Policijski glasnik

СТРАНА 244

ПОЛИЦИ ЈСКИ,, ГЛАСНИК

БРОЈ 30 и 31

Изнооећи њихове сдике , Управа [Београда моли власти и грађанство за извештај , да ли

Јован су они још где извршили какву крађу, понјто је вероватно , да се само на овим двема нису зауставили.

КРИМННАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ 8. јула око 6 сати но подне Стојан Станојловић, из Милатовца, у срезу хомољском, у свађи са тастом Стојаном Аврамовићем, својом женом Милевом п свастиком Јаником, у својој авлији убио је Стојана, своју жену тешко ранио, а свастику лако повредио па некуда нобогао. За Стојаном дигнута је нотера да 1е ухвати, а власт среска на лицу места води живу истрагу. НоКу између 12 и 13 јула, пестале су две кобиле из пашњака атара општине кугињске, Драгомиру Марковићу из Забрежја од којих је једна сгара 10—12 год., длаке бледо доратасте, на сапима има белу белегу, и на леђима такође има белеге беле, на два места по мало у предње и задње ноге опала длака од вршаја, жигосана државним жигом (( 0 <( , ведичине средње. Друга је мало мања стара 7 год. длаке отворено доратас/ге, у десну задњу ногу ћопава —

рамље — и мало јој мања нога — десна — на једиој предњој нози копита бела. Грнву прва носи са десне а друга са леве стране. Начелство среза посавског, окр. ваљевеког. актом Бр. 55 42 моли за живо трагање крадљиваца и покрађе. Акт уираве града Београда Бр. 22642. /4. јула Јоваи Луковић из Лииовца среза гаковског обесио се у својој згради. Узрок је Дуготрајна болест. И. јула. између 7 и 8 сати у иече непознати зликовац запалио је једпо сеио и један стог јечна Милораду Алексићу, из Горње Сабинте, округа мораиског, те га том паљевином оштегио са 19 0-80 дннара. Предузета је мсграга за ироналазак злнковца. 15 јула Павле Бојовић, пз Брђана среза л.убпћског обесно се у својој зградп. Узрок је дуготрајпа болест, ^ спфилпс. 15, јула око 9 сати про иодне, Златан Маринковић, из Липовиа ср. власотипачког затекао је у своме забрану Станка Ђурића, онд. са стоком, ту се са њиме свађао и Станка је са секиром убио. Златан је у рукама власти и дело признаје. 15. јула Михаило М. Ђорђовић, из Кунова. среза иољаничког убио је из пушке Наталију кћер Јована Стојаповића, онд. па незнано где побегао. Наређено је трагање за убицом. 16. јула у 9 сати ире подне кад је сав народ био у пољу на раду, пет непознатих разбојника под маском ушли су у кућу Богоја Радосављевића , из Душманића окр. пожаревачког која је на крају села до шуме, његову жеиу Миљу тукли, везивали и изиудили и однели по казивању Богојевом 50 0 0 динара у банкама српским, 80 дуката у жепском накиту, два велика дуката, две златне ћошајлије и једну пушку острагушу. Истрага је иредузета, да се разбојници пронађу и похватају због чега су и жаидарми иослати у срез. Ноћу између 16. и 17. јула непозиати лопови нокралн су: Живку ОлдатовиЈЈжу, из Мојковића једне пове таљаге жутом Фарбом ОФарбане и Флодроваие, Матији Маркови1.у једно бок седло половно са ћебетом и уздом, Нетру МитровиКу коња, длаке зелене, старог 8 год. са жигом ,>Т", висок 148 см. репа нрикуса, г ВорЈ,у Станкови1.у, цигљару коња длаке вране стара 8 — 9 год. са жигом »О®, на челу цветаст. Начелство округа иодринског актом Бр. 93 46 моли за тражење крадљиваца и покрађе. Акт унраве Београда Вр. 22 40 1. Нођу између 17. и 18. јула, нађен је мртав на сеоском путу Милоје Срећковић, из Каменице среза подгорског. Истрага је предузета. 18. јула Коста Голубовић, бивши чувар гаума, родом из Јагодине нађен је мртав у арачлином потоку, окр. моравског. Ирема свима око.шостпма копстатовано јв, да је Коста извршио самоубиство. И. јула Војислав Марковић, чувар државних шума у срезу алексиначком, пађен је у државној шуми убивен и у земљу закопан. Убили су га: Мидан Милосављевић, Василије Првуловић и Гаја Јанковић, тежаци из Мозгова који су дело потнуно призналп.

