Policijski glasnik

СТРАНА 348

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 44

дедовођа и благајник општинског суда, полажу заклетву на своје звање пред свештеником. Законом о уређењу свештеничког стања, истина није одређена такса, коју би свештеник имао напдатити за ово чинодејство, ади овај посао није ) вршћен ии у оне посдове, које свештеник по чл. 5 поменутог закона има бесплатно да врши. Према томе, часнпци општински, који се заклињу, сами треба да награде овај труд свештеника скромном наградом, којом он опет треба да је задовољан, иначе треба ово исплатити из канцеларијских трошкова, као акт, који се обавља за рачун општипе; и, 6, По члану 202 закона о црквеним властима источио-православне цркве у Краљевини Србији, дужност је свештеника, да завађене супруге мири три пут, у размаку од по осам дана. Према томе, може се догодити, а готово тако увек и бива, да женска, која је из удаљенијега села у парохији, дође свештеничкој кући, и ту остапе за све време мирења од 2 4 дана, како се не би, нарочито зими и по рђавом времену, враћала у своје село и опет долазила свештениковој кући. Кад год стоји овакав случај, онда у самоме томе акту нема ничега неисправног, нити се због тога може да чини какав прекор свештенику. Шта више, овако је пружена могућност свештепику, да свакога дана, благим саветима, утиче на ону, која је свога мужа напустила, да се овоме врати, износећи јој значај и задатак брака, у коме није увек онако, како се замишљало, али који треба да је нераздвојан. У овоме се духу има разумети и уредба од 6. Фебруара 1 857 од В№212, која свештеним и осталнм властима ставља у дужност мирење завађених супруга. Према овоме, боравак ових распуштенца у кући свештоника, не треба криво разумети и силом правити закључке који нису онравдани, јер то уди угледу свештеника а једновремено казује и неисправност самих парохијана. Наравно, ми ово говоримо под претпоставком, да су свештеници исправни у овоме погледу, а ако би се они заборавили и иружали могућност да се на њих разложно виче, онда су ту старије власти, да их упуте на ред. Свакако, обудовљени свештеници требали би да избегавају држање ових жена у својим кућама, јер је са садашњим светом тешко изаћи ва крај. То, у осталом, захтева њихов рођени интерес.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Меиознатн лопови, 1. овог м-ца, са пијаце у В. Градншту, украли су Кузману .Тапковићу, тежаку из Кумана 1 кола нова, офарбана црном фарбом, и једну кобилу, длаке доратасте, матору 4 године, са прибором колским. Моле се све иолициске власти, да живо потраже покрађу и крадљивце, и у случају проналасиа, спроведу

ср. начелству у Вел. Градиште, с позивом на Бр. 14.380. или Упр. гр. Београда Вр. 32.448. Но1.у између 1. и 2. ов. м-ца извршена је крађа ствари у вредиости 150 димара, Миливоју Продановићу, овд. берберском калФи, код Живе Бајшанског; украђено му је и то: један пар црног салонског одела, ручни куфер, једна бела кошуља, три пара машдетна, један пар гаћа, једна дуванска кутија. По овој крађи решењем кварта теразиског, стављен је под кривичну истрагу и притвор Радисав Радисављевић, шегрт радње, али је у истом делу као главни саучесник брат његов Милоје Радосављевић бив. келнер, коме се сада незна где је. Милоје је из Обреновца, има му 21 година, лика смеђег, зову га Милоје (< Бокал. с< Моле се све полициске власти, да Милоја живо потраже, и нађеног спроведу Управи гр. Београда с позивом на Бр. 32.429. Ноћу 26 Овтобра, непознати лопов увукао се у стан Марије Школић, приват. овд. у улици Зетској бр. 4 и украо јој је следеће ствари: сребрн сат емалиран, карирапо ишаран, на оба капка. Један је заклопац мало изгребан. Један златан <( жужу," у облику броша, око кога су наређапа ситна зрнца бисера. На иовршини овог броша, израђена је слика, која нреставља л Цвеће, # с наличија је стакло, испод кога је слика. Жужу овај виси о ланцу, са ситнијим стварима; сребрн џепни сахат са два масивна капка, а на један је насликана човечија Фигура; два броша, један позлаћен са лажним каменом у облику корњаче. Други је емаљиран у облику листа; новчаник од зелене коже, у истом је била новчапица од 10 дипара; новчапик од шкољке, који се прелива. Потпуно нов, у њему је било 12 дин. у злату. Све ове ствари вреде 300 динара. Моле се све полициске власти, да за лоповом и покрађом, нареде тражење, и у случају проналаска спроведу их Управи града Београдз с позивом на Бр. 32.427. Лазар МарковиЦ осуђеник нишког казненог завода, побегао је 31. пр. м-ца у 2'/ 4 по подне, са рада нишког лозног расадника, Лазар је стар 23 године, средњег је стаса, у опште црномањаст, чела обичног, уста умерених, кад иде криви левом ногом од убода, браду брија. Моле се све полициске власти, да Лазара живо потраже и нађеног спроведу Управи нишког казпепог завода, с позивом на Бр. 2.385, или Управи града Београда Бр. 32.5 5 4.

К 0 Ј Е 0 В 0? У атару оцштине вел. орашке, близу „ Цариградског друма*, нађен је 18. октобра тек. год. овај леш непознатог човека у једној купи од шаше. Увиђајем власти и протоколом секције утврђено је: да је непознато лице ударепо по глави с десне стране неким гупим, тешким и тврдим оруђем, услед чега је смрт одмах наступила. Убијено лице има 25—26. год.. впсоког је стаса, добро развијен, главе дугуљасте, лица богињава, очију граорастих, носа пљосната, бркова малих и црних, горње усне посувраћене услед једног застарелог озкиљка због чега је и десни брк преломљеп у својој средини, уста великих, без

браде. Од одела нађено је на лешу, и то : гуњче са рукавима, испод гуњчета гуњ без рукава од истог сукна, чакшире од црпог сукна, црвен појас и двоје чарапе: једне вунене и шарене, а друге беле, кончане. До леша убијоног нађена је торба са овим стварима: једпа половна шајкача, једна бела капа — (( ћулав», једна лапена кошуља и једпе, старе лапене гаће, један дугачак нешкир за увијање око главе и један црвен опанак са црвеним прахом у истом. Судећи ио оделу, непознати је из исгочних крајева Србије, а по црвеном праху у опанку, он је, свакојако, био радник на каквој цигљани, па је, враћајући се с рада кућн, убијен од другова из користољубља.

Да би се утврдила идентичпост убијеног, а тиме у многоме олакшало и правилно вођење истраге, начелник среза орашког*) ФотограФисао је леш и актом од 3. тек. мес. Вр. 17.047 послао нам слику, коју износимо, са молбом: да власги наотану, те да се што пре сазна ко је ово лице?

") Начелник је среза орашког г. Властимир Ст. МаксимовиН, овчм и оваким радом он је доказао, да је исто гако добар иследник, као шго је и интелигентан полицајац. Ми би искрено желе.ш, да се н остали нолиц. чииовници, угледају у будуће на г. Максимовића, а нарочито у пог .Јвду узимаља исцрпног описа, као што је г. Максимовпћ у овом случају учинио. (Ур-)

Садржај: 1. Службени део. — II. Стручни и научни део : 1) О иследнику; 2) Проститутке и крадљивице; 3) Криминалитет младежи и алкохолизам ; — III. Поучно забавни део: 1) Незнани јунак; 2) Дилижанц из Вокера. — IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: Потере ; — Ко је ово.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ, - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 14.