Policijski glasnik

БРОЈ 18

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 143

без овога права олужбенооти , не би никако могао ући у евоју кућу. Ово се могло догодити само тако, што Нестор за време пописа дућана није био у месту, ■ге да нагласи своје право службености, а Павле је, опет, као сопотвеник дућана, то прећутао било намерно, било случајно. Кад ое Нестор вратио са иородицом и покушао да уђе у овоју кућу, нови оонотвеннк дућана не даје му то, позивајући ое на тапију, из које се види, да је он купио дућан без икаквог ограничења у уживању па и службенооти Неоторове. Насгаје сада питање, шта да ради Нестор у овом олучају — На ово питање одговарамо: Кад је власт погрешила, па при попису дућана није разабрала било од сопственика, било од суседа, да ли на овом имању има који право службености, па да оа тим терегом и прода имање, онда Нестору не остаје нипгга друго, него да. код Првоотепеног Суда тражи нраво службеноотн , који ће му га и досудити , тим ире, што ће се утврдити да га је он и раније имао. Овај, опет, олучај, треба да поолужи полидиским влаотима као пример, те да од сада, при попису имања, увек разбирају : стоје ли каква ограничења у уживању, па да ое то у оглаоу за продају нарочито истакне, и са тим теретом и прода, како се после људи не би излагали трошковима и парницама. 0 овоме, у ооталом, постоји и распис г. Министра унутрашњих дела, од 1. јула 18 72 године, НБр. 1 8 90, који о овоме случају даје пажљива упутства и регулише га. III. «У атару наше општине, поотоји један градић, о коме г. Милићевић, у овојој књизи { ,Кнежевина Србија," вели, да је творевина Римљана, кад су продирали овамо на иоток. Овај градић прилично се одржао до сада, али од неког времена сељаци су почели да му руше спољна платна — зидове, носећи камен за своју потребу. Све наредбе, што их је оиштиноки оуд издао да ое ово не руши, оотале оу без успеха, јер још није нико кажњен, па свет види да је то само плашња. А ннје, оиет, нико кажњен зато, што у закону кривичном нема одредбе, која би регулисавала ове одиошаје и прописивала казну. Моли ое уредништво за потребно обавештење и упут по овоме, како би ое стало на пут рушењу ове старине?® — На ово питање одговарамо : По §. 248. грађ. закона а што је год, но природи својој или по уредби земаљској општенародно или правитељствено добро, оно нико оеби црисвојити не може." Градови и све оличне творевине ранијега времена, цо превасходству улазе, по прнроди својој, у својину државну. Ирема томе, овака повреда ових градова, повреда је државнога добра, која ое казни по Ј. 37 5 т. 1. кр. закона, па је тако требало да суд поступа и у случају, који је предмет овога питања. Рушење старина нарочиго је забрањено Височајшом уредбом од 9. Фебруара 1844 год.

ВБр. 13 7. али она носи карактер оаветодавни и не прописује казну, зато ое ова мора тражити у кривичном закону, у поменутом наређењу.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Драгиња — жена Ми ивоја Тодоровића, гежака из Чибутковнце, побегла је 2 јануара ове год. од свога мужа и није ое ни до данас вратила кући. Драгиња је стаоа малог, пуна, плава, иа левој руци има белегу. Нађену греба упутити Управи града Београда о позивом на Бр. 18.843. —♦ОГЛАШЕНИ ЗА ХАЈДУКЕ Божа Димитријевић и Бдагоје — Блажа — Миљковић, из Језера, среза деспотовачког, који ое налазе у беготву, почини.ш оу више казнимих дела и због овога су решењем начелства округа моравског од 20. априла ов. год. Бр. 4951, а на оонову чл. 2 закона о хватању и утамањивању хајдука позвати, да се у року од 15 дана, пријаве најближој власти. Оглас је изашао у 89 броју „Српских Новина" од 2 5. априла ове год. Па како се Божа и Благоје нису у остављеном року пријавиди ни једној полицијској власти, то је начелство округа моравског, решењем својим од 11. маја ове год. Бр. 5884, а на основу чл. 3. зак. о хватању и утамњавањивању хајдука огласило Божу и Благоја за хајдуке, с тим да је од сада овакоме слободно убити их. Божа има 23 год., раста је високог, у лицу плав, ћосав, очију плавих, коое смеђе, два зуба су му избијена; од одела има на оеби : чакшире тесне, антерију од црног шајака а на глави дугачак Фес са дугачком кићанком. Од оружја има кратку пушку иидобијевог система, која је преправљена за муницију од пушке маузеровог система, револвер велики са црним дрвеним корицима од пет пука. Блажа има 20 год., раста је омаленог, дежмекаст, у лицу црномањаст, очију црних, бркова танких, црних, брија се, коое црне; од одела има на себи чакшире уоке, антерију од црног сукна, на глави велики црвени Фес са дугачком кићанком; од оружја пушку кокинку са доле заврнутим чепом. Позивају се све полициске власти, да Божу и Благоја најживље потраже и нађене опроведу начелству округа моравског, с позивом на Бр. 58 84.

