Policijski glasnik

БРОЈ 41. У БЕОГРАДУ, НБДЕЉА 12. ОКТОМБРА 1903. ГОДИНА VII ^ОО <000 ОУ5 <000 О ОО О ОО ОО О ООО ООП ООО ООО ОСЛ> ОСО ООО ОООООО ООО ООО ООО ООО ООО ООО ООО ООО ООО сг? 1 ? ООО ООО (>50 суур (^ОО СУУР ООО ООО е/УД с/уз осо сг?о ооо осд ооо с<оо сгур ооо ооо с«оо ООО С<ОР оос ПОЛИЦИЈСКИ глдсник ШЧНИ ЛИСТ ЗА ПОЛИЦИЈУ ВЕЗБЕДНОСТИ И АДМИНИСТРАШР ПОЛИИИЈСКИХ И ОПШТИНСМХ ВЛАСТИ с/уо < ооу ооо ооо с//з аоо аоо д^с с / уд с / уз ао^ с<оо с / у > с < оо ос ^ е/?о асс с<у) аес с*оо аоо аоо (уу: аоо <ооп аоо аоо <ууа с<оо ооо ооо соо оос ооо с<оо ооо аоо јуу с / јо ооо аоо оу > с <? о сг^ с < у с / у 7РЕЂ7ЈЕ 0ДБ0Р МИНИСТАРОТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА аоо аео ооо сг ?о оор - ооо с^о ооо оу Сгоо ооо с.оо с«оо ооо оооооо с «оо ооо с«оо с «со ооо с<оо су?о с /? о с « оо е/г. 'с «оо суур ооо ооо сг ?о руо ооо ооо ооо ооо <осп> <ооп ооо оог> с/уз с/ур осо с>оо ооо с<оо

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Народна Скупштина у седници сзојој од 4. октобра ове године, решила је да се изврше нови избори народних посланика и то: у округу пиротском за једног посланика с условима из чл. 95. Устава земаљског; у округу моравском за једног посланика с условима из члана 99 Устава земаљског; и у вароши Књажевцу. Према томе решењу Народне Скупштине, указом Његовог Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а но саслушању Министарског Савета, на основу члана 100. Устава земаљског и чл. 2. и 93. закона о изборима народних носланика, наређено је: да се на даи другог новембра ове године изврши нов избор народних посланика: у округу ииротском за једног посланика с усдовима из чл. 95 Устава земаљског; у округу моравском за једног посланика, с условима из чл. 99. Устава земаљског; и у вароши Књажевцу, за скупштинску периоду : 1903., 1904., 1905. и 1906. године. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 8. октомбра 1903. године у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар 1., благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, поставити и то: за писара прве класе среза јасеничког, округа смедеревског, Миливоја Хаџића, писара исте класе среза орашког, истог округа; за писара друге класе среза орашког, Марка Палића, писара исте класе среза јасеничког, округа смедеревског, — обојицу по молби; и за писара друге класе срезајасеничког, округа смедеревског, Ђорђа Матића, бившег ереског писара исте класе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 4. октомбра 1903. године у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I., на нредлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 34. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Савета, од '26. септембра 1903. године, Бр. 5908, које гласи: да се Д-р Љубомир Ненадовић, лекар, родом из Панчева, по својој молби, прими у српско поданство, заједно са женом Софијом и малолетном децом: Софијом и Љубомиром, изузетно од §. 44. грађанеког закона, пошто је поднео уредан отпуст из свог досадањег поданства. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 1. октомбра, 1903. године у Београду.

ОАВРЕМЕНА ДАКТИЛОСКОПИЈА

(Свршетак) По што смо изложшш суштину нове методе, да видимо сада колико је њена апсолутна а. колико релативна вредност? Другим речима, покушаћемо да овде утврдимо вредност дактилоскопије у односу ка бертилонажу, обраћајући том приликом нарочиту пажњу на ова два питања: 1, Је ли дактилоскопија у стању да потпуно замени бертилонаж, или ће му само служити као драгоцена допунаР 2, Је су ли резултати дактилоскопије и бертилонажа неоспорно тачнир Као што је познато, бертилонаж се састоји из ова три главна дела: живих слик а (дескриптивни опис), антроиометрије (само мерење) и исаитивање особених знакова (опис помоћу особених знакова). У самој ствари, идентиФикација ночива на живим сликама и особеним знацима, док антропометријско мерење служи искључиво за класиФикацију. За свакога, који колико толико познаје систем Бертилонов, биће потпуно јасно, да правилност класиФикације зависи једино од тачности мера, код којих на жалост, увек има омањих грешака. И сам Бертилон, увиђајући овај неоспоран Факт, израдио је таблицу допуштених грешака која износи: г~ч 1л ш «3а мере стаса / » » ширине руке ■ ■ • ■ 10 „ „ » трупа 7 „ » » дужине главе • ■ • • 0'5 „ » » ширине » .... 0 - 5 » „ » десног уха 15 » » » леве ноге 1*5 »

За мере средњег, левог прста • 0 - 5 тт . » „ домалог » » • 0-75 „ „ » левог лакта ■ • • • 1*5 „ И ако су ово сасвим мале грешке, и ако антроиометрија, као што рекосмо, има споредну вредност у систему бертилоновом, ипак није искључена могућност, да се услед једне веће грешке приликом мерења извесне личности, њен картон погрешно класиФицира. и тиме са свим онемогући успешна идентиФикација ове личности. Из овога опет излази, да је за личности, које се баве мерењем, неопходно нотребно потпуно и брижљиво изучавање система бертилоновог и његових појединости. У Француској, на пример, чувари затвора, којима је овај посао поверен, морају претходно посећивати курс код самог г. Бертилона у Паризу. Недавно је учињен још један и, но моме мишљењу, основан прекор систему бертилоновом у погледу компликација његових картона и нетачности мере јагодица, која је заменила негдашњу меру левог уха, и која се мења са дебљином или опадањем дотичне индивиду-е. Ово није једина измена коју је г. Бертилон у своме систему учинио. Од год. 1894, на његовим картонима фигурирају у велико и отисци палца, кажипрста, средњег и домалог прста десне руке. При свем овом, бертилонаж, чији су одлични резултати и сувише познати да би се метода могла у основу нападати, води неосаорној идентичности својим живим сликама и особитим знацима. Да ли се то исто може казати и за дактилоскопију ? Захваљујући савршеним јужноамеричким радовима данас се на ово питање може са нозитивношћу одговорити са: да. Они — ови радови -— доказали су, да отисци прстију остају стални и непроменљиви за све време трајања егзистенције. У овом погледу дактилоскопија има надмоћност над бертилонажом, јер док се овај може са успехом применити тек на личностима, које су достигле нотпуно Физичка развића свога тела, дотле се дактилоскопија може применити и на личности од 6 месеци са истим успехом као и на личностима најнознијег доба старости. Ова могућност дактилоскопије да буде примењена свуда и у сваком случају, а нарочито приликом констатовања идентичности малолетних криваца, чији број из дана у дан расте, сачињава једну од најглавнијих користи њене унотребе као средство за идентиФикацију.