Policijski glasnik

СТРАНА 392

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 49 и 50

отати на пут овоме или ономе, да иодиже грађевину, па наравно, није ое тако могло радити ни према Павлу. И, ако у истини стоји, да је он био принремио материјад, па чак погодио и мајсторе, а општина га омела у раду, те му материјал лежао четири године и он остао без пекарнице, онда он има права на накнаду штете од општине, ако, наравно, утврди све што је потребно за спорове овога рада, јер је опшгина била дужна : или да одмах експроприше имање, или да дозволи човеку подизање пекарнице по дооадашњој линији, ако му она није могла откупити кош, који је пред његовим имањем и изводи на нову линију.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ПОТЕРЕ

Леон МошиЦ мењач, из Београда, на преваран начин узео је од г. Бенциона Були трг. овд. 7 000 динара, да му за тај новац донеое аустро-угарске Форинте, и са овим новцем одмах ;е побегао. Он је висок, има 38 година, смеђ, рошав у лицу, нос приметно велики, кукаст и шпицаст. Моле се све полициоке влаоти, да Леона живо потраже, и нађеног спроведу Упр. гр. Београда Бр. 36.740. (При закључку листа извештени омо да је ухваћен Ур.) Редан —- Средоје — Митровић, скитачки Циганин, из Годовика, ср. пожешког, решењем суда чачанског од 24. новембра ове год. Бр. 31.168, етављен је под суд и притвор, за дело тепше новреде, коју је нанео Јанку Главоњи, из Горачића. Њему је 22 године. Моле се све подициоке власти, да Редана живо потраже и нађеног спроведу првоотепеном суду чачанском с позивом на Бр. 31.168. или Управи града Београда Бр. 36.84 6. Тешимир МишиЦ из Крагујевца који је служио код Боже Андрејевића, обављача из Крагујевца, 7. ов. м-ца око 4 часа по подне, украо је своме газди из џепа 9 0 динара у банкама. Крађу је извршио у соби где је Божа спавао. Тешимиру је 17 год., коое је омеђе, очију смеђих. На ногама је имао опанке са белим кајишима, на себи ведики зимски капут. Говори танким детињим гласом, ћооав је без бркова и браде. Моле се све нолициоке вдасти, да Тешимира брзо потраже, и нађеног опроведу начел. окр. краг^јевачког, с позивом на Бр. 19.761. (УБр. 36.728). Ненознатп крадљнвац, ноћу између 7. и 8. децембра, извршио је на опаоан начин крађу г. Драгутину Франасовићу, ђенералу, у улици Милоша Великог Бр. 9. Крадљивац је однео: један поздаћени и један пооребрени гаирит, који носе ађутанти Његовог Величанства Краља, 6 пари чарапа зимских јегерових, и двоје гаће и кошуље. Све ово вреди 3 5 дин. Моле се ове полициске власти, да крадљивца живо потраже, и у сдучају проналаска спроведу их Управи гр. Београда с позивом на Бр. 3 6.8 8 8.

