Policijski glasnik

БРОЈ 11. У БЕОГРАДУ, ЧЕТВРТАК 28. МАРТА 1902. ГОДИНА У1 ОЗО С/70 О СО 0?0 ОЗО ОјС/7> СУ>0 090 ОЗО 050~050 ооо С/?0 С/>0 С^Г^=Г^О с>2>0 ОСО сло ОУ 090 ООО ОРО ООО СУ?Р с /УР 090 аоо с .ОО 0?0 с «00 с /?0 с/го 090 ОРО боо ООО СДО 090 с/>о <^оо о?о о?о ооо ого ооо О^О ~ П0Ј1ИЦИЈСКИ ГЛДСНИК СТРУЧНИ ЛИСТ ЗА П0ЛИ1Ш БЕЗБЕДНОСШ И АДМИИИСТРАИИЈ? ПОЛИЦИЈСКИХ И ОПШТИНСКИХ ВЛАСТИ оођ ^ д дуд (ууо осо |уу; обоаоо-с<у аоо ооо ого ооо с<оо аоо оро ооо ооо оро о?о ор? оро соо оос ооо р>с аоо оро ооо аоо ооо с^?о с^о ссо соо ооо ооо с^о ооо ооосоо ооо ооо оро УРЕ-БУЈЕ ОДБОР МИНИСТАРСТВА 7НУТРАШЕИХ ДЕЛА ./X) сууа СјОО (УУ1 090 ОУ ОУ> ооо ООО ооо ОООООО ооо ОбС ООО с^сдос^: ОУГ ОЈС ОбС 050.050 осо ооо Об^ Обс ОУТ С^ЖРОО ^ О^О^С/^О^Р^О^С/С^О^О^О^С^С^С^О^О^ Р5С ооо

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовог Величанста Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 12. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Савета од 1. марта, ове године, Бр. 688. које гласи: „да се Јанићије Славковић, парох у Петници, родом из Митровице у Старој Србији и поданик турски, по молби својој, прими у српско поданство, заједно са својом женом Даринком ц малолетном децом: Драгољубом, Косаром, Урошем и Стеваном, изузетно од § 44. грађанског закона, као досадањи српски заштићеник«. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 13. марта 1902. године ГШ 6.097 у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Алексаидра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 24. закона о устројству општина и општинских власти, у вези са чланом 68. т. 3. под I истог закона, постављен је: за председника општине шабачке, Рајко Стојићевић, трговац из Шапца, са платом од четири хиљаде динара годишње. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 20. марта 1902. године, П№ 6.881 у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 25. и 26. закона о устројству општина и општинских власти, решено је: да се Анта Љотић, председник општине шабачке, разреши од дужности председника исте општине. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 20. марта 1902. године, П№ 6.879 у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Анта Љотић, ванредни секретар прве класе Министарства унутрашњих дела, на основу, §. 70. закона о чиновницима грађанског реда, стави у стање покоја, с пенсијом, која му припада по годинама службе. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела 23. марта 1902. године ПЛ» 6.880 у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Нашег Министарског Савета, постављени су: за лекара среза драгачевског, округа рудничког, Др. Неда Нешковић, лекар среза заглавског и тимочког, округа тимочког, но потреби службе, без права на селидбене трошкове; за лекара среза сврљишког, округа нишког. Др. Душан Стојимировић, лекар среза драгачевског, округа рудничког, по потреби службе, без права на селидбене трошкове; за лекара среза заглавског и тимочког, округа тимочког, Др. Максим Селаковић, лекар среза сврљишког, округа нишког, по молби;

за лекара среза прокупачког, округа топличког, Др. Хранислав Михаиловић, лекар среза параћинског, округа моравског, по потреби службе; за лекара среза параћинског, округа моравског, Др. Јосиф Недок, лекар среза азбуковачког, окр. подринског, по молби; и за лекара среза азбуковачког, округа подринског, Др. Душан Јовановић, доктор целокупног лекарства, и бив. питомац среза неготинског. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 22.марта 1902. године, С№ 3.751 у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Мијаило Б. Савић, писар прве класе Управе вароши Београда, на основу §. 76. закона о чиновницима грађанског реда, отпусти из државне службе. Из канцедарије Министарства Унутрашњих Дела 16. марта 1902. године ПЛ« 6.828 у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 12. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Савета од 1. марта 1902 годиие Бр. 690. које гласи: »да се Богдан С. Богдановић, преводник Министарства иностраних дела, родом из ЈозеФштата, а завичајем из Топуског у Аустро-Угарској и поданик исте државе, по молби својој прими у српско поданство, изузетно од §. 44. грађан. закона, пошто је подиео уредан отпуст из свог досадањег поданства". Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 13. марта 1902. год. П„\« 6.036 у Београду.

СТРУЧНИ И НАУЧНИ ДЕ0 ПР0СЈАШТВ0 Просјачење пиомима з Кад се говорп о просјачењу по великим градовима морају се поменути и просјаци који иисма пишу. То су људи који имају образовања и који су у свом животу имали бољих дана али су их лакомисленост, леност и пијанство довели до просјачког штапа, и онда се почињу занимати писањем просјачких писама имућним људима. Тим писмима се често прилажу лажни цертификати, који се са највећом вештином Фабрикују. Такве су преваре тачно предвиђене у § 300 руског казненог законика и често варалице за то морају ићи у тамницу. За цело становништво је та врста просјака веома несносна јер најбезобразније упадају у куће и позивају се на различна познанства. А осим тога они тачно познају карактер и положај онога коме се обраћају. Модерна просјачка индустрија у великим градовима ради се па основу Формалних просјачких планова и постоје књиге за адресе и обавештења за просјаке у свима великим градовима Европе и Америке, а постоје и агенти за ту индустрију. Просјаци који пишу писма тачно су обавештени о свему што је њима потребно и непуштају никакву повољну прилику