Policijski glasnik

ОТРАНА 16

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 2

заноће на вашару, па оутра у име Бога на пооао. Сутра-дан по иодне дође Андреја и јави да је ове добро него да ое крећу. Јова из Мнријева као човек имућан дошао је са овојим колима и кољима, оедпе на кола и више вашаришта Липајем пође, Андреју као познатог метну у кода кад оу у шуму заш.ш и покрију покровцем. Иопод покровца биде оу им пушке и метци. Остала троица пођу пешке за ко.шма. Пред вече стигну над кућу 'Бокићеву, која је испод оамог брега. Коња вежу у једаи густиж, а они кидоше низ брег у кућу г Бокићеву. То је бидо око 7 1 [ 2 часова у вече, када је Ђокић оа женом п оотадим чељадом пред кућом вечерао. Када они наоружани испадну пред 'Бокића, овај је узвикнуо: «Шта ћете овде, кога тражите." Без икаког одговора .Буба је окочио ухватио 'Бокића за гушу и у кућу угурао, оотади нагну за њим, чељад и бабу вежу, а Ђокића почну тући тражећи новац. Том приликом изнуде му око 1.600 динара које у злату које у банкама, узму две нове шубаре, један револвер и нагну уз брег нутем куда су и дошди. Ту Андреји даду љегов део око 300 динара, а они преко багрдана и ,'1апова пређу у Свидајнац па у округ пожаревачки кућама. Уопут новац братоки поделе. и растуре се. Када је у највећм јеку бида борба између 'Бокића и разбојника, Андреја ое превари и поред оне гунгуле мине у ообу да сам новац потражи. Баба Љубица, жена 'Бокићева мало га опази и полицији, која је пооле оат па лице меота дошда, изјави : «Да би дала главу да је Андреја са осталим непознатим разбојницима био." У Штипљу, које је удаљено од Ланишта један и по сат пешачки ухвате Андреју у кући на спавању, који онако бунован на питање где је био синоћ писару одговори : «Овде код куће нигде мрдно нисам". На суочењу при овом је остао и упорно одрицао и ако је баба Љубица гврдила да га је позна.оа. 11а испиту једном приликом превари се и казке : (( Море господине то ниоу нашли људи учинили него из пожаревачког округа, како он цени. 8 Када му је напоменуто да један сведок тврди да је Линајем орео једна кола која је вукао један дорат коњ и у кодима је лежао неко покривен, један црн човек је кочијашио, а троица су иш.ш за колима и може ли да зна кб су и ког је видео на вашару од пожаревљана, одговорио је да је се саотајао на вашару оа Бладом каменовцем и Љубом Пруговцем, његовим познаницима са робије и да намти да су стојали поред једни кола за која је био везан један коњ дораг. С места је иисар овога среза са Андрејом и једним жандармом одаслат у округ пожаревачки и оа тамошњим иолициоким влаотима истрагу на месту продужио. Претресом код кућа Владимирове и Љубомнрове иађено је код првог једна нова астраганска шубара, а код другог једно недовршено

писмо у ком отоји :.. .. (( Она отвар да се, одложи, јер Никола није оиреман 9 . . . Влада и Љубомир нису били код куће нити су се враћали, но извештени од њихових оељана да их полиција из Јагодине тражи, одметиу ое од, вдаоти буду оглашени за хајдуке оа уценом од по хиљаду динара.