П 0 Т Е Р Е Душан Марковић, скитачки Циганин, притвореник код начелника среза алексиначког, за крађу коња, нобегао је 0. ов. м-ца из притвора. Душан има 18 год., стаса је средњег, црномањаст, очију црних, већих, са дугим трепавицама, има мале бркове. Иозивају се све полициске власти да Душана најживље потраже и нађеног спроведу начеднику ореза алекопначког о позивом на Бр. 8141. УБр. 1 5.8 44. Мртво нађено дете, нађено је 4. ов. м-ца у бари «Венецији,» у близини жедезничке станице. Како је оекцијом утврђено, да овде ностоји злочин из §. 10 4. казн. зак. то се моли свако, који би ма шта оазнао , што би могло

допринети иотрази, јави уредништву или кварту савамалском, код кога ое истрага води. Јован Николић., момак Страшимира Миливојевића, кројача из Крагујевца, извршио је крађу своме газди и побегао. Јован има 13 год., раота је средњег, у опште је плав, од одела има на себи : сукнени гуњ, штофане панталоне, на глави шубару. Позивају се све подицијске влаоти, да Јована потраже и нађеног опроведу начелотву окнуга крагујевачког, о позивом на Бр. 7340. УБр. 10.200. Милан Младеновић, из Суве Мораве, притвореник среза леоковачког, побегао је из пригвора 11. ов. м-ца, где је одговарао за дело из §. 2 00. Милан је отаса средњег, добро развијен, снаге пуне, лица округлог, носа обичног, очију жућкастих, косе омеђе, стар је 19 — 20 :од., бркова нема. Позивају се све подициске вдасти да поменуто лице потраже и нађеног спроведу начелнику ереза лесковачког, с позивом на Бр. 10.014. У т Бр. 10.088. Симо Бодловић, војник пешачке пуковније у Загребу, на дан 1. Фебруара ове год., извршио је са још једним другим — војником — убиотво над неким оитничаром Љубићем у Кардовцима, па по том побегао. Сима је родом из оела Брковице општине чемерничке у Хрватокој, има му 20 год., вере правосдавне, по занату је олово-слагач. Висок је 174 см.; косе очију и обрва црних; нооа

шпицастог, лица и браде округлих; има мале црпе бркове; на глави и на једној руци имао је раие, а и једно око позлеђено. Говори српоки, нешто зна и мацарски, немачки, бугарски, грчки и турски. На молбу овд. ауотро - угарског консулата, који држи, да је убица код нас пребегао, позивају ое све наше полиц. и општиноке аластп (а и приватна лица) да овог убицу потраже и на случај проналаока да га под јаком стразком опроведу управи града Београда. I • «ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Милан Петровић — „Гиљанац." Ноћу између 5. и 0. ов. м-ца извршена је оиасна крађа Браћи ТЈеи, пооластичарима овд., у «УзуиМирковој" улици бр. 3. Лопов је обио позадна врата на радњи из дворишта, ушао уиутра и обио две Фијоке, из којих је узео око 200 дин.