15. јула Алекса Радуловић, из Трешњевице, сроза драгачевског, случајно је погинуо секући дрва. 16. јула Ђорђе Васшвевић, морнар са лађе (( Рам" српског бродарског друштва, око 1 0 сати пре подне, прелазећи са обале дунавске код Костолца иа лађу, случајно је пао у воду и удавио се. Леш његов извађен је из воде истог дапа у 4 часа по подне. Пошто је утврђено, да јо он случајпо пао у воду , то није предузилана никаква кривична истрага. 17. јула Стеван К. Илпћ, из Живаца, среза пожаревачког, радећн на својој водоннци иа роцп Моравп, иопажњом пао је у Мораву и удавно се. 19. ЈЈла око 1 1сати пре подне у радиопици Стефаиа Пиколпћа, баруџије из Пожаревца, из пехата овог, десила се је експдозија израђеног барута. У том моменту био је у радпопици дечко Радомир, оии Таиасија Ђорђевцћа, жандарма, дечко јо од 9 годииа, од експлозије опечеи је и попређен тако много, да је 20. јуда око 9 сати умро. Истрага је предузета. 19. јула, око 5 сати по подне погинуо је сдучајно Живадин, син Љубомира Аврамовића из Гредетина, округа нишког. Живадин је био као мало дете од ^^Дмеоеца у љуљци, која је опет била закачена о мотку. У љуљању мотка се откачи и удари Живадина по глави, од кога је ударца умро. Иотрагом ое иијо породида оумња да је Живадин од кога намерно или насилно убијен. 22. јула. У међусобној свађн око песка Мидивоје Шишмановнћ и Коста Сацић, из Аранђеловца, гешко су повређени. Косту је повредио Милпвоје из пушке, а Миливоја је иовредио Коста ноЈкем. Иотрага је предузета.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Конфереиција свршених нравннка. 2 0. пр. месеца одржана је у Београду у хотел (( Такову" конференција подицијских чиновника — свршених правника, која је била добро посећена. Циљ сазива конферепције био је тај : да се па надлежпом меоту изради пзмена у закону о правозаступннцима у коме би се унела допуна, да се адвокат. кандидатима призна у приправничку ираксу и време проведено у полицијској службп. На коиференцији је решено : 1, да се у том смислу подпесу мотивисане предотавке како г. миниотру правде тако и првом сазиву Народне Скунштине; 2, да се за ову отвар ангажује наша штампа; и 3, да се образује одбор од три лица који ће ове предотавке израдити и наћи начина да их што већи број полнцијских чиновника правника потпише. У овај одбор изабрата оу ова лица г г. Душан Алимпић, члан уираве Београда; Милан Радојковић, бив. ср. начелник; Војислав Милошевић Милорад Јовановић, Д-р Љуба Мајсторовић, Драгутин Пешић, и Димитрије Грудић, писари упр. Београда. Ми с наше стране желимо оваки успех овоме предузећу полицијских чиповиика — иравника јер надазимо да они бар толико исто могу стећи практичнога знања у својој струци, кодико и судски чиновиици.

ЦЈТАМПА КРАЉ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕ.ДНИК Н ДИМИТРИЈЕВИЋ ДОСИТИЈЕВА УЛ- БР. 14-