Policijski glasnik

БРОЈ 29.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 24, ЈУЛА 1905.

ГОДИНА I.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕКИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

ГДЛСНИК" излази једашгут, а према цотреби и више пута недељно. Претплата се иолаже у иаиред, и то најмање за иола године, код свију полицијских власти, и нзноси: 20 динара на годииу за државна и општинска надлештва, а за све друге иретплатнике у опште 12 динара годишње За ииостранство: годишњо 24, полугодншње 12 динара у злату. Поједини бро.јеви ,,Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовога Величанства Краља Петра 1., на предлог Председника Министарског Савета, Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је да се: Милосав Ш. Петрови!!, члан друге класе Управе града Београда, на оонову § 70. закона о чиновницима грађанског реда, стави у пенсију која му по годинама службе припада. Из канцеларије Министарства унутрашших дела, 16. јула 1905. г. у Београду.

КРЕТАН>Е КРИмИНДДИТЕТА у месецу јуну 190В. год. Према званичним подацима полицијских власти, у току месеца јуна тек. год. било је у Србији: 1. Убистава 37 2. Детоубистава 2 3. Нехотичиих убистава • • • 2 4. Покушаја убистава 28 5. Разбојншитва 14 0. Злонамерних иоништаја туђих ствари 39 7. Паљевина 16 8. Опасних крађа 16 9. Тешких телесних новреда • 145 Од изложених дела пронађеио је : убиотава ЗЗ ј детоубистава 2, нехотичних убистава 2, покушаја убистава 26, разбојништава 10, злонамерних поништаја туђих ствари 10, паљевина 1, опасних крађа 45 и тешких телесних гговреда 16. Највећи број убистава извршен је помоћу ватреног оружја (24), затим помоку оштрог оружја (10),*помоћу тупог оруђа (2) и задавл.ивањем (1). Узроци са којих су ова убиства изиршена леже: у међусобноЈ свађи за 14 случајева, у освети за 6, у вршењу дуж-

ности за 5. 1 ) За 5 случаја узроци су ненознати, а осталих 7 случаја резултати су: домаКе расаре, љубави, одбране живота, душевног растројства, одбране части, љубоморе и користољубља. Посматрана према местима на којима су извршена, изложена убиства јављају се : у срезу космајском 4 (1 непронађено), у срезу јабланичком 3 (1 непронађено), у срезу златиборском 3, у срезу кључком 2, у вароши Врањи 2, у срезу копаоничком 2, у срезу расинском 2, у срезу темнићском 2 (1 непронађено), у срезу алексиначком 2 (1 непоронађено, а друго је извршио у свађиједан ђакП. разреда основне школе, стар 12'/ 2 год. над својим школским другом), у срезу пожаревачком 2, у срезу рамском 2, у срезу љубиском 2, у срезу прокупачком 2 и по 1 у срезовима: колубарском округа ваљевског, лепеничком, поречком, јадранском (у наступу душевног рајстројства брат је удавио рођену сестру, која је боловала од узетости), звишком, таковском и зајечарском. Поред ових убистава, у току прошлог месеца нађена су два човечја леша над којима су раније извршена убиства. Један од ових лешева нађен је закопан у срезу ресавском. Вођеном истрагом утврђено је да је леш Михаила Симоновића из Витежева, даје конопцем удављен на спавању ноћу између 21—22 маја и потом закопан, и да су ово извршили жена му Добрија и њен љубавник Јоксим Маринковић, земњоделац из истог места, да би се доцније могли узети. Други леш нађен је у Зарошкој планини среза рачанског. Неколико сведока изјавили су код надлежне власти, да је ово леш Гвоздена Минића, оглашеног хајдука. Детоубиства су извршена: 1 у срезу косаничком и 1 у срезу добричком. Оба су пронађена.

*) У орезу кооаничком и вароши Врањи државни органи убили оу по два кријумчара, а у срезу љубићском ноћна сеоска стража убила је једног крадљивда на самом делу крађе.

Нехотична убиства извршена су: 1 у срезу власотиначком и 1 у срезу студеничком. Оба су извршиоца позната. Иокушаја убистава било је: у срезу јабланичком 2, у зрезу нишком 2, у срезу моравском округа пожаревачког 2 и по 1 у орезовима : грочанском, посавском округа београдског, тамнавском, лесковачком, кључком, брзопаланачком, трстеничком, расинском, параћинском, ресавском, моравског округа нишког (непронађено), алексиначком, хомољском, рамском (непронађено), јасеничком округа смедеревског, зајечарском, моравичком, ариљском, рачанском, ужичком и у варошима: Београду и Пожаревцу. Од ових дела њих 22 извршена су у међусобној свађи, 3 у освети, а за остала 3 случаја непознати су узроци. Од последњих, један је кривац у бегству. Разбо.јништва су извршена: у срезу брзопаланачком, 3 (2 непозната), у срезу млавском 2 (1 непознато), у срезу рамском 2, и по 1 у срезовима: гружанском, параћинском, деспотовачком, поцерском, хомољском, тимочком (непознато) и жичком. Злошшерних поништаја туђих ствари било је : у срезу трстеничком 8, у срезу врачарском 4, у срезу темнићском 4, у срезу мачванском 4, у срезу јабланичком 2 (1 пронађен), у срезу качерском 2 (1 пронађен), у срезу жичком 2 (1 пронађен, и по 1 у срезовима: крагујевачком, ражањском, левачком (пронађен), нишком (пронађен), пожаревачком, подунавском, јасеничком округа смедеревског, заглавском (пронађен), прокупачком (пронађен), рачанском, црногорском (пронађен) иу варошима: Београду и Пожаревцу (оба пронађена). Вредност уништених ствари износи око 3700 динара. Паљевине су извршене : у срезу бањском 3, у срезу лесковачком 2, у срезу власотиначком 2 и по 1 у срезовима: крагујевачком, ражањском, жупском, расинском, оврљишком, зајечарском, драгачевском (пронађена), моравичком и ваљевском .