Владимир МилосављевиЂ Убрао Љубомир буде убијен од једног влаха кад му је украо п понео једну овцу, а Вдадимира доцније ухвате рањеног од потере. На иопиту у Јагодини где је спроведен призна да је у друштву са пок. Љубом, Јовом Калинићем из Мпријева, Никодом из Божевца и Андрејом Радичевићем извршио разбојништво над 'Бокићем. За све је вели крива жена Андрејина, која је причала Андреји да је код 'Бокића видела пун сандук разних пара. Никода из Божевца одмах је признао дело и теретио Јову Миријевчанина и Андреју. Јова Калинић, кога Владимир и Никола Терете, дело не признаје и пориче да је на вашару јагодиноком икад био и ако има сведока који тврде да су се са њим на вашару састајади и разговарали. Он је вла, повисок, добро развијеи, у лицу црн и страшног погдеда. Стар је око'40 година, падао је у притвор за овака дела али ое је срећно извлачио. Хајдук Владимир тачно му је кућу опиоао и вели то је одавно арамбаша за такве ствари. Јован је у три маха бивао иредседник опшгине. Није рђаво да напоменем да су га 'Бокић и овога жена из гомиле од 3 0 људи издвојили оа речима : (( ти беше ону ноћ у нашој кући". Андреја и Никола високи су а танки људи, готово нежни. Бошко С. НоваковиЂ.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Павле Јовановић, из Пожаревца и Милутин Радуловић, из Доње Мутнице, ноћу између 9. и 10. ов. м. око 1 сата извршили су крађу Миленку Трајковићу, каф. из Јагодине па побегли одиевши му 2 0 динара у новцу и један сребрни сат са ланцем. Павду је 19—20 год., виоок, црномањаот, ћедав. Од одеда имао је на себи : црни кратак капут, црне панталоне; на глави је нооио округлу жућкасту шајкачу, на ногама ципеле. Милутину је 28 — 30 год. раста малог, бркова дугих, омеђих, у опште је смеђ, браду брија. У оделу је био иотом као и Павле. Начелник ореза беличког, актом од 10. ов. м. Бр. 4 5 0. моли све подицијске и општинске власти у земљи да у своме кругу обрате пажњу на именоване и на олучај проналаока њему их спроведу о иозивом на горњи број акта. Драгутин Дамњановић, бивши жандарм, родом из Белооаваца среза јасеничког ; окр. крагујевачког, на преваран начин узео је џепни сахат Љубомиру Обрадовићу жандарму при канцеларији ореза беличког па негде умакао. Сат је никлен, малиран, оа два капка, ноои број 4 60; на канцима урезана је олика : Фијакери, коњи, и кочијаш тера коње. На сату је био прикачен и мали жути ланчић. Драгутину је 28 година, високог је раста, плав, бркова мадих, носио Је и браду. Био је и у цивилном црном оделу, на ногама чизме гариизоноке преправљене. — Начелник ореза беличког актом од 10. т. м. моди ове полицијске и општиноке власти да на Драгутина у своме кругу обрате пажњу, па на случај проналаска, да му га спроведу о позивом на Бр. 1 2.7 8 1.] 91. г. Драгомир Нари!,, бив. хлебароки момак, ооумњичен је да је 15. тек. месеца украо 110 динара Димитрију Анђелковићу, хлебару из Београда. Он има 18 година ожењен је, црномањаот. Кварт теразиски актом Бр. 422. моли ове подициске власти, да Драгомира у својим реонима најживље потраже и пронађеног њему стражарно спроведу. Акт уираве града Београда Бр. 1 506. Андреја ТанасковиК, б. пекар у Крагујевцу, по извршењу више превара побегао је из Крагујевца 14. тек. мца. Он има 32 год., омален је, смеђ, очију граорастих. Начелство крагујевачко актом Бр. 716 моли све полициске влаоти за живо трагање ове варалице која се, у олучају проналаока, може спровеоти и управи града 1>еогр*ада с позивом иа акт Бр. 1 33 5.

Т Р А Ж И С Е Даринку, жену Здравка Урошевића, опанчара из Крагујевца, тражи начелство округа крагујевачког актом Бр. 16.650. Пронађенутреба стражарно снровести поменутом начелству и.ш управи гр. Веограда о позивом на акт Бр. 1416. Драгомира Митровића, трукера, који ое издаје за агенга-шиваћих машина, окривљеног због једне преваре тражи начелство округа крагујевачког актом Вр. 391. Пронађеног треба стражарно спровести нашем начедству, или управи гр. Београда с позивом на акт Бр. 1417.

Садржај I I. Службени део.— II. Стручни и научни део : 1) Неко.шко напомена, о организацији општин. власти о обзиром на начело самоуправе; 2) Калауштво. — III. Поучно забавни део: 1) Г. Тејдор, полиција сигурнооти и штампа; 2) Записници из мртвог дома. —■ IV. Поуке и обавештења. — Из подицијске праксе. — V. Службене објаве: Иотере. — Тражи ое.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 16