Policijski glasnik

ВРОЈ 19

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 151

могла бити с вама да бдим над вама и да вас негујем за време те дуге и досадне болести на болничкој постељи. И једина је утеха што сте имали уза се своју мајку. Колико ли сам у души препатила, несрећниче? јер нисам добила ни речи од свога драгана. Нисам вам хтела показивати колико сам била ожалошћена. »Али зар то није чудно? увек сам мислила : болестан је, сувише слаб да би могао писати, и имала сам право. Да ми вечерашње писмо није донело вести, не знам како бих могла живети. »Будите добри те уверите свога пријагеља о мојој захвалности и моме дубоком аоштовању за његово дуго писмо, у којем ми казује све. »По ново сам среКна, хвала Богу! »Била сам дубоко ганута што сте ме у бунилу од грознице звали ио имену. »Није вам живот спасен ии за шта«. Тај чудни однос младе, романтичне Америчанке, која је хтела спојити, свој живот са судбином Пранчинијевом, био је чак и објашњење о правом покретачу онога страшног покоља. Он је такође био занесењак, па, како никад није снивао о другом богаству до о ономе које би му дала каква жена, вероватно је да га је то писмо, које је добио у очи злочина, без сумње и одлучило. По што ио то, ваљало је да отпутује за Америку, јер се тамо могао оженити оном коју је волео. За тај пут требало је новаца, убијао је да би га добио. И то је тако истинито, да одмах сутра дан после злочииа који је извршио можда због ње, прва му је брига била, место да мисли на своју безбедност, да отправи својој Америчанки под именом Хенриха Форстера, ову депешу: »Са свим изван опасности. »Идем у Ницу с мајком. »Пишите тамо, геа1ап1е. иХенрих с( . (Наставиће се)

ИЗ СТАРЕ П0У1ИЦИЈСКЕ АРХИВЕ Нашежу старјешини среза Бјеличког, окружија Јагодииског, Цјелоле каиетану СтеФану Михаиловићу Будући је примјечено, да уредба она, коју смо издали, у призрјенију ватана Низама Турски кои се пропраћују од Алексинца до Бјеограда, и на путу побјегну, не испуњавасе као што треба, јер низами једнако бјеже, а неватају се; зато обнављајући исту уредбу, ирепоручујемо вам, да учините наредбу, да се низами одма, како се дозна, да су гдје побјегли, с највећом итњом тражу и иохватају, и куда надлежи, отправљају, у противном случају, сирјеч у неиспунјенију уредбе ове подлежаћете строгому одговору. В№ 3242. 16. Августа 1837. у Крагујевцу. Вам благонаклони Милош Обреновик Књаз Српски По заповести кнежевој Паун Јанковић секретар кнежев.

Благородному Госнодину Цјелоиу Капетану и Старјешини Среза Беличског Отевану Михаиловићу. Дошло је до знања Његовој Свјетлости, да је нјеким Срезским старјешинама, Совјет под кијажеским именом послао мундире, за кое кнјаз до сад ништа зиао није; почему предписанием своим од 8. тек. № 103. изволјеомие височаише наложити, да средством циркулара мог, обзнаним свои Г.Г. Срезским Старјешинама, да мундири кое сте већ добили нису послате од Њјегове Свјетлости, и да вам слједователно на вољи стои, примити ји или вратити натраг, пак ји правити сами, гди кои оће, по прописаној Форми. В' слјед чега подужности и вама овимсе реченоме јавлјам, оставлјајући вам на вољи вашој. № 25. 9. Јануарија 1838. у Крагујевцу. Полковник Арсеније Андрејеви!.. Благородному Господину нјелому каиетану Старјеншни Среза Беличког окру. Јагодинског Стевану Михаиловићу Из Рапорта вашег од 13. т. м. № 28. видио сам штами јавлјате, дасу украдене новце почившег Г. Димитрија Георгиевића усуми 4730 гр. и 10 пара, на кое одговарајући препоручуем вам, да исте новце нађете кои је укро, закоје је и Нјегова Свјетлост заповједила, да поменуте новце нађете инаместо метете, или ћете ји сами платити. Ово због тога вама, се тако пише, што нисте оставили добре људе у кући, да чувају како кућу, тако и у њој налазеће се ствари, а и на коме сте кућу оставили; човек умро, жена овде, требало је дакле чувати. А најпосле, новце и друге скопоцјеније ствари, могли сге Исправничеству по препису предати, пак сад да неплаћате. № 234. 15. Фебруарија 1837. у Крагоевцу ПолкОвник Арсение Андрејевик

