Policijski glasnik

ОТРАНА 104

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 12 и 13

Овај писар пита нао: да ли је правилна горња радња пореског одељења како у једном тако и другом случају? Наш одговор : на I иитање. Рад пореског одељења изложен горе у нитању под I. неправилан је и противан закону, јер је изменом и допуном тачке 4. § 471 грађ. судског поступка од 14. јула 1898. године за наведене случајеве прописана оваква одредба: „Но ако би се што од овога имања продадо земљоделцу за наплату пореза. приреза и других општинских трошкова, као и кривичних осуда, па би по измирењу сума за које је у овим олучајевима продаја извргаена, нека сума преостала, онда се таЈ преостатак ве може употребити за измирење других поверилаца него ће се предаги земљоделцу чије је имање продато и то тек онда, кад власти донесе доказе да је за тај новац купио друго такво имање." на II иитање: Тако исто неправилна је и противна закону и радња пореоког одељења изложена горе у питању под II, јер је пореоко одељење у овом случају, а према §. 4 8 9. грађ. суд. поступка било дужно да се одазове захтеву општинског суда, ако на продатом имању није било других забрана или интабулација, а ако је тога било, онда је одељење било дужно да према наведеном законском пропиоу претекши новац пошље ирвостепеном суду на распоред.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

вреднооти 6 0 динара. Моле се све полициске власти, да лоцова живо потраже и нађеног спроведу Начел. ср. Расинског, с позивом на Бр. 3987. Ноку између 27. и 28. Фебруара ове год., непознати зликовац напао је на кућу Милане удове Раке Јовановића, из Макрешана, и цод претњом да ће је убити узео је 1 дин. и 60 ц., колико је код себе свега имала. Зликовац је био је у оељачком оделу, на ногама је имао чизме, глава му је бида завијена црном марамом. Моле се ове иолицијоке власти, да зликовца живо потраже, и нађеног спроведу начелнику ср. Раоинског с позивом на 5099, или Управи гр. Београда Бр. 8122. Коста Ј. БлагојевиЦ из Церовца, ср. јасеничкога, округа Смедереског, војни бегунац, који је био под исграгом, у иритвору и окову због више опасних крађа, нобегао је 27. Марта ове год. из среза јасеничког. Он је стар 22 год., омален, цриомањаст, мадих наусница; од одеда има гуљ и чакшире од сељачког оукна, на глави шајкачу, на ногама шарене чарапе и онанке. Моле се све цодицијске вдасти да Косту живо потраже и нађеног спроведу начел. ср. Крагујевачког с позивом на Бр. 32, или Уирави града Београда Бр. 8.861.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА Цветко ЈовановиЦ бив. шегрт јорганџијски из Београда, стављен је у притвор и под кривичну иотрагу због крађе. Како је Цветко још из раније вршио мање крађе и преваре, иа кажњаван и протериван, — овим се позивају

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА На питање једног општинског писара одговарамо му следеће : Сваки грађанин, који плаћа дични порез, дакле, кад наврши 21 годину, мора платити и бир свештенички (види члан 71. закона о непосредном порезу). По закону о уређењу свештеничког стања и вршењу чинодејства од 1882. године, (види таблицу о чинодјејству овештеника, коју свака судница има), свака пореока глава мора платити по 2. динара свештеничког бира на годину, без обзира, на слуге, слушкиље, задругара или нежењена лица. Овде није у питању, да ли овештеник врши или не врши чинодејства код слугу, слушкиња, задругара или« нежењених лица, већ закон изрично каже: да свака иоресна глава мора платити, бир свештенички. По постојећем раопису гооподина Миниотра Финансија (види књигу упутотва и наредбе господина Министра Финансија од 1892. год.) изузимају ое и оолобођавају од плаћања бира оамо мадолетници, који плаћају порез на зараду, и оне маое, које немају куће, или ове имају, али у њима нема никога. Све остале масе, у којима живи удова, са или без деце, или наољедници који су за рад тежачки приспели, и ако нису пунољетни, плаћају бир свештенички. ■к * + Један општински писар управио је на нас оледећа питања : I. Једном земљоделцу ове општине продато је за рачун дужне порезе једно земљиште за суму од 4 20 динара. Преко наплаћене порозе из ових новаца претекло је 30 4 динара а ооим продате земље овом земљодедцу није остало више од 1-50 хекта за уживање. Пореско одељење код кога је претекли новац у 304 дипара био у депозиту, позове сопственика иродате земл.е и новац му преда и ако овај није поднео никакве доказе да ће за тај новац купити непокретно имање; и, II. Једном земљоделцу ове општине продато је имање за порезу и преко порезе претекло му је 180 динара; а њему је ооим ове земље остало још довољно земље за уживање колико му пггити § 471. грађанског судског поотупка; па, како ово лице дугује извесним лицима ио извршним пресудама овога оуда оволику суму кодика му претиче а нема другога имања из кога би се овај дуг његов наплатити могао а да не буде противно § 471. грађ. оудског поступка; за то је суд овај од пореоког одељења тражио да му овај новац пошаље ради наплате дуга по својим пресудама. Пореоко одељење ио тражењу овога суда није му новац поолало нити је ма какво своје регаење Суду саопштидо, већ преко тога ћутке прелазећи позвадо је сопственика продате земље и претекли му новац издало.

Т Р А Ж И С Е Атанасије ПановиЦ родом из Јениџе Вардара, Солунског вилајета у Турској, пре гаест година био је ђак крагујевачке. гимназије. У месту рођења, има оца Коотадина Пановића и браћу од којих је један под имеиом Риста Пановић, иитомац правосдавпе богоодовије у Призрену. Од ире 6 година нпје ое никако јављао овојој Фамидији и на њихово распитивање и тражење још ништа о њему нису могди сазнати. С тога се овим путем расписује тражење несталога Атанасија, модећи ове полицијске и оиштиноке власти као и приватна лица да ма гата буду оазнали о њему, јаве уредништву Полицијоког Гдасника или унрави гр. Београда. Милоша Димитријевика, опанчарског кадфу, из Тврдића, ср. Пожешког окр. Ужичког, тражи начел. окр. Рудничког актом Бр. 1 359. Мидога има да се спроведе суду на осуду због извргаене крађе Ђорђу Томићу опанчару из Ужица. Он је стар 16—19 год., омален, смеђ, мадих наусница. Нађеног греба опровеоти начедству окр. Рудничког с позивом на Бр. 1 359.

П 0 Т Е Р Е Ноћу између 15. и 16. Фебруара ове год., непознати лопов, украо је из авлије Јанићија Савковића, тежака, из Гор. Степаша, једно женоко теде, длаке жуте, старо једну годину, у

влаоти и нриватне оообе које би ма гата имали о њему да доставе, јер се држи да је још казнимих дела починио. Податке о Цветку ваља упутити Управи гр. Београда.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Због закона о оиштинама, кога донооимо у цедости, морали смо издати дуили број, и због тога је лист изашао за два дана касније. III. Поучно забавни Погере. — Из по-

Садржај : I. Службени део. — II. Стручни и научни део : 1) Просјаштво; 2) Телесне и смртне казне. део: 1) У Степи; 2) Записници из мртвог дома. —- IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: Тражи се. лицијског албума. — Изјаве и иоруке уредништва.

ЦЈТАМПА НРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИИ Н. ДИМИТРИЈЕВИТ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 16