Policijski glasnik

СТРАНА 32

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 4

у који спадају Распореди Пореза и т. д. а по ком опет праву по 4 дин. за Порески Днввник? Распитали смо се на наддежном месту и добили смо овај одговор на постављена питања: За порески материјад наплаћује се од општина по 32 дипара годишње ио распису Господина Министра Фипансија од 17. марта 1901 године НрБр. 8.120, а за сваки иоручени Иорески дневник по 4 динара засебно, јер толика му је цена у Државиој Штампарији.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Светислав — Љубомир ПетровиЦ звани „Љупче Параћинац,« Драгољуб МилојевиЦ звани »Јагодинче« и Ђока Николић — Петровић, сви коцкари и бив. осуђеници управе пожаревачког казненог завода, побегли су са ооуде 1 тек. мес. пре подне. Св^тислав је родом из Пожаревца али отално живи у Параћину, има 28 год., омален је, плав, у оделу је сукненом. Јуна месеца прошле год. ооуђен је на 3 год. затвора због крађе новаца коју је, у друштву са » Јагодинчетом," извршио на перону овд. жељезн. отанице Урошу Јовановићу, тежаку из Парцана, а у суми од 610 динара. Ире ове осуде био је још два пута ооуђиван : једном на 1 год. затвора због покушаја убиства, а други пут на 12 год. робије због разбојништва.

(,Јагодинче в је родом из Јагодине, има 23 год. малога је стаса, сувоњав, црномањаот, у оделу сукненом. Пооледњи пут осуђен је иа 4 год. затвора, а пре ове осуде још је три пута судски осуђиван ( (Јагодинче # важи за данао као један од најдрскијих и најважнијих лопова и кесароша. Слика његова, као и друга му Светислава, давно се налази у албуму управе града Београда, а њихова имена позната су сваком старијем жандарму у Београду. Ну, да би их и власти у унутрашњооти могле лако познати, па тада, разуме се, и ухватити, ми им износимо слике у данашњем броју и по-

зивамо, како власти тако и приватне, да на њих обрате најстрожу пажњу. Ђорђе, чију слику немамо, јер никад није био у затвору управе града Београда, родом је из Смедерева, има 38 год., средњег је отаса,

косе црне, очију малих и упалих, образа дугих, бркова малих, црних. Осуђен је био на 5 год. затвора због крађе. Акт управе града Београда бр. 3221. Вожидар — Бошко МиовиЦ бив. ириправник овд. војног оркестра. ооумњичен је по делу извршене крађе накита Кости С. Јовановићу овд. шпекуланту. С тога га кварт палилулски тражи актом бр. 873. ради стављања под кривичну истрагу и у притвор. Он је родом из Ниша, има му 20 год.,* висок, у опгате плав, наусница нема. Нађеног треба спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 3075.

Т Р А Ж И С Е Стеван, син Живке и Стевана Јовановића, раденика на овд. железничкој станици, отишао је од своје куће и до данас се није о њему ништа дознало. Стеваиу има 15 год., раота средњег, црномањаст, сувоњав; од одела има: капут плавичаст и црне панталоне од материје, на ногама цокуле а на глави шубару. Нађеног треба предати његовим родитељима у Вишеградској улици бр. 9. Матија Пихлер, аустро-угароки војни бегунац, оптужује се да је пре бегства из војске извршио више крађа ствари, зашта га мађарски домобрански окр. суд тражи. Он има: косу кеотењаве боје, очи плаве, обрве браон, ноо и уота правилна, лице широко, висок је 1.60 см., олабог је састава, говори и пише немачки и славенски. Нађеног треба спровести Управи гр. Београда с позивом на Бр. 2.126. Ставру Маринковића, коритара из Бериља ср. добричког окр. топличког, који је још прошле године напустио своју кућу, па побегао са својом кумом Агном у намери проводења блудног живота, тражи нач. окр. топличког актом бр. 3 53. Ставра има 30 год., стаса високог, црномањаст, бркова малих црних, косе црне; од одела има панталоне и копоран од оукна, шајкачу и опанке са кајишима. Агна има 40 год. стаса високог у лицу плава, на једној руци састављена су јој два прста оа дланом, а десно јој је уво изго-

