњена била, а овде баш тај случај и јесте. Према наведеноме дакле, у конкретном случају, прави је и једини наследник целокупног Љубичиног имања, њен син Живан, а кћери јој: Живана и Даница, имају само право : уживања, издржавања, снабдевања и пристојног удомљења из заоставштине Љубичине. Право уживања, издржавања, и снабдевања, разуме се да имају оамо дотле, док ое не удоме а посде тога не. Само у томе олучају, да је пок. Љубица, још за живота свога, завештањем учинила расподожење са својом имаовином, могла је она, по § 478. грађаноког законика, или изравнати у наследству женску децу са мушком или им особити део оставити; али кад је она умрла без завештања, онда, по § 394. поменугог закона, њена заоставша имовина као наследство, прелази на другога, кога по реду закон опредељује. А како закон то у оваким одучајевима опредељује, казали смо већ.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Радомир Обрадовић, бив. момак код г. Михаила Јовановића, в. интенданта у Ваљеву украо је 10. тек. мео. про подне г. Јовановићу 8000 динара, па побегао. Он има 16—18год., оредњег је стаса, нежног лица, женског изгледа, смеђ је. Од одела имао је на себи чакшире и зубун од црног шајка, а на ногама опанке. Начелство округа ваљевског депешом бр. 17056, моли све полиц. власти за најживље тражење крадљивца са покрађом. У случају проналаска крадљиваг; се може спровести управи града Београда с позивом на акт Вр. 30659. Ђорђе СпасиЦ коцкар, родом из Пирота, решењем пирот. прв. оуда Бр. 850 6, стављен је под суд и у притвор због крађе. Он је у бегству, ла с тога поменути оуд моли све полиц. власти, да га у овојим домашајима живо потраже и пронађеног њему стражарно спроведу. Ђорђе је средњег стаса, црномањаст, очију граораотих, бркова дугих, лица широког. Акт управе града Веограда Бр. 30737. Даници Стојановић, кројачици из Крагујевца 13. тек. мес. извршена је крађа адиђара и том приликом однето јој : мали женски златан сат са златним дугачким ланцем који се носи око врата, дијаманоке минђуше са по једним каменом и 3 дијаманска прстена, од којих су 2 оа по 1 каменом а трећи има 1 велики камен у оредини а около 12 малих. Вредноот целокупне покрађе износи 4 80 дин. Сумња се, да је ову крађу извршила Марија, жена Аркадија Живојиновпћа, бив. там. баштована, које је, по извршеној покрађи, нестало из Крагујевца. Начелство крагујевачко депешом Бр. 169 48, моли све полициоке власти за живо трагање за осумњиченом и покрађои. Акт управе гр. Београда Бр. 30801. Живојин Михајловић, слуга из Шапца, ноћу између 31. прошлог и 1. тек. мес. украо је, на опаоан начин, Стојану Јовановићу, обућару там. два сребрна прстена," пар ципела, сребрн сахат под знаком а В. Н. 34.» оа сребрним ланцем и једне плаве, штофане панталоне. Живојин је средњег стаса, сувоњав, црномањаот. Начелство подринско депешом Вр. 14199. моли за тражење крадљивца и покрађе. Акт управе града Београда 21967. Тихомир ЖуниЦ бив. старешина поштанско-телеграФске станице у Пожези, проневерио је 4 6.812 динара у сребру и 340 динара у злату државног новца па, ноћу између 7. и 8. тек. мес., побегао. Он има 30 год., отаоа високог, добро развијен, лика смеђег, брија се, има омеђе бркове, средње величине, развијене велице и кукаст нос. По оазнању собом је однео и једну пушку магацинку а снабдевон је и иоправним заграничним пасошем, који је издат од стране начелства округа ужичког, на даи 15. септембра тек. год. На молбу мешовите комисије, која је одређена за извиђај ових Жунићевих злоупотреба,

позивају се све полицисЕе влаоти, да га у својим домашајима најживље потраже, па у случају проналаска њој комиоији стражарно опроведу о позивом на акт Бр. 2. Акт унраве гр. Београда 31200.

Т Р А Ж И С Е Димитрија Бцаловића, бив. чувара ооуђеника тражи управа града Београда актом Бр. 3 0091. пронађеног треба стражарно спровеоти поменутој управи.

ИЗ П0ЛИЦИСК0Г АЛБУМА Драгутин — Драгиша Вељковић, звани „Гишица" двадеоето годишњи осуђеник београд. казненог завода, који је још у месецу јулу тек. год. побегао са осуде а у друштву са Глигоријем Јовановићем, осуђеником из Власотинаца (види Полиц. Гдасник бр. 30) ухваћен је 31. прошлог месеца на перону железничке станице у Нишу, а под дажним именом : „Милорад Милутиновић" звани „Мика Кицош". Приликом претреса, код њега је нађено два пара одела: 1 нов и 1 полован, лаковане ципеле, 1 зл. прстен и до 200 динара готовог новца, а толико исто беше потрошио за непуна 24 сата у Крагујевцу. Новац у 150 дин., у новчаницама, био је сакривен у кишобрану. По захтеву начелотва округа нишког „Гишица" је спроведен у Ниш камо је осумњичен због једне опасне крађе, али, како је доста вероватно, да је он, за сво време од кад је у бегству извршио више казнимих дела, — то му износимо слпку у данашњем^броју и позивамо,

како влаоти тако и појединце који о њему буду ма шта знади, да то одма доставе било нами, дли непосредно начелству нишком.

Садржај: I. Службени део . 1) Укази. — II. Стручни и научни део: 1) Неколико напомона, о организацији општин. вдаоти с обзиром на начело самоуправе; 2) Кретање казнимих дела у престоници, од Д. Ђ. Алимпића ; 3) Жена под иотрагом. — III. Поучно забавни део: I) Непознате лешине, из Горонових мемоара; 2) Ко је убица, криминална прича од А. Белоа у нреводу Ј. Угричића. — IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: 1) Потере; 2) Тражи се; 3) Из полицијског албума.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОЕОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ! - ТЕЛЕФОН БР- 296.