Policijski glasnik

СТРАНА 180

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 22

Извесно је да би ово писмо, да га је Пранчини писао пре суђеља, било нов један основ за оитужбу. Пранчинн је доносио несрећу свим агентима који су га чували. Има други један но имену Ф... који је платио дугим уклањаљем из службе једну гадну шалу за коју је био крив. Онај беше написао нисаљком, у једном углу ћелије, на зиду: (Свршићо се)

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ ТРАЖИ С Е 21. Маја, ове годице нестало је Илије сина Мијаила Кочића, тежака на Калуђерице. Идија има 2 0 год., сувољав је, плав, па девој страни вмшс ува падази се бедега од изгоретине, и на том месту нема косе, од одеда на себи има: кошуљу и гаће, црвену реклу, капу шајкачу, иа ногама опапке, опасан је тканицама. Моде се све полициске власти, да Илију живо потраже п пађеног спроведу начед. среза врачарског, с позивом на Бр. 6132, УБр. 18005. Дан )1И ,а, кћи Милеве удове Љубомира Радосављевмћа, бившег казанџије, из Крушевца, 25. маја отишла је од своје куће незнано где и није се још вратила. Даници има 12 година, стаса је малог, косе и очију смеђих, са десне стране врага има бедегу од ницине, од одела нма на себи: једну сукњу адеву и реклу. Моле се све полицијске власти, да Даницу живо потразке и нађену спроведу начел. окр. пожаревачког с позивом иа Бр. 5385, УБр. 1 8374.

П 0 Т Е Р Е Ран1 ,ел Златковић — МитиЈ., земљодедац — зидар, из Речице, решењем суда лесковачког од 5. августа пр. год., стављен је под суд и притвор, због деда насидпе обљубе, над Маријом женом Антонија Стеваповића, тежака из Речице. Ранђед има око 40 год. Моле се све подициске власти, да Ранђела живо потраже, и нађеног снроведу лесковачком првостепеном суду, с позивом на Бр. 69 93, УБр. 18 48 9. Милорад Новаковић, иритвореник начел. ср. у Д. Милановцу, који је одговарао за више опасних крађа, 3 0. априда ове год., када је враћан снроводницима од првосгепеног суда неготинског, испред истих побегао је. Мидорад има 20 — 21 год., средњег је стаса, пун, плав, косе црпе гргураве, кад говори говори кроз зубе; од одела има на себи беле чакшире, црн гуњ, на ногама опанке, па глави шубару. Моле се све полициске власти, да Милорада живо потраже и нађеног спроведу начелнику среском у Доњи Милановац, с позивом на Бр. 91, УБр. 18008. Анта Вабушковић, мехаиџија, из Зајечара, који је под истрагом и притвору за крађу новаца, 31. маја ове годиие, у први мрак, побегао је из притвора. Он је висок, сувоњав у

Садржај : I. Добро нам дошао. побожности и милосрђа. — IV. Поучно заб 3) Криминадне белешке и догађаји у земљи.

лицу, плав, браду брије, бркова плавих подужих, у оделу црном цивилном, на ногама ципеле, на глави црни шешир са повећим ободом. Моле ое свс полициске власти да Анту живо потраже, и нађеног спроведу начел. среза десковачког, с нозивом на Бр. 8917. УБр. 18007. Код Радосава Живојиновића, из Погшкова, среза голубачког, нађена су два вода, за које се сумња да су крађена. Волови су длаке снво, доста угојени, волови су велики, дугачки само што су рогови код једног вола избачени више у поље, а код другог више изнутра. Оба су стара 6 — 7 год. Моде се све полициске власти, да живо потраже сопственике волова, и да их упуте начелнику среза голубачког, с позивом на Бр. 3510. УБр. 1 803 1. 3. овог месеца, непознато лице украло је златан сат са ланцем г. Светозару Поновићу, писару кварта падилудског, из његовог стана у дворској улици бр. 5. Сат је велики, златан са 3 капка, од којих су 2 спољна гравирана, а па унутрашљем стоји написано № 404636 Шсге На^пе с1гоа(;е 8р1га1 ћге§ие1; сћа1;оп 1 гиМз. Данац је жут кратак, има медаљон од пдавичастог камена, у који је утиснута једна глава шљемом. Моле се све полициске вдасти да лопове и покрађу живо пограже и нађене спроведу Управи с позивом на Бр. 18262, у исто време умољавају се куггци и продавци златних ствари, да лице које би сат продавало доставе одмах власти.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ

