Policijski glasnik

СТРАНА 214

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 28

угледу свога положаја свагда се бранити. А неправедно и злонамерно нападнути и нападани наћи ће у мени, као своме шефу, свагда нриправног и одлучног заштитника. ПБр. 16329. 5. јула 1903. год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Стој. М. Проти-ћ с. р.

ЗАКОН о ОПШТИНАМА од 21. марта 1902. године, лраиен у живот уставом од 5. јуна 1903. (Свршетак) XII. Е а з н е Члан 157. Да се казне губитком плате од месед дана: 1. председник и деловођа, ако у случајевима члана 34. не би сазвали општински збор на време; 2. ако не би до остављеног рока чланом 21. овога закона саставили гласачке спискове или би спискови били неисправни; 3. председник и благајник, ако у остављеном року чл. 129. не би саставили и одбору поднели на претрес општииски буџет; 4. ако у остављеном року (члан 135. и 136.) не би саставили и одбору поднели на преглед општинске рачуне. Члан 158. Да се казне оиоменом, а у тежим случајевима губитком плате до 15 дана: председник, кметови и деловођа, ако не би у остављеном року извршили ма какву наредбу државних власти на закону основану, а коју су били дужни извршити, или би показали неуредност или немарљивост у извршењу закона или законских наредаба државних власти. Овим се не мењају прописи других закона по којима би они имали да раде и да одговарају. Члан 159. Да се казие са 50 до 150 динара: председник и чланови гласачког одбора, који не би хтели потписати записник о раду на општинском збору, или би без оправданих разлога напустили рад. Члан 160. Да се казне : у сеоским општинама од 50 до 100 динара, а у варошким са 100 до 300 динара, они који су изабрани за ошптинске одборнике или заменике, иа се не би хтели тих дужности примити, и после одлуке одбора којом је њихова молба о непримању одбијена. Члан 161. Ако општински одбор не би у остављеном року (чл. 135. и 137.) прегледао општинске рачуне, да се одговорпи одборници казне са по 50 до 150 динара. Члан 162. Да се казне са 20 до 150 динара одговорЕш одборници или заменици у олучају члана 155. овога закона. Члан 163. Који одборник или заменик не оправда свој изостанак од седнице одборске, казниће се: у сеоским општинама од 2 до 5 динара, а у варошким од 4 до 5 динара.

Исто ће се тако казнити и онај одборник, који оде из седнице пре свршетка, а не оправда се. Члан 164. Да се казни са 50 до 150 динара новчано, или затвором од 5 до 15 дана, онај који дође на збор с оружјем или оруђем употребљивим за, бој. Члан 165. Сваки орган општпнске власти, који пропусти или одрече што учинити, што му овај или други који закон ставља у дужност, или спречи кога да се користи правом, које му овај закон даје, или му повреди какво право, — казниће се новчано од 10 до 100 динара, ако овим законом није за то прописана нарочита казна. Члан 166. Они, који насиљем или претњом снрече једнога или више грађана да употребе своје гласачко право, казниће се са 50 до 100 динара. Члан 167. Ко на општинском збору намерно повреди, уништи или однесе ма какву исправу о изборима, казниће се са 150 до 300 динара, или затвором од 15 до 30 дана. Члан 168. Казне, по тач. 2. чл. 157. и казне по чл. 159., 165. и 166. овог закона, изриче надлежан првостепени суд, по тужби приватнога лица или надзорне власти. Казне по чл. 160. и 163. изриче општински одбор. Све остале казне, иредвиђене овим законом, изриче надзорна власт. Све казне, осим оних које изриче првостепени суд, изричу се по службеној дужности, или по тужби приватних лица. Све казне, које по овом закону изричу државне власти, изричу се у корист државне касе а оне, које изричу општинске власти, изричу се у корист општинске касе. XIII. Жалбе и рокови Члан 169. Жалбе противу решења и одлука надзорне власти изјављују се Државном Савету, осим случајева где је изречно овим законом друкчије наређеио. Жалбе противу решења председшша или општинског суда или одбора, којима се изричу казне над општинским часницима или одборницима и службеницима, изјављују се надзорној власти. Жалбе противу избора опгатинских часника, као и противу сваке неправилносги у зборској радњи, изјављују се Државном Савету. Члан 170. Све жалбе по овом закону изјављују се у року од пет дана од дана саопштења одлуке или наредбе, а противу радње општинског збора од дана кад је био збор. Дан саопштења или дан збора не рачуна се у рок. Ако последњи дан одређеног рока пада у празник, жалба се може поднети првог дана после нразника. Члан 171. Жалба се предаје непосредно вишој власти или оној власти, противу чије се одлуке жалба изјављује. Жалба се иредаје лично или преко поште. Жалба, предата иошти на повратни рецепис, сматра се као да је предата самој надлежној власти.

Члан 172. Кад надлежна власт не донесе по жалби у законом року одлуку по овом закону, сматра се да је жалитељ одбијен, и он тим самим добива нраво жалбе вишој надлежној власти, ако није за којп случај овим законом друкчије наређено. Надлежна виша власт извидеће: постоји ли навод жалиочев да није примио решење нил№ власти, па кад се о томе увери, узеће у разматрање и решење саму ствар. XIV. Закључна иаређења Члан 173. Избори председника суда и кметова вршиће се редовно у општинама месеца децембра, у прву недељу по Светом Николи; а избори општинских одборника и заменика, у другу недељу по Светом Николи. Ако се за време трајања дужности ггредседника суда, кметова, одборника или заменика неко место упразни и нов избор на упражњено место изврши, онда овим новим оиштинским часницима дужност траје до првих редовних избора. Члан 174. Све несклопљене општинске рачуне из прошлих година, како касене тако и остале, дужни су рачунополагачи од тих година склопити и одбору гга одобрење поднети, па их свршене на разгруписане општине иоделити. Ово ће дужни бити извршити за два месеца, од дагга кад овај закон ступи у живот. Склапање рачуна ни у ком случају не може задржати разгруписавање и снајање нових општина. Члан 175. Ако рачунополагачи тих општина рачуие не склопе у одре^еном року, или их склопе гга их одбор не прими као исправне, — ноступиће се по овом закону. Члан 176. Ако општински суд у року, који је одређен чл. 95. тач^ 1. овог закона, не цоппше, премери и убаштиии општипско и сеоско имање, онда ће то извршити надлежна надзорна власт о трошку општиие у року од три . годигге. Члан 177. Свака општина, најдаље за три године, дужна је саградитп зграде, предвиђене у члану 14. овог закона; а у року од шест месеци, набавити' касу за општинску благајницу. Ако ово не учини у томе року, зграде ће подићи и касу набавити надзорна власт о трошку дотичне општине. Члан 178. Иравила о деловодству, иисмоводству и уређењу општинске архиве прописаће мшгистар унутрашњих дела у року од шест месеца од дана кад се овај закон обнародује. XV. Нрелазна наређења Члан 179. Општине, које се затеку кад овај закон ступи у живот, остају и даље, док се по прописима овога закона не споје или не раздвоје. Члан 180. Први избори председника ошитинских судова, кметова, одборника и заменика извршиће се по овоме закону у свима општинама, у року од три месеца од дана кад се овај закон буде обнародовао, и вредеће за председника и кметове до прве недеље по Светом Николи 1904.; за половину одборника и заменика до друге