Непознпти врадљивац, 3. ов. м. извршио је на опасан начин крађу г-ђи Даринки Чортановићки, удови, из Београда оа станом у Св. Савској ул. Бр. 7, и из ормана покупио јој је и однео ове ствари: пет прслука, пет пари панталона (по 1 пролук и панталоне црнкасте, 1 ирслук и иантадоне браон, и жућкаоте, остале затворене боје,) 1 пар мушког одеда, карираног, 1 грао капутзумски садрап карираном поставом, 1 браун зимоки капут чупав са браон оомотоком крагном и карираном драп поставом, два иберцига црна са црном поставом — све у вредности 250 динара. Браон 'зимски капут, нов је и правл.ен је код Марка Петронијевића, овд. кројача чију марку носи. Иберцигери ноои Иајманову марку. Моле се ове полициоке власти, да живо потраже крадљивца и покрађу, и у олучају проналаска опроведу их Управа града Београда с позивом на Бр. 36.041. Непознати зликовци, ноћу између 18. и 19. ир. м-ца, провалили су вајат Јовану Чупићу, земљоделцу из Липолиста, и из иотог однели су следеће ствари : 2 женоке хаљине, 1 мушку кошуљу, 2 женоке нове кошуље, 3 трубе платна тканог, од по 3 0 аршина, двоје мушке чарапе, двоје навлаке, 5 женских прегача, 10 канура вунице, 6 клупчета вуненог плетива, 4 кануре црног сатин Фула, 2 мосура пређе, 4 велика пешкира, 12 малих пегакира, 10 дечијих кошуља 1 врано чохано либаде, 1 вежено чохаио либаде са белом срмом. Моле се ове полициске власти, да лопове и покрађу живо потраже, и нађене спроведе начел. ср. мачванског о позивом на Бр. 22.579. (УБр. 36.310.) Непознати лопов, ноћу између 28. и 29. пр. м-ца, ускочио је преко ограде у авлију Петра Станојевића надничара овд. „Авалока® улица Бр. 7, и из отворене шупе украо ове отвари: 6 комада мушких кошуља од шиФона, 4 поткошуље јегерове, троје мушке гаће, две женске кошуље, једне половие панталоне штофане, кариране браон боје. Све у вредности 4 0 динара. Моле се ове подициске власти, да крадљивца и покрађу живо потраже и нађене спроведу Уирави гр. Београда Бр. 36.526.

аНерица" није учинио како казнимо дело. На ово је од Управе Београда која је уочила да је он чак и сликан под именом „Перица" стигао по „Перицу" врло непријатан одговор, да тај Перица није нико други до Драгољуб Милојевић „Јагодинче", тражећи, да јој ое он опроведе.

ИЗ П0ЛИЦИСК0Г АЛБУМА Ноћу између 2. и 4. марта ове годинс пцбегао је из пожарев. казпеног завода Драгољуб Милојевић, звани ([.Тагодинче®, проваливши зид апоане са још тројицом коцкара. Од то доба па све до пре 15 дана он се је вешто крио, виђајући се само но вашарима. Чим је побегао из затвора он је нромепио име и назвао се Перица — Пера Иетковић, те се је тако срећно провлачио, обмањујући и гголицијске власти, те је требало јогн мало времена, па да ое о »Јагодинчету" изгуби траг, чак га је под тим именом сликало и ваљевско окр. начелство, приликом Илиноког вашара у Ваљеву августа месеца ове године и слике му изнело у 30. и 3 1. броју ((Полиц. Гдасника 8 под горњим лажним именом. Међутим почетком овог месеца, њега ухвати начедник ср. јасеничког у Аранђеловцу и по што се и њему издавао за лажног 1) Перицу в , он је телеграфоки нитао ове подиц. власти, да

Тако је и ова тица са лажним перјем благодарећи изнесеним сликама у ранијим бројевима нашега листа, уловљепа и опроведена заводу, да издржи четворогодишњу осуду. Овај олучај нека порлужи за науку нолицијским органима, а ми износимо Драгољубову најновију ФотограФију по којој се лакше од оада може познати. Ниболц Кандић, по занимању столар, рођени брат Мијаила Кандића, порезника и оаучеоник овога у проневери од преко 7 0000 динара државног новца, који је са новцима нобегао у Бугарску, ухваћен је тамо у вароши Бургасу, куда је јамачно приспео да се укрца

у коју морску лађу па да умакпе у овет. Ову његову олику нашао је један полицијоки чиновник и поолао нам је преко Министарства унутр. дела, но ми ћемо Николу кад буде доведен у Србију, поново оликати и заједно са Мијаилом уз опширнији опис и начину бегања изнети у нашем листу.

Садржај : I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) МорФиноманија оа медецинско-судског гледишта; 2) Нроститутке и крадљивице ; 3) Напредак престуиности и узроци тога; 4) Како се стално може стати на пут профеоионалним преступима; 5) ((Ништи духом," — III. Поучно забавни део: 1) Анархиоте као убице. — IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: 1) Потере; 2). Из полицијоког албума.

ШТАМПА КРАЉ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА У/1. БР. 14.