Policijski glasnik

СТРАНА 24

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 2

ово дело предотаиио као разбојништво, те је гамо једно дице, које је дичидо на Отевана, сгављено и у притвор. Тек код београдске нолиције, где је дошао ради познанства Стевана и Антонија, он је признао да оу му ова двојица подвалили оа двопарцима, а он је, веди, предотавио код своје влаоти као разбојништво из бојазни од овога оца. За оба ова дела Антоније и Стеван отављени су иод кривичну иотрагу и у притвор, но како она сигурно нису ни једина, изнооимо њихове ФотограФије с препоруком овима влаотима, да јаве Управи града Београда ако су још где какво казнимо дело учинили. Антоније је из Зајечара, стар је 37 год. и већ је једном био на осуди за крађу, а Стеван је из Гратајтуса, бургарског округа у Бугарској, и стар је 19 год.

П 0 Т Е Р Е Јаков Штрасбургер, гостионичар нишког официрског додга, родом из Панчева у АустроУгарској, стар око 45 год., средњег раста, добро развијен, бркова плавих, пуних, браде обријане, очију плавих, рђаво говори српски — 3. ов. м-ца побегао је из Миша незнано где, однев собом 3 95 0 дин. од"бороког новца и још неке ствари. — Позивају се све подиц. п оишт. власти да Јакова живо потраже у своме домашају и у случају проналаска нека га опроведу начел. окр. нишког с позивом на Бр. 1132. Живојин Ђорђевић, служитељ Извозне Банке, коме је 4. тек. м-ца, око 5 1 1. 2 часа ио цодне, дато 10.000 дин. да их однесе у Унраву Фондова, побегао је са овим новцем незнано куда. Он је родом из оела Лесковице у орезу јасеничком, стар 25 год., раста омањег, косе смеђе, бркова малих, смођих, браду брије и кад

говори мало замуцкује; од одела имао је новије одело дсако" кроја, а на глави шубару. До октобра прошле године ј.бно је подофицир у војоци, од када му се датира п ова ФотограФија, коју овде износимо. — Позивају се ове полицијске и општиноке влас-ти да за Живојином предузму најживљу потеру, док се год не нронађе, на у позитивном резултату претресу га,

Штампа 1\раљ. Срп. Државиа Штампарија

новац одузму и стражарно спроведу Управи гр. Веограда о позиво м на Бр. 4030. Ономе ко га ухвати Извозна Банк& одредила је награду од 500 динара. Михаила Миливојевића, кројача из Београда, тражи кварт савамалоки због извеоне кривице, по чијем је извршењу побегао. Он је родом из Шапца. отар 28 год., отас.а оредњег, косе смеђе, обрва смођпх. — Позивају ое ове полиц. и општ. вдаоти да Михаила потраже и у случају проналаска сироведу Управи града Бео1'рада с позивом на Бр. 4153. Љубомир Максимовић, шегрт из Ракинца, среза моравског, окр. пожаревачког, стар 16 година, 3. ов. м-ца побегао је од овога газде Аврама С. Амара, трг. овд., пошто му је учинио више превара у вредности 5 3 дин. — Препоручује ое свима полиц. и општ. властима да Љубомира потраже и нађеног снроведу Управи града Београда о позивом на Бр. 1277. Покрађа Народне Задруге. Ноћу између 8. н 9. тек. м-ца неиознати донови разбиди оу врата из дворишта иа «Народној Задрузи" у Краља Александра у.шца Бр. 17. у Београду, па из ове украли, колико се до сада зна: 3 кожна новчаника, 1 нож са канијом, 1 нов калут н 1 проник зелене боје, 2 кошуљо мушке п 2 гаће, 1 нар чизама од обичне коже, 1 когауљу мушку и 4 гаће, 5 навлака од јастука н 1 пешкир, 1 џеини метални сахат, 1 металну табакеру и 1 мундштиклу од вештачког ћилибара, 3 табакере металне и 1 иар рукавнца, 1 сриски ћилим и 4 нешкира, 1 машину за шишање, 7 револрвера разног система, а међу н,има и 2 Нагановог оистема, 1 пар женоких ципеда, 1 тацну за одатко, 1 чирак двокрилни од паквона, 2 метадне карике за оалфете, 1 двоглед, 2 метра штоФа за иберциер, 10,70 см. виодет свиле, 1 женски струк, 1 капуд»ачу и 1 женоку кошуљу, 1 тацну за сдатко, од отакла, 1 закдопац и 1 кашику за супу. — Све у вредности по процени 500 дин. Поред овога обијена је Фијока у канцедарији и из ње украдено 39 дии. Извршиоци ове крађе оставили су једну ужичку бритвицу на горњој страни корама од бдеха и 1 дуванску кутију од целудозе зелене боје о девојачким диком на горњем капку. Позивају ое с-ве полицијоке влаоти да за доповима и иокрађом нредузму најживље тражење и у елучају проналаска спроведу Управи града Београда' <• позивом на Бр. 4 59 4. "Борђе Петаковић, из Ужица, момак пекарски, који је радио у Ооечини ср. подгорског п извршио две опасне крађе, побегао је 10. ов. м-ца испред спроводника. Он јо виоок, крупан, нлав, стар 30 год. по дицу роав, брије со, у оделу од шајка, на глави ноои шубару; кидав је и то ое примећује. — Позивају се све полицнј. влаоти да Ђорђа најживље потраже и у уопешном олучају спроведу га начед. ср. нодгорског с позивом на Бр. 1 8 53. УХВАЋЕН ХАЈДУК Успеси наших полицијских влаоти у хватању и утамањивању хајдука, које смо констатовали у нрошлом броју, и даље ое продужују.

Док оу у месецу јануару похватана три оглашеиа хајдука, дотле је 5. ов. м-ца заузимањем наших вдасти ухваћен у Панчеву Марјан Маша Митровић, из Бадњевице, среза подунавскога, округа смедеревоког, који је још 15. септембра пр. год. оглашен за хајдука решењем округа смедеревоког Бр. 1 1093. Маша је 8. новембра пр. год. пребегао у Аустро-Угарску и, иадавајући ое за политичког кривца, под дажним именом „Сгамоје Лукић, из оеда Велике Крсне, ореза јаоеничког. окр. омедеревског," на које му је име и објаиа глаоида, живео је у Конииу, Вршцу , Панчеву и околини. У моменту кад је ухваћен — а ухваћен је на самој железничкој станици — хтео је отпутовати у Темишвар. Хватање ово извршила је панчевачка жандармерија, на захтев начелника среза подуиавскога г. Анте Вилдовића.

Маша има 42 год., раста је оредњог, жењен и има неторо деце ; по занимању је онштиноки писар, био је ралије осуђен на 10 година робијо због крађе и ФалоиФиката; за хајдука јо огдашен за разбојништво са убиотвом, извршеним над Живаном Мнлојсвићем, из Доње Раче, среза дененичког, округа крагујевачкога. Пошто није искључена могућноот, да је Маша за време хајдуковања починио још каква злочина дела, износимо његову пооледњу олику и умољавамо сва она лица, која би у овом омислу ма шта о њему знала, да о томе известе најбдгоку подицијоку влаот, која ће та извешћа доогавити начелнику ореза подунавокога, који води иотрагу по његовим здочиним делима.

уредикк, пушан јђ. ЈЈлимИић.