рено. На себи има антерију нову, плаву сукњу сељачку, плаву шамију и опанке. Ставра је за собом оставио жену и двоје нејаке деце без икаквог издржавања. Нађеног Ставру и Агну треба спровеоти нач. окр. топличког или Управи града Београда с позивом на бр. 2214. Мирка Обрадовића, бив. одговорног уредника ((Раденичког Листа," који је пресудама апелационог суда осуђен на 60 дана затвора и да плати 114 дин. таксе за штампарске кривице, тражи кварт палилулски актом бр. 778 да над њим изврши поменуте пресуде. Нађеног треба спровести Управи града Београда о позивом на бр. 304 4. Петра Рајевића, скитницу, који је осуђиван због паљевине, на робију, тражи нач. рачанског актом бр. 707, пошто је окрив^ен за дело преваре. Он има 45 год. повисок, сувоњав, смеђ, у сељачком оделу. Нађеног треба спровести нач. ср. рачаноког или Управи града Београда с позивом на бр. 297 4. Михајла Тимотића, лађарског раденика, који је 24. ов. м. побегао са лађе дрварице лСеит Јанош« и том приликом украо један капут оа прслуком, једне чизме, четири кошуље два пешкира^ и једне чарапе, све у вредности 30 дин., тражи кварт оавамалски. Он је родом из Ваљева, има му 20 година, раота је високог, црномањаот има младеж на лицу, говори кроз нос. Нађеног треба епровести Управи града Београда с позивом на бр. 2607. Јанка Тошића тежака из Понда окр. Тимочког, који је за оцеубиотво стављен под суд и у притвор са оковом још 1895 год., тражи књажевачки ирвостепени суд. Јанко је одмах по извршеном злочину побегао и до сада се није могао пронаћи. Он има 30 год., раста средњег, косе плаве, очију плавожућкастих уста умерених, носа правилног, особених знакова нема. Нађеног треба спровеоти отражарно књажевачком првостепеном суду или Управи града Београда с позивом на бр. 2673. Лазара Стокића овд. слугу, који је 21. ов. м. побегао од своје газдарице Госпове Стевановић овд. са станом у улици Поп-Лукиној пошто јој је однео из ормана 6 чаршава и још неке ствари, тражи кварт оавамалски актом бр. 538. Лазар има 40 год. раста је омаленог, у опште смеђ, пун ; од одела има капут и панталоне пепељаве боје, на глави шубару, а на ногама ципеле. Нађеног треба спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 22 44. Ранка Ноиовића пекарског продавца, који је извршио опасну крађу бакра на овд. пристаништу, тражи кварт теразиски актом бр. 720., ради стављања под кривичну иотрагу и у притвор. Он је у 18 год. Нађеног треба спровести Управи града Београда с позивом на бр. 2316. Ера1>а. Ноћу између 2 2. и 23. ов. м. непознато лице обило је собу на тавану г. Лазе Првуловића овд. пензионера у босанској улици бр. 8 4. и из исте му украло, колико се до сада сазнало : двоје половне панталоне и нешто од белог рубља (кошуље, гаће, чаршава, и навлаке за јастуке). Извршиоца ове крађе тражи кварт теразиски актом бр. 723. Ко шта. буде сазнао по овој крађи, као и о крадљивцу нека извести Управу града Београда с позивом на бр. 2315.

Садржај : I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Неколико напомена, о организацији општин. власти с обзиром на начело самоуправе; 2) Калауштво и обијање. 3) Просјаштво — III. Поучно забавни део: 1) Потказивачи. 2) Записници из мргвог дома. — IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: Погере. — Тражи се.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 16