Policijski glasnik

364

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 46

На ово питање мп му одговарамо: да је законоки пропис који ое у питању помиње (§ 20 6. грађаноког поотупка) оаовим јаоно и прецизно определио: да само опшгиноки оуд може, своју пресуду или решење, које је оудија првостепеног суда својим примедбама поништио, — ако те примедбе не усвоји, понова, оа овојим разлозима, поолати првоотепеном оуду те да и он у својој пуној седници исти предмет расмотри и реши; али, ни тај нити икоји други законски пропис, не даје права и парничару, који не буде задовољан са решењем судије првостепеног суда, којим је нреоуда или решење општиноког оуда одобрено, да тражи, да ое и та тако одобрена пресуда поново враћа првостепеном суду на расматрање и решавање. Према овоме је свака она иресуда или решење оиштинског суда, коју судија ирвостеиеног суда одобри, одмах извршна и не иодлежи даљем расматрању.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Драгутин Јовановић, циганин из Рековца, среза левачког, који је, као притвореник тога среза, био у чачанској окружној болници на лечењу, побегао је из болнице ноћу између 9. и 10. тек. мес. Он има 18 год., сродњег је стаса, црн је као и сви цигани; под истрагом је био због крађе коња. Начелство округа рудничком депешом Бр. 1 5072, моли за тражење овога крадљивца, који се, у случају проналаска, може спровести и управи града Београда с позивом на акт Бр. 21200. Велимир ПротиЦ бив. чиновник гл. контроле решењем кварта врачарског сгнвљен је под кривичну истрагу и у притвор због два дела фалсификата. Он је на двема меницама, од

којих је по једној узео зајам од Стевана Р. Гојковића, овд. рентијера у 1 050 дин. сребра, а по другој од Давида Леви-а мењача у 700 дин. злата, лажно потнисао једног ђенерала у пензији и тако зајам остварио. Почетком месеца октобра ове год. Велимир је своју дужност

напустио и побегао негде у унутрашњост. Он има око 4 5 год.. средњег је стаса, дежмекаст, косо проседе и бркова кратких и загпиљених, очију жућкастих, образа пуних, усана дебешх, у горњој вилици нема два предња зуба. Кварт врачарски управе града Београда актом од 20. тек. месеца Бр. 1 5.738 моли све полиц. власти, да Велимира у својим домашајима најживље потраже и пронађеног њему стражарно спроведу. Слика Велимирова је из миого млађег доба али ће ипак моћи да послужи властима да га по њој познаду. Данило Видојевић — Тасић, родом из Јагодине, решењем зајечарског првостепеног суда стављен је под суд и у притвор због опасне крађе. Данило, који је у бегству, и коме се не зна занимање, има 29 година, високог је стаса, црномањаст. Поменути суд актом својим Бр. 14679, моли све поменуте власти, да га у својим домашајима живо потраже па у случају проналаска њему стражарно спроведу — акт управе града Београда Бр. 31788. Драгутин јованови!., циганин скитачки, који је био под истрагом и у притвору код среза љубићског због крађе побегао је, ноћу између 9. и 10. тек. месеца, из чачанске бо.шице камо је био на лечењу. Он има 22 год., средњег је стаса, танак, образа округлих, очију црних, у опште је црномањаст, ћосав је. За одбеглим крадљивцем наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом среском начелнику, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 31188. Анта ЂорЈЈввић, зидар из Зелен-града у Бугарској украо је 16. тек. месеца 4000 динара Ђури Милошевићу, зидару из Смедерева, и побегао. Он има 35 година средњег је стаса, у опште смеђ, бркова је великих, браду брије, у оделу је сукненом. Начелство округа смедеревског депешом Бр. 1415 моли за најживље тражење овога крадљивца, који се, у с^учају проналаска, може спровести и управи града Београда с позивом на акт Бр. 31196. Драгомир — Васа — Вотжовић и Јаша син Алила И. циганина из Врела ср. тамнавског у друштву са још једним циганином, који се налази у притвору извршили су у овом срезу девет опасних крађа. Драгомир је по извршењу дела покушао да убије још и служитеља ово среског, приликом хватања. По извршењу горњег обојица су побегла незнано где. Драгомир је висок, у лицу бео, бркова повећих риђих, брија се, само оставља покумпорт, косе црне. Добро развијен са уздигнутим раменима, зуба са десне стране шкрбавих и кратки, стар је 25—27 година. Од одела носи на себи уске сукнене чакгаире, сукнени копоран, гуњић и на глави шубару. На ногама опанке. Јаша је отаса високог црномањаст, и бркова црних, брија се обично, развијен, стар је 2 4 године, од одела носи дебеле шарене панталоне, ( сукнени копоран и гуњић, на глави шубару. Начелник ор. ваљевског депешом Бр. 1 2.265. Моли све полициске власти за најживље тражење истих. У случају проналаска треба их

опровести Управи града Београда с позивом на УБр. 31.865. Никола Ступар, бив, служитељ гвожђарске радње Брунера и комп. у Сарајеву, 8. ов. месеца извршио је проневеру својим господарима и побегао незнано где. Њему је тога дана предато 3 новчана писма и 19 упутница, и 8243 круне и 3 хелера, и то 2 хиљадарке 19 ком. ио 100 Форината и 443 круне ситнијег сребрног новца, да са писмима и упутницама преда на пошту, и оп у место да то учини побегао је.

Никола је родом из Петровца у Босни, има му 31 година, Србин; стаса је средњег, више закржљавио, у лицу блед, масти црне, бркова танких црних, брија се. Не може брзо да иде јер је шлогиран и има грчеве у ногама. Начелство ужичко актом бр. 13778 послало је ову потерпицу са сликом и моли све полициске власти да на проналазак Николин обрате нарочиту пажњу. О пронађеном Николи треба известити исто начелство и уредништво нашега листа.

Т Р А Ж И С Е Николу Мишића, варалицу, који се издаје за контролора управе државних монопола, тражи кварт савамалски управе града Београда актом Бр. 8.647. Пронађеног треба стражарно спро вести овоме кварту, или самој управи с позивом на акт Бр. 3 1.557. Јована Николића, бив пешачког поднаредника, који је пресудом првостепеног суда за град Београд од 25. новембра пр. године. Бр. 2 529 3, осуђен на 15 дана затвора, тражи управа града Београда, ради извршења ове пресуде. Нронађеног треба спровести поменутој управи с позивом на акт Бр. 1787/901.

ПРЕТПЈ1АТНИЦИМА У БЕОГРАДУ Дали смо признанице за наплату претплате од претплатника у Београду. Молимо наше овд. претплатнике да доносиоцу положе дужну претплату. На признаницама је утиснут штемпл: кУредништво Полициског Гдаоника."

■■Л

Садржај: I. Службени део. 1) Укази. — II. Стручни и научни део: 1) Некодико иапомсна, о организацији општин. вдасти с обзиром на начедо самоуправе; 2) Кретање казнимих дела у престоници, од Д. Ђ. Алимпића ; — III. Поучно забавни део : 1) Непознате лешине, из Горонових мемоара; 2) Ко је убица, криминална прича од А. Белоа у преводу Ј. Угричића. — IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве : 1) Потере ; 2) Тражи се; 3) Претпдатницима.

ЦЈТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ> ТЕЛЕФОН БР- 296.

!|