Policijski glasnik

СТРАНА 164

збор, треба да ое упишу само они грађани, који ће на дан оиштиноког збора Фактички имати право глаоања, т. ј.: који не стоје ни у једном од изузећа означених у ч.ишу 32. Према томе, у овај азбучни списак који се саставља из неазбучног гласачког описка, на десет дана пред сваки општински збор, не треоа да уђу и они грађани, који дугују свој иорез и ирирез за ирошлу годину, док тај иорез иотиуно не исилате. Кад се у азбучни гдасачки списак : — на деоет дана пред сваки збор — уџишу, по упутотву изложеном у одредби првог одељка члана 22. сви гласачи, који су до тога дана већ сгекли право гласања на идућем збору, онда исти опиоак треба закључити сходно пропису другог одељка члана (22) и у општинској судници изложити грађанству на углед. Овако оастављен и на углед изложени азбучни списак, општински ће суд, према чл. 24 закона о онштинама, све до на један дан иред оиштински збор, мењати и попуњавати, према томе да ли је ко за то време задобио или изгубио право гласања, т. ј.: бриоаће пз истог списка оне упиоане глаоаче, који у томе времену (од кад је описак изложен на углед на до на један дан пред збор) случајно дођу у изузеће чл. 32. а унисиваће у опиоак оне гласаче из неазбучног гласачког спиока, спрам којих до тога дана престану узроци због којих дотле нису могли у азбучни списак ући. Према овоме, до тога ће се дана —- до на један дан пред збор — накнадно унисивати у азбучни глаоачки описак и они гласачи из неазбучног гласачког сииска који дотле исилате свој дужни иорез и ирирез ако само због тога раније нису могли у тај спиоак ући. Никако ое пак у тај — азбучни — списак не могу уписивати они гласачи из неазбучног глаоачког спиока, коЈи свој порез и прирез за прошлу годину не буду исплатили до на један дан пред збор, вити се они могу пуштати на збор и на глаоање. Поотупак за вршење означених иоправака у азбучном списку (брисање и дониоивање гласача) од дана кад тај спиоак буде изложен на углед грађанству па до на један дан пред збор, — прописан је у одредбама члана 27. закона о општинама. ★ * * На питање једног општииског ниоара: „да ли преоуда председника општинског оуда, или сеоског кмета, изречена спрам непослушника, на основу тачке 5. члана 107. и на основу другог одељка члана 108. закона о општинама, може бити и усмена, или само писмена,® одговарамо му : Да пи те, као и ни једна друга пресуда, не могу никако бити усмене; јер према закону и Уотаву земаљском, нико не може бити ооуђен док не буде саслушан. Но томе дакле, и оне изгреднике, које кажњавају председници општинских судова и сеоски кметови, за непослушност, по праву које им дају горњи законоки прописи, — треба предходно кратко оаслугаати ца за тим над њима изрећи казну пиоменом преоудом.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

По члану 109. реченог закона и председници и кметови, о свима својим оваквим прес.уда,ма, извештавају општински суд у року од три дана, који их одмах уводи у протокол оуђења.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Стојана Станковићп, редова 4 чете, I батаљона, I пешад. пука, из Топлаца, ор. пчињоког, округа Врањоког, који је побегао из команде 27. августа 1901 год., тражи начелство округа Врањског актом Бр. 6.277. Он је висок 1*65, коое омеђе, очију плавих, бркова малих, особених знакова нема. Нађеног треба спровести начел. окр. врањоког, о позивом на Бр. 6.277, или Управи гр. Београда на Бр. 13,971.