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Јанко Ђор1,евић, Милутин Ђор^евић и Милан ТомиЦ цигани џамбаси, који оу извршиди крађу коња у селу Шопићу, при.шком сировода побегли су између Смедерева и Гроцке. Јанко има 40 год., средњег раота, сувоњав, црн, има браду и бркове, од одела има на себи панталоне капут, на глави шешир на ногама опанке. Милутин има 18 год., оредњег раста, без браде и бркова, обучен је у гуњу и чакширама, на глави има шајкачу. Милан је стар око 20 год., висок, олабуњав, сувоњав, без браде и бркова. Од одела има на оеби панталоне и каиут, на глави шешир, боо је. Моле ое ове полициске влаоти, да Јанка, Милутина и Милана зкиво потраже и нађене спроведу начел. ор. у Лазаревац, с позивом на Бр. 5 3 63.

Коста Борисављевић, скитница из Крагујевца, извршио је 13. априла ове год., крађу ствари на опасан начин Јовану Максимовићу, кројачу из Крагујевца, по крађи је одмах побегао. Моле се ове по.шциоке власти, да Кооту живо потраже и нађеног сироведу, начелотву среза крагујевачког, с позивом на Бр. 587 6, УБр. 15959. Милутин Марковић звани „Мула", коцкар, опасан лопов, по занимању кобаоичар, оптужен је код начел. округа пожаревачког за оггаону крађу, исти је по извршеној крађи побегао незнано где. Милутин има 3 0 год., црномањаот, омален, сув, дугог лице, бркова малих танких, кад говори има крупан говор. Ио свему изгледа да је цигании скитач, одело мења. Моле се све полициоке власти, да Мидутина живо потраже и нађеног спроведу начел. окр. пожаревачког, с иозивом на Бр. 1 5960. Ноку између 27. и 28. пр. м. ове године непознати лопови, украли оу једну кобилу оа женоким ждребетом Груји П. Чобановићу, тежаку из Бигренице, и једног коња Петру Ј. Бабићу, из Бигренице а са њиве. Кобила је длаке црне, на челу цветаста, висока 138 см. стара 8 год., оа жигом т. Коњ је д.Јаке доратаоте, матор 8 година са жигом т, без других роваша. Моле ое све иолициоке влаоти, да крад' љивце и покрађу живо потраже и нађене спроведу начел. ореза параћинског, с позивом на Бр. 8102, УБр. 15762. Решењем начелотва окр. пожаревачког од 8. ов. м. Бр. 68 65. Утврђено је да се Лука Летровић, из Сиге, среза хомољског, одметнуо испод власти, и отпочео да чини казнима дела, придруживши се Сима Матерингићу или Илији Гизудовићу из Сиге, који су се такође одметнуди испод вдасти, због чега су објавом овог начедства од 29. априла ове год. Бр. 652 9, позвати преко „Српоких Новина," да се у року од 15 дана сами предаду власти. С тога у омисду одредбе чд. 2. закона о хватању и утамањивању хајдука објавом начелства, позват је и Лука да се у року од 15 дана пријави најближој влаоти полицис.кој, која ће га унутити начедству ср. хомољског, ако то у остављеном року не учини да ће бити огдашен за хајдука Лука је отар 27 год., раста омаленог, дежмекаст, бућмаст, у опште илав, усана дебелих, нооа великог. Од одела има: уоке чакшире и антерију са гајтанима од шајка, а на ногама има црвене опанке. Моде се све полициске власти, да Луку живо потраже и нађеног спроведу начелству окр. пожаревачког, с позивом на Бр. 6865. УБр. 1 5758. Миливоје МиладиновиЦ из Крњева среза орашког, округа смедеревског, осуђеник Управе пожаревачког казненог завода, побегао је са рада 10. ов. м., по подне. Он је осуђен на две године затвора за крађу. Он има 26 година, раста је средњег, коое и обрва омеђих, очи плаве, нооа иравилног, бркова танких плавих, браде ретке, плаве у шпиц, од одела има на себи: гуњ, чакшире, од сукна теоног, шубару и опанке. Моле се све полициоке вдасти, да Миливоја живо нотраже и нађеног спроведу Управи пожаревачког казненог завода, с нозивом на Бр. 1279.

ИЗ ПОЛИЦИСКОГ АЛБУМА Никола Ђор^евиК убица. У Лугавчини ор. подунавоког живела је Милица удова п. Симе Дабића, жена од својих 40 год. На пет година пре тога Милица је била жена Никодија Ђор-