Ноћу 19. маја, непозиати лопов украо је из обора Станојка Нешића, земљоделца из Ристовца, у срезу пчињском, 16 брава оваца и 8 јагањаца. Истрага се води; кривци нису још пронађени. 20. Маја, на један сат пред мрак, убио је гром Мидицу ћерку пок. Милутина Вићентијевића, а дако повредит Манасију жену Милутина Рашковића, а и њено дете лако је повређено Сви су из Сепаца, среза лепеничког. Они су радили на њиви. Манасији и њеном детету ука зана је лекарска помоћ. 22. Маја, нађен је обешен код своје куће на дрвету Саво Нешић из Лозовика, среза бедичког. Сумња је пала на његову жену, да га је прво удавила па после прикачида иа дрво. Истрага је ггредузета. 22. Маја, Танасије Ристић, надничар, из Смедерева, нађен је мртав на путу у 5 сахати пре подне. Секцијом лекарском утврђено је, да је Танасије напрасно умро од парадизе у срцу. Ноћу 24. Маја, обесио се код своје куће 'Борђе С. Рашић, из Грахова, среза лесковачког. 25. Маја, у подне, у шуми седа Селачке, лако је повређен из пушке од непознатог лица Јеремија Живић, из Селачке. Нредузете су мере да се кривац пронађе. Станко Станојковућ, ковач из јасенице, војник 13. пет. пука, побегао је из команде и 2 6. ов. м. између 3. и 4. часова по поде убио се из пиштоља у својој кући.

II. Службени део. ■ — III. Стручни и научни вни део: 1) Пепенеда; 2) Кроза злочин. —

25. Маја, на утрини села Крушевице у ерезу жичком потукли су се Милорад Вучковић и Живко Полумирац ондашњи и у тој тучи Живко је Милорада кундаком од пушке ударио у леву слабиггу од којег је ударца Милорад 27. маја издануо. Досадањом исграгом утврђено је, да је Милорад био изазивач туче, што су пзјавили и његова мати и жена. Узрок је тучи тај, гнто Живко није хтео дати Милораду једну свиралу, коју му је на послугу дала мати Милорадова, већ је исту вратио овој, што је Милораду било криво, те се завадио са Живком. 27. Маја, око 1 сахата ноћу, Љубиша син Стојана Станојевића, председника оггштинског, |гз Крумара, враћајући се на колима из Ћуприје, својој кући, нападнут је на путу од непознатих зликоваца и заклан. По свој прилици убиство је извршено из освете према покојниковом оцу; са по.штичког гледишта. Предузета је строга истрага да се кривци пронађу. 27. Маја. око 7 часова у вече, Живан Милошевић — Бајичић, из Вакупа, обесио се у евојој ггојаги. Извршеним увиђајем и секцијом утврђено је да се Живан сам обесио. 27. Маја, у 1 сат но ггодне ударио јо гром у кућу Јеврема Деспића, из Церове, среза рађевског, и троје деце тешко оздедио, но која су још мало у животу. Лекарска номоћ одмах је указана. 28. Маја око три часа по подпе погинуо је од грома у селу Црном Врху, среза Јабланичког, округа врањског, Адекса Ранђеловић, из Гргуровца, а тако исто тешко је рањен Ве.шчко Пејић, из Црног Врха, који је до Алексе близу стајао. 29. Маја у подне у селу Секуричу, срезу левачком, два часа падала је јака киша са крупним градом, која је учинила велику штету. За време ове непогоде погипула је од грома Дена жена Милисава Крстића, онд., а њен муж Милисав опаљен је мало, али жив остао. 29. Маја око 2 часа посде пола ноћи погинуо је од Финансијских стражара на „КадиБогази 0 Лазар Петровић, земљоделац из Новог Корита у срезу тимочком, кога су ухватили у кријумчарењу. 30. Маја, око 7 часова у вече у свађи убио је пиштољем Ђорђе Јаковљевић, земљодедац из Ћуприје, Димитрија Ружића, земљоделца онд. Димитрије је живео 4 часа и око 12 часова у ноћ умро. Узрок је међусобна зађевица око неких ситница судских, јер им је кућа до куће. И један и други имају ггородице. Убијени је стар 30 — 35 година и познат је као свађалица. Убица се сам влаоти одмах јавио. 30. Маја око 4 часа гго подне непозиати арнаути из заседе напали су нашу патролу између караула „Шумљак" и „Превитички вис" у срезу копаоничком и тешко ранили редова Јеротија Марковића и Даринку жену Радомира Аћимовића из Вукојевца. Пстрага је предузета. 31. Маја, Коста Жикић, тежак из Лагинца у срезу сврљишком у међусобној свађи око деобе тешко је повређен по глави од своје браће, од које је повреде истога дана у вече умро. Кривци су похватани и дедо су признали; стављени су одмах у оков и притвор.

: 1) Борба против злочина; 3) Експлоатације . Службене објаве: 1) Тражи се; 2) Потера;

ШТАМПА КРАЉ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА У/1- БР. 14.