П 0 Т Е Р Е Ивпн Мијић, из Љубљанице код Сиска, извршио је крађу зимска капута црне боје чупавог, и једног меког шешира црне боје, па је побегао незнано где. Он је стар 28 год., висок, црномањаот, обријан, црних средњих бркова, носа подугачког, дугуљастог лица, на себи има прљаве панталоне, на једној ногавици опреда више колена велику закрпу, на ногама велике хрватске опанке. Моле се све полициоке влаоти, да Ивана живо потраже, и нађеног спроведу Начелнику окр. Крагујевачког № 8615, или Управи гр. Београда бр. 1 4553. Нивола Матић, циганин — покрштењак, из Варна, ноћу између 20. и 21. ов. м. извршио је опаону крађу Алекои Ваоиљевићу, циганину, из Заблаћа, па побегао. Он је отар 2 9 — 30 год., виоок, црномањаст, образа округлих, браде бријане, бркова мадих, од одела има на оеби, шубару, танку кошуљу и гаће, тозлуке од белог штофа опанке, реклу оа рукавима, и Ферман оа црвеним гајтанима. Моле се ове полициске власти да Николу живо потраже, и нађеног спроведу Начелнику ср. поцерског, с позивом на бр. 4 722, или Управи града Београда број 14486. Непознато лице, 22. ов. м. око 6 1 1 2 часова по подне, украло је једно плужно гвожђе испред Радње г. Слуцког и компаније, преко пута двора у вреднооти 20 динара. Моле ое ове полициске власти, да живо потраже лопова и покрађу, и нађеног спроведу Управи града Београда бр. 14465. Ноћу, између 13. и 14. ов. м. непознати лопов, увукао се у авлију Веље Живковића, овд. поштара, са станом у »Хилендарској® улици бр. 26., и из отворене собе украо му сребрн оат, оа два капка у вредности 20. динара. Моле се ове полициске влаоти, да потраже лопова и покрађу, и нађеног спроведу Управи гр. Београда с позивом на акт под бр. 13 620. Милан Ристић, из Књажевца, калФа кројачки код Марка Урошевића, кројача у Г. Ми-

БРОЈ 20 и 21

лановцу, 5. ов. мес. на опаоан начин извршио је крађу овоме мајстору покравши му дугмад за полициоке униформе, гајтане за еполете, па незнано где побегао. Њему је 21. год., стаса омаденог, развијен, црномањаот, ћосав, иде погурено. Нађеног треба стражарно спровести Начел. среза таковоког, о позивом на акт бр. 7 4 24. или Управи гр. Београда на бр. 13475. Стеван Аврамовић, из Петке окр. пожаревачког, 15-то годишњи осуђеник београдског казненог завода, слободњак и раденик обућарски у осуђеничкој радионици, 18. ов. м. у 12. часова у подне отишао је у варош и ношто се није вратио он је према томе оглашен, да је побегао. На себи је имао црно одело осуђеничко, на ногама ципеле. Њему је 35—37 год., отаса омаленог, бркова кратких црних, кад иде увек гледа у земљу. Нађеног треба спровести Управи београдског казненог завода с позивом на бр. 2517. или Унрави гр. Београда бр. 1 38 3 5. Милош ФилиповиЦ из Близнака, окр. пожаревачког осуђеник београдског казненог завода, који је био на раду у Кошутњаку, побегао је јуче ис-пред чувара са рада, без окова. На себи је однео један гуњ капу белу, пар веша и опанке ове државно. Моле ое све полициске власти, да Милоша живо потраже и нађеног спроведу Управи београдоког казненог завода, о позивом на бр. 254 8, или Управи гр. Београда 14180. Чарс В. Хедлај књиговођа редакпије »Бдуаминер® родом из Сан Франциска у Северној Америци 8. Фебруара т. г. удавио је овоју служавку Нору Фудер четрнаесто-годишњу девојчицу, пошто је предходно полно злоупотребио; затим је Чарс побегао незнано гди. Његов је лични опис: Има му 40 година, висок 5 стопа и 9 палаца, 180 Фунти тежак, косеугаоите мало проседе, лица пуног; без браде и бркова брија се.

Министаротво Иностраних Деда, актом од 18. ов. м. Бр. 5646. добио је ову слику убичеву оа описом и преко Управе гр. Београда наређује тражење, ако би овај олучајно црешао у нашу земљу. Полнцијским и општинским влаотима, препоручује ое да обрате пажњу на ово лице и у случају проналаока надлежно да поотупе. Акт управе Бр. 13.956.

Садржај : I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Просјаштво; 2) Телесне и смртне казне. — III. Поучно забавни део: 1) Непозната добротворка; 2) Војни лиФерант Никадов.; 3) Из страног света: 4) Записници из мртвог дома; 5) Мртва рука. IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: Тражи се. — Иотере.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 14